Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιμένει φορομπηχτικά

Η δημοτική αρχή δε σκοπεύει να πάρει πίσω τις υπέρογκες αυξήσεις των τελών που πληρώνουν οι καταστηματάρχες για τους κοινόχρηστους χώρους

Εμμένει στα υψηλά τέλη, που πληρώνουν οι καταστηματάρχες για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, η δημοτική αρχή της Αθήνας. Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των επιχειρηματιών, αλλά και των καταναλωτών, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στα προϊόντα που αγοράζουν, ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος και οι συν αυτώ δε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις των τελών.

Χτες συνεδρίασε, για δεύτερη φορά, η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία συγκροτήθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις των δημοτών και τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, με σκοπό να επανεξετάσει τις αυξήσεις, που μόνη της αποφάσισε και επέβαλε η δημοτική αρχή της πόλης στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από καταστηματάρχες. Οι αυξήσεις ξεπερνούν το 1.000%, συγκριτικά με τις περσινές τιμές, σε πολλές περιπτώσεις. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες - με υπομνήματά τους στο δήμο - αποτελούν πρόσθετο εμπόδιο στη λειτουργία τους, σε περίοδο μακρόχρονης μονόπλευρης λιτότητας και θα μετακυλιστούν στους δημότες ως αύξηση στις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι επαγγελματοβιοτεχνών που ζήτησαν οι αυξήσεις να μην ξεπερνούν το 10%. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, οι εκπρόσωποί της άφησαν να εννοηθεί πως θα γίνουν λίγες αλλαγές και σε πολύ λίγους δρόμους. Κάτι που συνδυάζεται και με τη θέση που εξέφρασαν στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, περί "οριακών αλλαγών" των τελών για "κάποιους" δρόμους της πόλης.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι της δημοτικής πλειοψηφίας ισχυρίζονται πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε λίγες περιοχές και ότι οι περισσότερες αυξήσεις καλώς επιβλήθηκαν. Τα πράγματα, όμως, μόνον έτσι δεν είναι, καθώς τα ίδια τα στοιχεία του δήμου αποδεικνύουν πως από τους 3.340 δρόμους της πόλης όπου εγκαθίστανται τραπεζοκαθίσματα, σε 2.514 παρουσιάζεται αύξηση ανά τετραγωνικό μέτρο - σε σύγκριση με πέρσι - κατά 5.000 δρχ., σε 160 κατά 60.000 δρχ. και σε 11 πάνω από 100.000 δρχ.

Πάντως, οι προαναφερόμενοι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής, σε συνδυασμό με την εμμονή της σε "οριακές αλλαγές", κάνει πολλούς να ανησυχούν πως προσανατολίζεται σε μικρές μειώσεις στα τέλη, σε πολύ λίγες περιοχές. Η άποψη αυτή δε βρίσκει σύμφωνες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ζητούν είτε συνολική αναδιάρθρωση των τελών, είτε αυξήσεις που δε θα ξεπερνούν το 10%.

Με δεδομένη αυτή τη διάσταση απόψεων, στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να ανακοινώσουν ότι δεν κατέληξαν σε κοινή εισήγηση για το ζήτημα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απλά θα ανακοινώσει τι θα πράξει τελικά η δημοτική αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ