Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βράζει" η Βόρεια Ελλάδα

Δυναμική διαδήλωση στους δρόμους της Ξάνθης, έκαναν χτες το βράδυ κάτοικοι της πόλης διαδηλώνοντας ενάντια στους βομβαρδισμούς στο ανεξάρτητο κράτος της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας από όπου και κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Εξω από τα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ και η ΗΠΑ", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία". Οι Ξανθιώτες απαίτησαν να φύγει από την περιοχή η βάση "Φωνή της Αμερικής". Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην κεντρική πλατεία όπου και έκαψαν το ομοίωμα του πλανητάρχη και χάρτινους πυραύλους.

  • Μεγαλειώδης αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες στις 10 π.μ. στην Καστοριά,έπειτα από πρωτοβουλία του Σωματείου Γουνεργατών και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς. Στην πορεία αισθητή ήταν η παρουσία της νεολαίας και ιδιαίτερα των μαθητών που κατέβηκαν στη συγκέντρωση έπειτα από την πρωτοβουλία των 15μελών συμβουλίων αλλά και της τοπικής ΕΛΜΕ. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Νομάρχης Καστοριάς και αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι καταδίκασαν τη ΝΑΤΟική επέμβαση και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Πρωτοφανές σε μαχητικότητα και όγκο, για τα δεδομένα της Χαλκιδικής, ήταν το προχθεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στο σερβικό λαό, που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο,με πρωτοβουλία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο δημαρχείο της πόλης και πήραν μέρος πάνω από 250 άτομα που εξέφρασαν μαχητικά την αντίθεσή τους στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, Νίκος Παρθενιώτης.

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο Ν. Παρθενιώτης τόνισε: "Μετά και από το συλλαλητήριο, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάπτυξη ενός μαζικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, αν δουλέψουμε σωστά και δραστήρια". Και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Ορμύλιας έχει ήδη αναλάβει μια πρωτοβουλία για οργάνωση μαζικής εκδήλωσης συμπαράστασης στο σερβικό λαό με τη συμμετοχή και άλλων φορέων. Να σημειωθεί ότι και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμύλιας έχει συγκεντρώσει ένα αυτοκίνητο με τρόφιμα για τη Γιουγκοσλαβία και ενεργεί για την ασφαλή αποστολή τους.

  • Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Βέροιας. Οι διαδηλωτές αφού παρακολούθησαν στην πλατεία Ελιάς την κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης, βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, η οποία έδωσε το δικό της παλμό στη συγκέντρωση και πορεία, φωνάζοντας αντινατοϊκά συνθήματα.
  • Μεγάλο παλμό είχε και η συγκέντρωση που έγινε την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με ομιλητή το γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ Θανάση Τσίτση. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.
  • Αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε το βράδυ της Δευτέρας και στα Γιαννιτσά,ενώ στα Γρεβενά έγινε πικετοφορία καταδίκης της ΝΑΤΟικής επίθεσης, μετά από πρωτοβουλία της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και ακολουθώντας ένα μεγάλο πανό διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταδικάζοντας με τα μαχητικά συνθήματά τους τους νατοϊκούς για τους βάρβαρους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την πολιτική της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ