Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΙΤΑΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φραγμό στα "γεράκια" του ιμπεριαλισμού

- Το τελευταίο διάστημα είδαμε τη νεολαία της χώρας μας να βγαίνει δυναμικά και αγωνιστικά στο προσκήνιο. Τι πυροδότησε αυτές τις αντιδράσεις;

- Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα η νεολαία της χώρας έδωσε πραγματικά δυναμική απάντηση πρώτα και κύρια σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα προβάλλουν το ιδεολόγημα της χαμένης γενιάς, της νεολαίας που δεν ενδιαφέρεται, δεν ευαισθητοποιείται, δεν κινητοποιείται για τίποτα. Ωστόσο, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του νεολαιίστικου κινήματος φέτος, τόσο στο χώρο της παιδείας όσο και μετά τα πρόσφατα γεγονότα της παράδοσης Οτσαλάν του ηγέτη του PKK και πολύ περισσότερο τώρα με την απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η νεολαία βγήκε στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι κατά τη γνώμη μας το γεγονός της μαζικότατης συμμετοχής της νέας γενιάς στις πορείες που από κοινού διοργάνωσαν οι πολιτικές νεολαίες, καθώς και στη διαμαρτυρία της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα συνειδητοποιούν ακόμα πιο έντονα πως τώρα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, που είναι ορατό το ενδεχόμενο της γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για γενικότερη αναδιανομή των εδαφών εκεί, τώρα είναι που προβάλλει πιο επιτακτικά παρά ποτέ το καθήκον να πούμε όχι στη "νέα τάξη πραγμάτων", να θέσουμε φραγμό στα "γεράκια" του ιμπεριαλισμού.

- Η ΚΝΕ, που είναι πρωτοπόρα σε αυτούς τους αγώνες, ποια διέξοδο προτείνει στη νεολαία;

- Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αμερικανόδουλη ελληνική κυβέρνηση που έβαλε την υπογραφή της για την επέμβαση ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, που παρέδωσε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, μετατρέποντας τη σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, καθώς και την υποκριτική της στάση, μια και από τη μια συμμετείχε ενεργά στην επέμβαση με τα ιπτάμενα ραντάρ ΑΒΑΚΣ και το αντιτορπιλικό "Κίμων" και από την άλλη χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το σερβικό λαό και παίρνει πρωτοβουλίες... ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Η νεολαία όμως δεν "παραμυθιάζεται" από τέτοιες ενέργειες. Απαιτεί την άμεση παύση των βομβαρδισμών και του βρώμικου πολέμου, την ανάκληση της υπογραφής της ελληνικής κυβέρνησης, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου, καμιά συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων σε "δυνάμεις ταχείας επέμβασης" και σε επεμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

- Πώς θα απαντήσει η νεολαία σε αυτές τις μεθοδεύσεις που υπονομεύουν το μέλλον της;

- Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως όλη αυτή η προσπάθεια υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων θα βρει την ελληνική νεολαία στους δρόμους του αγώνα. Ενός αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, της αξιοπρέπειας και της εθνικής ανεξαρτησίας όλων των βαλκανικών λαών. Ενός αγώνα που θα συνεχιστεί με πολύμορφες κινητοποιήσεις, βαδίζοντας στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και μαζί με το φιλειρηνικό, το εργατικό και το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Οι νέοι δε θα γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ