Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάντηση στην ιστορία

"Εβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε". Της απαντήσαμε πως γελιέται: "Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά". Δεν ξοφλάει κανείς, που δακρύζει στο άδικο. Το δάκρυ είναι ζωή κι αντίσταση. Δεν ξοφλάει κανείς, που τραγουδάει το "Αξιον εστί". Το τραγούδι είναι μνήμη και δράση. Δεν ξοφλάει κανείς, που σκέφτεται τον διπλανό του. Η σκέψη είναι συνείδηση και δημιουργία. Δεν ξοφλάει κανείς, που αγωνίζεται, συμπαρατασσόμενος στους αδικημένους και κυνηγημένους. Ο αγώνας είναι παρουσία στο παρόν κι επένδυση στο μέλλον.

Οι ένοχοι θέλησαν να μας ντροπιάσουν. Ρίξαμε την ντροπή στα μούτρα τους. Οι σπιούνοι προσπάθησαν να μας μαγαρίσουν. Τους "βγάλαμε στη φόρα". Οι "ριψάσπιδες" πήγαν να μας συμπαρασύρουν, σαλπίζοντας την υποχώρηση. Αρπάξαμε, από καταγής, τις σημαίες και προχωρήσαμε. Προχτές στο Σύνταγμα, οι Ελληνες δακρύσαμε, τραγουδήσαμε, σκεφτήκαμε, αγωνιστήκαμε. Η Ελλάδα μίλησε με την ιστορία. Ο παγκόσμιος πολιτισμός της απάντησε στην παγκοσμιοποίηση της βαρβαρότητας.

Το "κουβέρνο" της υποταγής "τα χρειάστηκε". Ψάχνει να βρει στηρίγματα. Αναζητεί σανίδες σωτηρίας. Μάταιος κόπος. Οταν ένας λαός μιλάει με την ιστορία, οι παραφωνίες δεν ακούγονται.

Οι ξένοι "προστάτες" ανησυχούν. Τούτος ο μικρός λαός έχει πολύ μεγάλη καρδιά. Τούτος ο ελληνικός πολιτισμός έχει τεράστια δύναμη. Πώς να κουρσέψουν ένα λαό, που τραγουδάει "Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ"; Πώς να καθυποτάξουν ανθρώπους, που δεν προσκυνούν στο "κουβέρνο"; Πώς μπορούν να τα βάλουν με την εθνική υπερηφάνεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

Η κοινωνία των αδιάφορων και των φοβισμένων κλονίζεται. Οι βολεμένοι βλέπουν και πέρα από τον εαυτό τους. Οι τρομαγμένοι αναθαρρούν. Εδώ δεν πρόκειται για μετοχή στο Χρηματιστήριο, αλλά για συμμετοχή στο σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Εδώ δε διακυβεύεται η ατομική ιδιοκτησία, αλλά η εθνική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της πατρίδας. Εδώ δε συγκρούονται μεταξύ τους οι κομματικές εντάξεις και οι πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά ο πατριωτισμός με τους δυνάστες και τους λίγους "επιλήσμονες".

Θα συνεχίσουν να μας φοβίζουν. Θα ξαναεπιχειρήσουν να μας διαιρέσουν. Θα ξαναπροσπαθήσουν να μας ξεγελάσουν. Δε θα τους επιτρέψουμε να μας ντροπιάσουν και να μας προδώσουν, ξανά. Θα τους διώξουμε. Και θα κλείσουμε το δρόμο σε κείνους, που θέλουν να 'ρθουν στη θέση τους, για να κάνουν τα ίδια. Θα βρεθούμε κι άλλες, πολλές φορές, στο Σύνταγμα να τραγουδήσουμε, όλοι μαζί. Θα βρεθούμε και στα σύνορα, αν χρειαστεί, να υπερασπίσουμε την Ελλάδα. Τούτος ο τόπος είναι δικός μας.

Δικός μας τόπος είναι και το Κουρδιστάν, η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Κούβα. Κι, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν δικός μας τόπος η Αμερική, η Ευρώπη, η Γη ολάκερη.

Η "βρώμα της ιστορίας ότι ξοφλήσαμε" δεν αφορά μόνο στους Ελληνες, αλλά σ' όλους τους λαούς του κόσμου, που στενάζουν στα δεσμά της παγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Η απάντηση στην ιστορία είναι υπόθεση όλης της ανθρωπότητας. Και θα τη δώσει...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ