Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφίζουν σήμερα οι δικηγόροι της Αθήνας

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας και 16.500 δικηγόροι για δύο μέρες - σήμερα και αύριο - θα ψηφίζουν για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο στο ΔΣΑ. Ο πρόεδρος του συλλόγου αναμένεται να εκλεγεί την επόμενη βδομάδα στο δεύτερο γύρο, καθώς είναι σίγουρο πως κανένας δε θα υπερβεί το 50% που απαιτείται για την εκλογή του.

Το χαρακτηριστικό σ' αυτές τις εκλογές είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων καταναλώθηκε, κυρίως, σε δημόσιες σχέσεις στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας - τα λεγόμενα πάρτι - χωρίς να αρθρώσουν σοβαρό πολιτικό λόγο για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Οι υποψήφιοι αρκέστηκαν στις γνωστές υποσχέσεις, που ακούγονται σε κάθε προεκλογική περίοδο, κάποιοι άλλοι τόλμησαν, έστω και δειλά, να θίξουν μερικά προβλήματα που λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια στο ΔΣΑ και παραδόξως ακούγονται μόνο σε προεκλογικές περιόδους και υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν εκκαθάριση των μητρώων, αναστολή της δικηγορίας σε βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίων κλπ. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτά την επαύριο των εκλογών ξεχνιούνται, γιατί έχουν πολιτικο-συνδικαλιστικό κόστος.

Ακούστηκαν, βέβαια, και κάποιες "επικίνδυνα συντεχνιακές" προτάσεις, όπως για "κλειστό αριθμό" δικηγόρων, με πρόσχημα το πρόβλημα του λεγόμενου υπερπληθωρισμού.

Η μοναδική διαφορετική φωνή που ακούστηκε σ' αυτές τις εκλογές προέρχεται από τη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), με υποψήφιο πρόεδρο τονΒασίλη Δημόπουλο.Η ΔΑΚ είναι η παράταξη, που ανοιχτά διακηρύσσει ότι φιλοδοξεί για ένα ΔΣΑ, που να εκφράζει την πλειοψηφία των δικηγόρων και όχι να είναι λέσχη των μεγαλοδικηγόρων. Επιδιώκει να βγει ο σύλλογος από την αδράνεια που τον οδήγησαν οι τελευταίες διοικήσεις και να αντιστραφεί η αρνητική πορεία του. Η πρόταση της ΔΑΚ συναντάει μεγάλη απήχηση μεταξύ των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και των νέων δικηγόρων.

Συνολικά, εννιά συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των δικηγόρων σ' αυτές τις εκλογές:

  • "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση", για δεύτερη φορά κατεβαίνει με υποψήφιο πρόεδρο τον Β. Δημόπουλο.
  • "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων", με υποψήφιο πρόεδρο τον Α. Ρουπακιώτη. Υποστηρίζεται κυρίως από το Συνασπισμό.
  • "Ετυμηγορία Δικηγόρων", με υποψήφιο πρόεδρο τον Α. Οικονομίδη και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.
  • "Δικηγορική Παρουσία", με υποψήφιο πρόεδρο τον Δ. Παξινό. Υποστηρίζεται από ΝΔ και ΠΟΛ.ΑΝ.
  • "Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή", με υποψήφιο πρόεδρο τον Π. Γαλετσέλλη και υποστηρίζεται από το ΔΗΚΚΙ.
  • "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας".Υποψήφιος πρόεδρος δεν υπάρχει και εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υποψήφιοι στο ΔΣ.
  • "Ενωση Ενεργών Δικηγόρων".Υποψήφιος πρόεδρος ο καθηγητής Α. Δημητρόπουλος.
  • "Δικηγόροι Οικολόγοι",χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.
  • "Αδέσμευτη Κίνηση Δικηγόρων", με υποψήφιο πρόεδρο τον Δ. Κρέστο, ο οποίος κινείται στον ακροδεξιό χώρο.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ