Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κυβερνητικών υπανθρώπων

Αρπαξαν χάραμα τους Κούρδους πρόσφυγες για να τους κλείσουν στο Λοιμωδών. Τους άφησαν όλοι μέρα στς κλούβες και τους περιέφεραν, τελικά, ως και μετά τα μεσάνυχτα κάπου στα βουνά της Δυτικής Αττικής.

Η διαφορά με τα πογκρόμ που έκαναν οι ναζί για να μαζέψουν τους Εβραίους στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι τουλάχιστον οι ναζί άφηναν τους διωκόμενους να πάρουν τα ρούχα τους. Η διαφορά με τα χρόνια της δικτατορίας ήταν ότι χτες τα ξημερώματα έλειπαν τα τανκς και έκαναν "ντου" μόνο με κλούβες της Αστυνομίας και στρατιωτικά ΡΕΟ. Η στρατιωτική επιχείρηση, που εξελισσόταν σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας μέχρι αργά χτες το βράδυ, παραπέμπει, έτσι κι αλλιώς, σε άλλες εποχές, δημιουργεί μαύρες σκέψεις για το αύριο.

Ο φασισμός και η τρομοκρατία ήταν οι πρωταγωνιστές της χτεσινής γκανγκστερικής εφόδου κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, που "μπουζούριασαν" εκατοντάδες ανυποψίαστους ανθρώπους, στοιβάζοντάς τους σε κλούβες, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και αξία. Αυτή τη φορά ήταν στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η κυκλοφορία γύρω στις 5.00 το πρωί κόπηκε ξαφνικά στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Το ίδιο ξαφνικά ξεπρόβαλαν στην οδό Πειραιώς πάνω από 20 κλούβες της Αστυνομίας και περίπου 15 στρατιωτικά οχήματα. Το σκηνικό θυμίζει άλλες εποχές, τότε που οι αποφάσεις παίρνονταν όπως και τώρα: "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν".

Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν σε "καλό" δρόμο και πάνω από 800 Κούρδοι στοιβάχτηκαν στις κλούβες, αφού προηγουμένως είχαν ξυπνήσει από τις φωνές και τις σπρωξιές και μεταφέρθηκαν έξω από ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού ο χώρος αποθήκευσης για τον οποίο προορίζονταν να μπούνε είχε συρματοπλεχτεί πριν λίγες μέρες. Εύλογα οι Κούρδοι αναρωτήθηκαν πού πάνε και η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι "ο προορισμός είναι άγνωστος"! Απάντηση που ξύπνησε το φόβο της απέλασης και έκανε πολλά μάτια να δακρύσουν. Ταυτόχρονα, μια άλλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη: Διάφοροι με πολιτική περιβολή έκαναν πλιάτσικο σε όλα όσα άφησαν πίσω τους, στην πλατεία Κουμουνδούρου, οι Κούρδοι. Λίγο μετά εργάτες του Δήμου Αθηναίων καθάριζαν την πλατεία...

Ο αρχικός προορισμός των προσφύγων ήταν το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής. Για τη συγκεκριμένη κίνηση κανείς από τους γύρω δήμους, ούτε η διεύθυνση του νοσοκομείου είχαν ενημερωθεί. Γιατί, όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης σε συνέντευξή του, "αν ενημερώναμε τους δήμους των περιοχών, δε θα το αποδέχονταν και θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα". Μόλις έγινε γνωστή η κίνηση τα Δημοτικά Συμβούλια των γύρω δήμων, οι κάτοικοι και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου αντέδρασαν και κατήγγειλαν τις αυταρχικές αποφάσεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Αμέσως ενημερώθηκαν οι κάτοικοι και στις 7.30 το πρωί απορριμματοφόρα των δήμων έκλεισαν τις εισόδους του νοσοκομείου και ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων κατοίκων και των αστυνομικών.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου υποστήριξε ότι "η σημερινή λύση είναι προσωρινή". Οι δήμαρχοι των γύρω δήμων συνεδρίασαν, μετά τη συνάντηση, με τους δημοτικούς συμβούλους των όμορων δήμων και με το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου και αποφάσισαν ομόφωνα την απόρριψη της πρότασης του υφυπουργού Υγείας και πρότειναν τη μεταφορά των Κούρδων σε ξενοδοχεία.

Πορεία στο άγνωστο

Αργά το απόγευμα οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν στην κυβέρνηση πρόταση για 7 ξενοδοχεία. Η πρόταση, μάλλον, απορρίφθηκε καθώς στις 9 το βράδυ πια, μετά από κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί το Λοιμωδών και οι κλούβες με τους Κούρδους άρχισαν να περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, με άγνωστο όμως τον τελικό προορισμό! Μάλιστα ανώτατη κυβερνητική πηγή σε ερώτηση του "Ρ" είπε χαρακτηριστικά ότι το πού θα κατέληγαν οι κλούβες θα εξαρτιόταν από την κατάσταση που θα έβρισκαν όταν έφταναν σε κάποιο από τα δύο - τρία εναλλακτικά σημεία είχε υπόψη της η κυβέρνηση! Η επιλογή, τελικά, εξαρτιόταν από τις διαπραγματεύσεις που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών με διάφορους δήμους και την ευχέρεια του υπουργείου Αμυνας να διαθέσει στρατιωτικό χώρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική «υποδοχή» στην κυβέρνηση, που περιοδεύει «σαν τον κλέφτη» στα νοσοκομεία(2023-01-26 00:00:00.0)
Νέα κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση(2012-10-19 00:00:00.0)
«I love Courds»(2007-08-19 00:00:00.0)
Αρνούνται πολιτικό άσυλο στην ...εξαθλίωση(1999-07-29 00:00:00.0)
Καμιά δέσμευση για τους Κούρδους πρόσφυγες(1999-02-25 00:00:00.0)
Βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου(1999-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ