Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΣΑ
Στα μεγαλογραφεία το πάνω χέρι

Σημαντική μείωση των δυνάμεών τους στις εκλογές του ΔΣΑ σημείωσαν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο στις εκλογές για πρόεδρο όσο και για το ΔΣ του Συλλόγου. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και μια μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς το συνδυασμό του Α. Ρουπακιώτη, που στηριζόταν μεν από το ΣΥΝ, αλλά είχε τη συμπαράσταση και την υποστήριξη των μεγαλογραφείων και των μεγαλοδικηγόρων.

Από μια πρώτη προσέγγιση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι τα μεγαλογραφεία επέλεξαν την παράταξη του Α. Ρουπακιώτη, η οποία την τριετία που πέρασε διαχειρίστηκε την κρίση στο Δικηγορικό Σύλλογο, χωρίς να κινητοποιήσει τους δικηγόρους για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μεγάλη αποχή, που σταθεροποιείται πλέον στις εκλογές του ΔΣΑ και πλησιάζει το 30%, ενώ στους νέους δικηγόρους φτάνει στο 35%!

Η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), με επικεφαλής τον Βασ. Δημόπουλο,διατήρησε τις δυνάμεις της και είχε περίπου τα ίδια ποσοστά με τις προηγούμενες εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα ποσοστό γύρω στο 6,5% για πρόεδρο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και για το ΔΣ γύρω στο 3%. Αλλά και η ΝΔ είχε μείωση, καθώς ο Δ. Παξινός έλαβε 10% λιγότερο από τους τέσσερις συνολικά υποψήφιους προέδρους των προηγούμενων εκλογών, που ανήκαν στο δεξιό χώρο και για το ΔΣ είχε μείωση γύρω στο 5%.

Την επόμενη Κυριακή, στις επαναληπτικές εκλογές, θα κριθεί τελικά ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ, καθώς από τον πρώτο γύρο κανένας δεν ξεπέρασε το 50%.

Τα τελικά αποτελέσματα για υποψήφιο πρόεδρο έχουν ως εξής: Α. Οικονομίδης (ΠΑΣΟΚ) 1.754 ψήφοι, ποσοστό 15,86%, Δ. Παξινός (ΝΔ), 3.234 ψήφοι, ποσοστό 29,24%, Α. Ρουπακιώτης (ΣΥΝ), 3.646 ψήφοι, ποσοστό 32,97%, Β. Δημόπουλος, 560 ψήφοι, ποσοστό 5,06%, Π. Γαλετσέλλης (ανεξάρτητος), 1.397 ψήφοι, ποσοστό 11,82%, Α. Δημητρόπουλος (ανεξάρτητος) 361 ψήφοι, ποσοστό 3,26% και Δ. Κρέστος, 198 ψήφοι, ποσοστό 1,79%.

Επίσης, τα αποτελέσματα για το ΔΣ είναι: "Ετυμηγορία Δικηγόρων" (Α. Οικονομίδης), ποσοστό 21,39%, 5 έδρες, "Δικηγορική Παρουσία" (Δ. Παξινός), 33,11%, 8 έδρες, "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων" (Α. Ρουπακιώτης), 20,55%, 5 έδρες, "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (Β. Δημόπουλος), 5,24%, 1 έδρα, "Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή" (Π. Γαλετσέλλης), 7,53%, 2 έδρες, "Ενωση Ενεργών Δικηγόρων" (Α. Δημητρόπουλος), 3,51%, 1 έδρα, "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας", 3,61%, 1 έδρα, "Δικηγόροι σε Κίνηση", 3,13%, 1 έδρα. Οι συνδυασμοί "Αδέσμευτη Κίνηση Δικηγόρων" και οι "Δικηγόροι Οικολόγοι" δεν εξέλεξαν έδρες.

Στη Θεσσαλονίκη

Η "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" (ΝΑΚΔ), που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, σημείωσε μικρή αύξηση των δυνάμεών της στις εκλογές του α γύρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η ΝΑΚΔ, με επικεφαλής την Κατερίνα Μάγου,πήρε 151 ψήφους και ποσοστό 3.98% σε σύγκριση με 128 ψήφους και ποσοστό 3.62% που πήρε στις εκλογές του 1996.

Ο συνδυασμός του νυν προέδρου του ΔΣΘ, Γιώργου Ιγνατιάδη, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πήρε 30.07% έναντι 39% πριν 3 χρόνια.

Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ συνδυασμός του Χαρ. Νάσλα, "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων", πήρε ποσοστό 24.68% και ήρθε τρίτος.

Ο "ανεξάρτητος" από το χώρο της ΝΔ συνδυασμός "Δικηγορικός Συναγερμός", του Ιωάννη Παπαδόπουλου, ήρθε δεύτερος με 25.40% και θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΣΘ στις εκλογές του β γύρου την ερχόμενη Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι ο Ι. Παπαδόπουλος είναι αντιπρόεδρος της ΚΟ Δικηγόρων της ΝΔ και υποστηρίζεται από έναν μηχανισμό ακροδεξιών δυνάμεων!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ