Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες πυρσοί έζωσαν την πρεσβεία του σκότους

Για άλλη μια φορά, χτες, ένα ακόμα "φράγμα" στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια έστησαν οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών

Μια ακόμα μεγαλειώδης, αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική πορεία, διέσχισε, χτες αργά το απόγευμα, τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Χιλιάδες Αθηναίοι όλων των ηλικιών - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών της χώρας μας - σχημάτισαν με την παρουσία τους ένα ακόμα "φράγμα" στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Πολιόρκησαν και πάλι την αμερικάνικη πρεσβεία και ένωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα: "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός".Σήκωσαν ψηλά τις κόκκινες σημαίες τους - γιατί και πάλι κόκκινο ήταν το χρώμα που πλημμύρισε τη Β. Σοφίας - και απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο βρώμικος πόλεμος, να σταματήσει εδώ η εν ψυχρώ δολοφονία των αμάχων Σέρβων. "Δολοφόνοι - δολοφόνοι" φώναζαν επί ώρα έξω από την πρεσβεία του θανάτου - που για μια ακόμα φορά ήταν περικυκλωμένη από ισχυρή αστυνομική δύναμη - οι χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι αναμμένοι πυρσοί, οι τρεμάμενες φλόγες χιλιάδων κεριών, ο συνήθης πια στόχος κρεμασμένος στα στήθη μικρών και μεγάλων, έδωσαν χτες άλλο χρώμα στην πορεία. Η περισυλλογή, η οργή, η αγανάκτηση, η ανάγκη για περισσότερη δράση, για μεγαλύτερη συλλογικότητα κυριάρχησαν και χτες ως συναισθήματα. Εκείνο, όμως, που έκλεψε την παράσταση ήταν ο μεγάλος ξύλινος σταυρός που κρατούσε διαδηλωτής σε μπλοκ του ΚΚΕ, όπου επάνω του ήταν σταυρωμένη η ειρήνη. Η ειρήνη, που αντί για καρφιά στα χέρια, είχε μια αμερικάνικη σημαία στο δεξί και έναν ΝΑΤΟικό πύραυλο στο αριστερό. Η ειρήνη, που είχε στα στήθη της έναν από τους γνωστούς στόχους.

Οι νέοι της Αθήνας - αλλά και όλοι οι φιλειρηνιστές πολίτες - παρέμειναν αρκετή ώρα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας και ξαναφωνάζοντας: Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί. Και έδωσαν την υπόσχεση πως πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούν στους δρόμους του αγώνα, γιατί τα δολοφονικά σχέδια των κερδοσκόπων μπορούν να ματαιωθούν μόνο με την αλληλεγγύη και την πάλη των λαών. Μπορούν να ματαιωθούν μόνο αν οι φωνές μας ηχήσουν δυνατότερα από τους πυραύλους τους. Γιατί τίποτα δεν είναι ανίκητο. Ισως αυτό ήθελαν να δηλώσουν οι μαθητές του μουσικού, Νίκου Τουλιάτου,που περίμεναν τη χθεσινή πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, με τα ταμπούρλα τους και τέσσερα φέρετρα που έγραφαν πάνω τους, "happy birthday ΝΑΤΟ και χρόνια πολλά και εγκληματικά...".

Η πορεία ξεκίνησε στις 8 το βράδυ από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου με το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία των δολοφόνων. Οι αναμμένες δάδες των χιλιάδων διαδηλωτών δημιούργησαν μια φαντασμαγορική εικόνα, σαν ένα φωτεινό ποτάμι - απάντηση στη φωτιά που ξερνούν τα ΝΑΤΟΙκά αεροπλάνα.

Πλήθος νέων, ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά τους στους ώμους... ο λαός που αντιστέκεται κατέβηκε για πολλοστή φορά στους δρόμους, αυτή τη φορά ανταποκρινόμενος στο κοινό κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών, το πανό των οποίων βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας με το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, ειρήνη στα Βαλκάνια". "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συμμαχία, κάτω τα χέρια απ' τη Σερβία" βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή, όπου σταμάτησαν για λίγα λεπτά. Επόμενη στάση τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου το σύνθημα "Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει" ακολούθησε το κάψιμο της σημαίας της ΕΕ και τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στο κτίριο.

"Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω τώρα οι Αμερικανοί" και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας. "Δολοφόνοι" επαναλάμβανε ο λαός φτάνοντας στην πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" ήταν το σύνθημα που σφράγισε τη μέση μιας πραγματικά "Μεγάλης εβδομάδας" για τους λαούς των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ