Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία συνενοχής

Οσοι επιχείρησαν και δεν τα κατάφεραν να ματαιώσουν τη συναυλία για τον Οτσαλάν, επιχειρούν τώρα να καταστήσουν το λαό της Θεσσαλονίκης συνένοχο της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας τα θύματα - θύτες.

Εμφανίζονται ως φιλάνθρωποι, όχι όμως και ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δηλώνουν ενάντια στον πόλεμο. Οχι, όμως, και ενάντια σε όσους τον πυροδοτούν και τον υλοποιούν. Θεωρούν, λένε, κακό τον Κλίντον, αλλά θεωρούν επίσης πως την ώρα που τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη σπέρνουν τον όλεθρο, πρέπει, λένε, να καταγγείλουν ως κακό και τον Μιλόσεβιτς. Απεχθάνονται τις διαδηλώσεις. Δε θέλουν λάβαρα, πανό και σημαίες. Ισως γιατί, τώρα τελευταία πληθαίνουν τα πανό με το σύνθημα "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός". Απευθύνονται στο πόπολο σα να πρόκειται για μαριονέτες.

Πρόκειται για τους "αμόλυντους" και "απολίτικους" κατά δήλωσή τους, που αυτοαναγορεύονται σε παράγοντες της καλλιτεχνικής και πνευματικής Θεσσαλονίκης και επιδιώκουν να σύρουν το λαό της πόλης στη συνενοχή και τη συγκάλυψη του εγκλήματος, που διαπράττει το ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την "Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης για την ειρήνη" που χτες ανακοίνωσε πως οργανώνει συναυλία, την Παρασκευή στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως στη συναυλία θα συμμετέχουν και καλλιτέχνες της Αθήνας, που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη της 1ης Μάρτη όπου, όμως, οι καλλιτέχνες δηλώνουν καθαρά τον ένοχο του πολέμου, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι ευρωοραματιστές που πίσω από τον τίτλο "Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης για ειρήνη στα Βαλκάνια, ειρήνη στον κόσμο", πίσω από τα μεγάλα λόγια για ειρήνη, σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τη θέση να μην αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή, κρύβουν πως έχουν συνειδητά ταχθεί στο πλευρό του σχεδίου συγκάλυψης των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ που στηρίζουν, έχοντας υπογράψει τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες έγιναν γνωστοί οι "πρωτοβουλίτες" "ευαισθητοποιημένοι" Θεσσαλονικείς. Πρόκειται για τους: Α. Μανιτάκη, καθηγητής του ΑΠΘ, υποψήφιο στις Δημοτικές με τον συνδυασμό του Σ. Βούγια του ΣΥΝ, Δ. Ζερβουδάκη τραγουδιστή υποψήφιο στις Δημοτικές με τον Σ. Βούγια, Ν. Καρατζά εκδότη, Σ. Κουγιουμτζή συνθέτη, Ν. Στεφανίδη επιχειρηματία ιδιοκτήτη του "Μύλου", Γ. Τσολακίδη δημοσιογράφο της ΕΤ-3 και καλλιτέχνη, κ. Φόρσο εκπρόσωπο του Οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λ. Μαρόγλου ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού. Ορισμένοι από αυτούς πρωτοστάτησαν πριν λίγο καιρό στην προσπάθεια ματαίωσης συναυλίας που οργάνωσαν οι φορείς της πόλης σε ένδειξη συμπαράστασης στον κουρδικό λαό.

Οι εξαρτημένοι, οι επιχειρηματίες και λοιποί διαπλεκόμενοι καλούν το λαό να σταθεί μακριά από κόμματα, πολιτικές και συμφέροντα. Θέλουν να τον καταστήσουν συνένοχο στο έγκλημα και να τον πείσουν πως μόνο του χρέος είναι να σταθεί "φιλάνθρωπος" απέναντι στους πρόσφυγες και στα θύματα του πολέμου. Εξομοιώνουν τον Κλίντον με τον Μιλόσεβιτς. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Σ. Κουγιουμτζή: "Κάθε εκδήλωση κινδυνεύει να εκφυλιστεί πολλές φορές, από άλλα στοιχεία. Εγώ θα πρότεινα να αναρτηθεί ένα μεγάλο πανό που να λέει: Κλίντον και Μιλόσεβιτς σταματήστε τις ανθρωποθυσίες".

Αυτή τη φράση υιοθέτησε και ο Α. Μανιτάκης, περιγράφοντας το πλαίσιο της εκδήλωσης, των συναισθημάτων και της οργής, όπως είπε.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο Λ. Μαρόγλου σημειώνοντας πως: "οι βόμβες και οι βομβαρδισμοί είναι κακοί όπως και οι σφαγές των αμάχων". Μάλιστα, συμπλήρωσε πως οι "πρωτοβουλίτες" είναι με την ειρήνη και όχι με κάποιους συγκεκριμένα.

Ο παραβρισκόμενος στη συνέντευξη Γιώργος Νταλάρας επιχείρησε συγκάλυψη των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως οι καλλιτέχνες πρέπει να βρεθούν σύμμαχοι και αρωγοί σ' αυτή την προσπάθεια του πρωθυπουργού και του Υπ. Εξωτερικών, να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια. "Είμαστε ενάντια σ' αυτούς που σπρώχνουν στον αφανισμό και σε γενοκτονίες άλλες μικρές μειονότητες", είπε.

Προκλητικότερος όλων ο ιδιοκτήτης του "Μύλου" που δήλωσε πως "αν κάποιος θέλει να πάει με λάβαρα και σημαίες στη συναυλία που οργανώνουν, είναι καλύτερα να μείνει σπίτι του"!

Ολοι οι παραπάνω αρνούνται να βρεθούν δίπλα στους φορείς του λαού, στα εργατικά σωματεία και τραβούν το δικό τους δρόμο. Παίζουν συνειδητά το παιχνίδι της συγκάλυψης, αρνούνται να μιλήσουν για τις ευθύνες της κυβέρνησης που έχει εμπλέξει τη χώρα μας σε έναν πόλεμο βρώμικο και έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ορμητήριο θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ