Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, για τον πρωθυπουργό

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της Υγείας, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας με χτεσινή Επίκαιρη Ερώτησή του για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

"Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας καθημερινά γίνεται περισσότερο εκρηκτική, αναφέρει ο Απ. Τασούλας. Οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Αν και αιχμή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η μείωση των κονδυλίων για τα προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, αποκαλύφθηκαν ταυτόχρονα τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου υγειονομικού συστήματος και της δημόσιας υγείας".

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ανυπαρξία κέντρων υγείας στις πόλεις, στα πολλά νοσοκομεία παλιάς κατασκευής που δεν εκπληρώνουν πλέον τις σύγχρονες ανάγκες, στην ανεπάρκεια μονάδων αιχμής και χειρουργείων, καθώς και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, στις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού σ' όλη τη χώρα και ιατρικού προσωπικού κυρίως στα επαρχιακά νοσοκομεία. "Σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό (δυτικές συνοικίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανία κλπ.) δεν υπάρχουν τα αναγκαία νοσοκομεία. Τέλος μερικά έτοιμα νοσοκομεία είτε δε λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν (Λάρισας, Ελευσίνας, Παπαγεωργίου, Αρτας, Αλεξανδρούπολης κ. ά.). Ο προϋπολογισμός του 1999 προβλέπει κονδύλια μειωμένα σε σχέση με το 1998 και ούτως ή άλλως ανεπαρκέστατα για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών", υπογραμμίζει ο Απ. Τασούλας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει πως όλα τα παραπάνω "τα πληρώνουν" οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, πρακτικά - δηλαδή - όλος ο ελληνικός λαός (ουρές στα ιατρεία, λίστες αναμονής, φακελάκια, προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα κτλ.). "Το δημόσιο υγειονομικό σύστημα δυσφημείται λόγω της κακής λειτουργίας και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, ο οποίος προωθείται ποικιλοτρόπως με την πολιτική της κυβέρνησης, βρίσκει μια ακόμα χρυσή ευκαιρία για την προβολή του. Εξάλλου τομείς του δημοσίου τομέα ιδιωτικοποιούνται και υπηρεσίες παραδίνονται στους ιδιώτες", καταλήγει ο Απ. Τασούλας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον Κ. Σημίτη εάν η κυβέρνηση θ' αυξήσει φέτος τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Υγεία - από πού και πόσο - ώστε:

  • Να προσληφθεί τώρα ένα σημαντικό μέρος του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού, που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
  • Να εξοπλιστούν τώρα τα νοσοκομεία με τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, να βελτιωθούν τα χειρουργεία και να ξεκινήσει η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών χώρων των παλιών νοσοκομείων.
  • Να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές εκτιμώνται από τα αρμόδια όργανα του κάθε νοσοκομείου (διευθυντές τμημάτων, επιστημονικές επιτροπές, διοικητικό συμβούλιο νοσοκομείου).
  • Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων (τακτικές αποδοχές και εφημερίες).
  • Να σταματήσει η παράδοση υπηρεσιών των νοσοκομείων στην ιδιωτική πρωτοβουλία (π. χ. καθαριότητα, διατροφή).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ