Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΠΑ
Ομόφωνη απόφαση για δημόσια και ενιαία "Ολυμπιακή"

Οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" καταγγέλλουν ομόφωνα την πολιτική ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα και της περαιτέρω ανατροπής των εργασιακών τους σχέσεων και καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα καταστροφικά της σχέδια. Παράλληλα, ζητούν να αποδεχτεί την πρόσκληση που απευθύνει η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), με τη συνεργασία της ΓΣΕΕ, για την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ανοιχτού στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, με προοπτική τη διαμόρφωση μιας "εθνικής συμφωνίας" με κοινά αποδεκτές λύσεις ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του εθνικού αερομεταφορέα.

Οι παραπάνω θέσεις διαμορφώθηκαν ομόφωνα χτες στο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, κατά το οποίο αποφασίστηκε, επίσης, η πραγματοποίηση ανοιχτής ενημερωτικής συγκέντρωσης των εργαζομένων στο γήπεδο του "Μίλωνα" την 1η Μάρτη 1999 και στις 4 Μάρτη συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΑ και πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) πρότειναν επιπλέον την κήρυξη 24ωρης απεργίας με συγκέντρωση στο Μαξίμου, στις 26 του μήνα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

Στο συνέδριο, επανακυρώθηκε ομόφωνα η πάγια θέση των εργαζομένων για ενιαία και 100% δημόσια ΟΑ και του ομίλου των θυγατρικών της, με ενιαία στρατηγική, εμπορική και επιχειρησιακή πολιτική, ενώ απορρίφθηκε κατηγορηματικά κάθε λογική και μέτρο συρρίκνωσης του εθνικού αερομεταφορέα. Για την οριακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΟΑ, οι σύνεδροι κατήγγειλαν ότι αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες απ' αυτές διοικήσεις, ενώ το πλαίσιο θέσεων της "εθνικής συμφωνίας" για τη σωτηρία και την ανασυγκρότηση του εθνικού αερομεταφορέα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Την κατάρτιση βραχυπρόθεσμου προγράμματος άμεσων μέτρων για την ουσιαστική διοικητική και επιχειρησιακή εξυγίανση της ΟΑ, και μακροπρόθεσμου, που θα αποβλέπει στη σταθεροποίηση της λειτουργίας της εταιρίας και σε λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Στο πρόγραμμα αυτό θα ενταχθεί και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της μετεγκατάστασης του ομίλου στο αεροδρόμιο Σπάτων.
  • Τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου μέσα από συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα αναλάβει και τον έλεγχο υλοποίησης των κοινά αποδεκτών προγραμμάτων από διακομματική επιτροπή ή άλλο όργανο της Βουλής, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος" για την τύχη του διαγωνισμού που προκήρυξε για την εκχώρηση της διοίκησης του εθνικού αερομεταφορέα σε ξένο "μάνατζερ". Αρκείται σε διαδόσεις περί "ικανοποιητικής" και "ποιοτικής" εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπολογίζει ότι η τελική επιλογή θα γίνει περί τα τέλη Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ