Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ενισχύεται" η ασυδοσία των γαλακτοβιομηχάνων!

Η ΔΕΛΤΑ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προχώρησε αυθαίρετα στην παράταση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος από τέσσερις σε πέντε μέρες

"Φρεσκάρουν" την ασυδοσία τους οι μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, με τη στήριξη της κυβέρνησης, σε βάρος των καταναλωτών και των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος. "Πρωτοστάτης" αυτή τη φορά έγινε η ΔΕΛΤΑ, που από προχτές "παρασημοφόρησε" αυθαίρετα τις συσκευασίες "φρέσκου" γάλακτος με μια αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία αναφέρει ότι το γάλα της είναι ανώτερης ποιότητας... και παρατείνει, επειδή έτσι της αρέσει, τη διάρκεια ζωής του από τέσσερις σε πέντε μέρες.

Η "κίνηση" αυτή της ΔΕΛΤΑ, έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, που ορίζει ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος είναι τέσσερις μέρες. Ομως η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, δεν αντέδρασαν στην "παράνομη" αυτή ετικέτα. Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είναι συνένοχη στη μεθόδευση αυτή, αφού ήδη, κατά παραγγελία των μεγάλων γαλακτοβιομηχάνων, έχει ετοιμάσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο σύντομα θα σταλεί προς υπογραφή και θα προβλέπει διάρκεια ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πέντε μέρες. Ετσι εξηγείται γιατί η ΔΕΛΤΑ έσπευσε από τώρα με προκλητικό τρόπο να εκμεταλλευτεί την εκδούλευση, ενώ τα "χέρια" της φαίνεται ότι τρίβει και η άλλη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, η ΦΑΓΕ, παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά την "πρόλαβε" η ΔΕΛΤΑ. Πάντως, αναφορικά με το θέμα αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να μην υπάρχουν γκρίνιες από τους μεγαλογαλακτοβιομηχάνους, "κανόνισε" σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΛΤΑ και αύριο με τους εκπροσώπους της ΦΑΓΕ, προκειμένου να "κουβεντιάσουν" τις τελευταίες λεπτομέρειες από κοντά.

Το σίγουρο όμως είναι ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η εξαπάτηση και εκμετάλλευση των καταναλωτών και ο βρώμικος "οικονομικός πόλεμος" που κήρυξαν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ,εναντίον των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος. Για το πρώτο, όπως αναφέρουν σχετικά συνεταιριστές και παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, ενδείξεις του τύπου"γάλα ανώτερης ποιότητας διάρκειας πέντε ημερών", αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία, αφού οι βιομηχανίες ακολουθούν την ίδια ακριβώς επεξεργασία με αυτήν του γάλακτος με ημερομηνία λήξης τέσσερις μέρες μετά την παστερίωση.

Οσον αφορά το δεύτερο, η παράταση κατά μια μέρα της ημερομηνίας λήξης, δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες να φτάσουν άνετα όλα τα σημεία πώλησης της χώρας και να "μονοπωληθεί" η αγορά σε βάρος των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος που έχουν απομείνει στην επαρχία και κατ' επέκταση σε βάρος των καταναλωτών. Το "σκηνικό" αυτό εξηγεί και τον "πόλεμο" που άρχισε να γίνεται στη Θεσσαλία από τον προηγούμενο μήνα, με στόχο τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Λάρισας, των Τρικάλων και του Βόλου.Στην περιοχή αυτή, η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ "έριξαν" σκόπιμα τις τιμές στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα μέχρι και 90 δραχμές το κιλό, με προφανή σκοπό να οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή τα συνεταιριστικά εργοστάσια και να μονοπωλήσουν την αγορά. Μάλιστα, εκπρόσωποι των δυο "μεγάλων αδελφών" δεν κρύβουν, ότι στοχεύουν στο άμεσο κλείσιμο αυτών των εργοστασίων, για να έρθει, στη συνέχεια, η σειρά και των υπόλοιπων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως της "Δωδώνης" στην Ηπειρο,της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη,της "Νεογάλ" στη Δράμα,του "Ροδόπη" στην Κομοτηνή κ. ά.

Εκτός αυτών, με την παράταση κατά μια μέρα της ημερομηνίας λήξης, ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές γάλακτος από την ΕΕ και γειτονικές τρίτες χώρες, το οποίο θα επεξεργάζεται και θα συσκευάζεται ως φρέσκο και θα πωλείται στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, από παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας υπήρξε χτες προβληματισμός και για το ενδεχόμενο διόγκωσης των εισαγωγών "αφυδατωμένου" γάλακτος από τις μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, το οποίο στη συνέχεια με κατάλληλη επεξεργασία θα πωλείται στους καταναλωτές ως φρέσκο παστεριωμένο γάλα, με ημερομηνία λήξης πέντε ημερών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ