Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηταν εκεί, με τους αγρότες

Εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι από όλη τη Θεσσαλία και την Αθήνα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους με τη μαζική παρουσία τους στα μπλόκα της Εθνικής οδού

Πλήθος λαού, από τις πόλεις και τα χωριά των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών, από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν προχτές στο πλευρό των αγωνιζομένων αγροτών της Θεσσαλίας, τόσο στη "Βιοκαρπέτ", όσο και στα άλλα μπλόκα, εκφράζοντας έμπρακτη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Από το πρωί της Κυριακής και μέχρι αργά το απόγευμα, εργαζόμενοι, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων και φορέων,έδιναν το "παρών" φθάνοντας εκεί με ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς και πούλμαν που ναύλωσαν εργατικά σωματεία, δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι. Μαζικότατη παρουσία είχαν επίσης οι αγρότισσες, που μαζί με τα παιδιά τους ήρθαν να σταθούν στο πλευρό των ανδρών τους και να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η αγροτιά. Δίπλα στουςαγωνιζόμενους αγρότες βρέθηκαν ακόμα ο Αχιλλέας Κανταρτζής βουλευτής του ΚΚΕ και κλιμάκια των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος, από τους νομούς της Θεσσαλίας.

Στη "Βιοκαρπέτ" η Γραμματεία των αγροτών δεν προλάβαινε να ανακοινώνει τις συμμετοχές και τα ψηφίσματα συμπαράστασης. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί ένα παλλαϊκό "μπλόκο" στην Εθνική οδό και να διακοπεί η κυκλοφορία για πολλές ώρες. Στις 2 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της "Βιοκαρπέτ", υπό τις κόρνες των τρακτέρ που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: "Η μεγάλη συμπαράσταση που υπάρχει στον αγώνα αυτό, μας δίνει κουράγιο και δείχνει ότι όλα τα λαϊκά στρώματα είναι δίπλα στους αγρότες. Δείχνει επίσης ότι όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και ότι τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών είναι υπόθεση όλων".

Κοινός ο αγώνας

Η αλληλεγγύη στον αγώνα των ξωμάχων της Θεσσαλίας και η ανάγκη για κοινό αγώνα των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική "λαίλαπα" της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράστηκε και σε δηλώσεις εργαζομένων και εκπροσώπων σωματείων και μαζικών οργανώσεων στο "Ρ".

"Ηρθαμε εδώ και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών - τόνισε οΓιώργος Φιλιούσης,γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας - γιατί θεωρούμε ότι είναι και δικός μας αγώνας. Αν δε βρουν οι αγρότες στήριγμα στους εργάτες και οι εργάτες στους αγρότες και δεν αγωνιστούν από κοινού, τότε θα μας "φάει" όλους το θηρίο που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση ή αλλιώς ντόπια και ξένη πλουτοκρατία".

"Ο αγώνας τον αγροτών χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων για να πετύχει", είπε η Αφροδίτη Μαστροδήμου,μέλος της ΟΓΕ,ενώ ο Απόστολος Βλασίδης,μέλος της διοίκησης του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ πρόσθεσε: "Βλέποντας τους αγρότες και τα τρακτέρ τους στο δρόμο, μου δημιουργήθηκαν τα ίδια συναισθήματα όπως πριν μερικά χρόνια, όταν μας απολύσανε από την ΕΑΣ. Ολους αυτούς τους ανθρώπους η πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ τους θέλει ξεκληρισμένους. Δηλαδή άνεργους".

Ο Νίκος Λυρίτσης,γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Νομού Καρδίτσας,τόνισε: "Αγρότες χωρίς παραγωγή και έσοδα, σημαίνει λουκέτο για τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες. Πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και εμείς ως επαγγελματοβιοτέχνες θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τον αγροτών μέχρι που να δικαιωθούν".

Οι αγρότισσες

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρέθηκαν την Κυριακή και οι αγρότισσες. Οπως και τις προηγούμενες χρονιές έδωσαν μαζικό "παρών" στα μπλόκα, φέρνοντας μαζί και τα παιδιά τους.

Εξω από το πρόχειρο κατάλυμα των αγροτών από το χωριό Καλήθιρο Καρδίτσας τέσσερις αγρότισσες, που ανήκουν, όπως οι ίδιες δήλωσαν, σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη ζωή της αγροτιάς και απηύθυναν ένα δριμύ "κατηγορώ" στην πολιτική της κυβέρνησης. Η Παναγιώτα Φιτσιλή,η Ευαγγελία Σκορδά,η Βαϊτσα Βαγγελάκου και η Χαρούλα Κολοβού, έκαναν απολογισμό της φτώχειας τους και έλεγαν μαζί πως δεν έχουν λεφτά ούτε για να θρέψουν τις οικογένειές τους. "Με 500.000 δραχμές που βγάλαμε από το βαμβάκι θα πρέπει να περάσουμε τη χρονιά. Ζει κανείς με αυτά τα λεφτά;", αναρωτήθηκε η Παναγιώτα Φιτσιλή και συνέχισε: "Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά έχω δύο παιδιά, 25 και 26 χρονών, άνεργα. Πού να βρουν δουλιά; Μόνο μας τάζουν για να μας κοροϊδέψουν". "Και... να μην κατεβαίνουμε στα μπλόκα", μπλόκα πρόσθεσε η Βαϊτσα Βαγγελάκου. "Αλλά δε θα τους περάσει - τόνισε - γιατί αν δε λυθούν τα προβλήματα δε θα σταματήσουμε τον αγώνα. Και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε θα μας βλέπουν καθημερινά όλους στους δρόμους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ