Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Ενώνουμε τις φωνές μας

"Η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία επισπεύδει το ραντεβού μεταξύ μας και μαζί σας. Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε αυτή τη γενοκτονία του σερβικού λαού που επιχειρείται σήμερα από τις ΗΠΑ και από τους δορυφόρους - συνενόχους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών, στο όνομα της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;".

Το ερώτημα τέθηκε από τους καλλιτέχνες και διανοούμενους, που πήραν την ονομασία "Πρωτοβουλία πολιτών 1ης Μαρτίου",μαζί με την απάντησή του: "Ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελλήνων, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, αμέτοχοι, έρμαια της ιστορίας".

Το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα προχτές με τη συνέντευξή τους στην Αθήνα, αναγγέλλοντας τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουν, συγκίνησε πολλούς. Ο "Ρ" ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα επαναδημοσιεύει το πλήρες κείμενό τους:

"Με τη σκέψη μας στο σερβικό λαό, που εδώ και έξι ημέρες δοκιμάζεται από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και με το φλεγόμενο χάρτη και το σενάριο του CNN να μας προϊδεάζει για τον εφιαλτικό κόσμο που σχεδιάζουν ερήμην μας οι ορατοί και αόρατοι ισχυροί του Πλανήτη, όλοι εμείς οι άνθρωποι της τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, και πάνω από όλα συνειδητοί, υπεύθυνοι πολίτες, εμείς που με αφορμή τη σύλληψη του Οτσαλάν βρεθήκαμε συμμέτοχοι στη μεγάλη εκδήλωση της 1ης Μαρτίου στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλώνοντας τη συμπαράστασή μας στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, αυθόρμητα έξω από κομματικά και συνήθη οργανωτικά σχήματα, τίποτα άλλο δε φιλοδοξούσαμε παρά να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, τραγουδώντας μαζί του, εκείνη την πρώτη μέρα της (προ)τελευταίας άνοιξης του 20ού αιώνα, διατρανώνοντας την πίστη μας στα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Η πρωτοβουλία αυτή της 1ης Μαρτίου, παρά τις αντιδράσεις όσων συνηθίζουν να διακρίνουν ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες πίσω από κάθε αυθόρμητη και ανυστερόβουλη ενέργεια πολιτών που παρακάμπτουν την πεπατημένη, παρά τις κινδυνολογίες όλων αυτών που επιμένουν να διακρίνουν τους Ελληνες σε οπαδούς του Κόμματος του Πολέμου και σε οπαδούς του Κόμματος του Χρηματιστηρίου, δημιούργησε σε όλους μας την ανάγκη να ξανασυναντηθούμε και να προσπαθήσουμε, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο, να επαναπροσδιορίσουμε την ευθύνη και τη θέση μας στην κοινωνία, το ρόλο μας σ' αυτή τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Σήμερα, σε μια εποχή εφιαλτικής ιδιώτευσης, σιωπής και ανοχής, χρέος όλων, πιστεύουμε, είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές, αισθητικές ή άλλες αναζητήσεις μας και ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, να δρούμε και να αντιδρούμε ως συνειδητοί πολίτες στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.

Η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία επισπεύδει το ραντεβού μεταξύ μας και μαζί σας. Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε αυτή τη γενοκτονία του σερβικού λαού που επιχειρείται σήμερα από τις ΗΠΑ και από τους δορυφόρους - συνενόχους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών, στο όνομα της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Με τον πιο κυνικό και ωμό τρόπο αποκαλύπτεται μπροστά μας μια Ευρώπη που διασύρει τους κοινωνικούς αγώνες και διακυβεύει την ηθική και το πολιτισμικό μέλλον των λαών της, παζαρεύοντας δανειοδοτήσεις και ξενυχτώντας για κονδύλια, παρακολουθώντας από τις τηλεοπτικές οθόνες της με απάθεια και με επαγγελματικά χαμόγελα την ομαδική δολοφονία του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, η Ευρώπη της ανεργίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η Ευρώπη του πολέμου, των φυλετικών διακρίσεων και της υποκρισίας δεν είναι η Ευρώπη που οραματιστήκαμε.

Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή, αλλά και χώρα Βαλκανική, συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο, έχοντας υπογράψει όλες τις κοινές αποφάσεις των εταίρων - εντολοδόχων του μεγάλου πλανητάρχη, εμπλέκοντας τον εαυτό της σε ένα σχέδιο που άλλοι έχουν καταστρώσει και άλλοι θα επιβάλουν και του οποίου την έκβαση οι κυβερνητικοί αρμόδιοι εμφανίζονται να προσπαθούν να εξορκίσουν με ευχολόγια και με ασαφείς δηλώσεις.

Αλλά σε όλους μας είναι πια γνωστή η στάση των "ειρηνοποιών" απέναντι σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το δίκαιο των λαών. Σε όλους μας είναι γνωστή η διγλωσσία και η μεροληψία αυτών που αποφασίζουν για τις τύχες του Πλανήτη. Η διχοτομημένη Κύπρος εδώ και 25 χρόνια μάς το θυμίζει καθημερινά.

Από την πρώτη νύχτα των βομβαρδισμών ο ελληνικός λαός συμπαραστέκεται στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Το συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ήταν μόνον ένας κρίκος από την αλυσίδα των εκδηλώσεων που έγιναν και θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελλήνων δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, αμέτοχοι, έρμαια της ιστορίας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ