Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπάρχουν δυνατότητες για αναλογική αντιπροσώπευση

Πρωταρχική απαίτηση των προοδευτικών δημάρχων είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Το νέο σύστημα εκλογής των οργάνων της ΤΑ, που επιβάλλεται, στηρίζεται στο ισχύον αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των Δημοτικών Συμβουλίων. Και προσπερνά τις δυνατότητες, ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση, για εφαρμογή της ισότιμης αντιπροσώπευσης των παρατάξεων στα όργανα της ΤΕΔΚ. Οι προτάσεις, λοιπόν, των προοδευτικών αιρετών, που καλούνται ήδη να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους τους στις ΤΕΔΚ, πρέπει να είναι:

Στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες να κατοχυρώνουν την εκπροσώπησή τους. Να υπάρχει, δηλαδή, ένας σταθερός αριθμός εκπροσώπων από τον κάθε δήμο. Παράλληλα, ένα σύνολο αντιπροσώπων (για παράδειγμα 50 ή 70 ή 100) να κατανέμεται στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Με τον τρόπο αυτό σε κάθε δήμο θα αντιστοιχεί αριθμός εκπροσώπων που θα κατοχυρώνει την ελάχιστη, αλλά και την αναλογική, σύμφωνα με τον πληθυσμό, εκπροσώπηση. Ενώ έτσι αποφεύγονται φαινόμενα, δήμος με μικρό πληθυσμό να στέλνει τους ίδιους αντιπροσώπους στη ΓΣ της ΤΕΔΚ με δήμο πολλαπλάσιο σε πληθυσμό.

Οι εκπρόσωποι κάθε δήμου να αναδεικνύονται από κάθε παράταξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών, ώστε να εκφράζονται οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων και η πραγματική δύναμη των παρατάξεων.

Επίσης, στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ να εξασφαλίζεται η παρουσία του κάθε νομού, με έναν ελάχιστο αριθμό εκπροσώπων. Για παράδειγμα, κάθε νομός να εκπροσωπείται με 5 αντιπροσώπους (σύνολο 255 μέλη) και ένα σύνολο αντιπροσώπων να κατανέμεται στους νομούς ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Οι προοδευτικοί αιρετοί θα πρέπει ακόμη να απαιτήσουν, η εκλογή των εκπροσώπων κάθε ΤΕΔΚ στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ να γίνεται από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ, ανεξάρτητα από την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ανάδειξη των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς περιορισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ