Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
"Αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με όλο το λαό"

Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του επικεφαλής της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Στην τοποθέτησή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Για άλλη μια φορά καλούμαστε να συζητήσουμε έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας. Ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού είναι αντιλαϊκός, αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός. Είναι απόλυτα εναρμονισμένος και έχει συνταχθεί στη βάση της λογικής της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και εναρμονισμένος απόλυτα με το πρόγραμμα σύγκλισης. Η περικοπή των κοινωνικών δαπανών οδηγεί στη συρρίκνωση των λειτουργιών της ΝΑ και συνεπώς υπονομεύει το ρόλο της. Δεν μπορεί καν να διανοηθεί μια αναπτυξιακή πολιτική και κατεύθυνση.

Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην έλλειψη κοινωνικής και αναπτυξιακής κατεύθυνσης είναι η έλλειψη των αναγκαίων πόρων και η υποταγή στη λεγόμενη επιλεξιμότητα έργων, δραστηριοτήτων και προγραμμάτων από την ΕΕ. Ονομαστικά ο πληθωρισμός έπεσε από το 10%. Η πράξη δε φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Οταν λοιπόν έχουμε τα ίδια κονδύλια ή και λιγότερα απ' αυτά που διατέθηκαν το '96, είναι φανερό πως υπάρχει μείωση των χορηγήσεων για το '97, τη στιγμή που δαπάνες και ανάγκες αυξάνονται.

Ο κρατικός προϋπολογισμός από την ίδια την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε σκληρός. Εμείς προσθέτουμε ότι είναι αντιλαϊκός και ανάλγητος. Υποτάσσεται στη λογική που επιβάλλει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Υπάρχει και η κινδυνολογία για την κατάσταση που υπάρχει σε άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα πανίσχυρες, όπως η Γερμανία, όπου η ανεργία έφτασε στο 12,5%, στο όνομα της "σύγκλισης". Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτήν την πολιτική, η οποία στραγγαλίζει τους εργαζόμενους.

Πρωτοκολλητές αποφάσεων

Ο προϋπολογισμός της νομαρχίας αντιμετωπίζεται από την εισήγηση του νομάρχη με λογική "πειθαρχίας", "προσαρμογής".Δε μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η λογική. Υποστηρίζουμε την απειθαρχία στην προσαρμοστικότητα. Διαφορετικά το ίδιο το ΝΣ θα μετατραπεί σε πρωτοκολλητή αποφάσεων, υποδείξεων, εντολών άλλων κέντρων. Η λογική, να ακολουθεί πιστά το ΝΣ τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, υπονομεύει την ίδια τη ΝΑ. Πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, εάν και εφόσον υπηρετούμε αυτή τη λογική.

Παράλληλα, μια σειρά μέτρα, νομοσχέδια και τροπολογίες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να μετατρέπουν τη ΝΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για τον "περιορισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών" βλέπει κανείς τις σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για την ΤΑ: Περικόπτονται παραπέρα τα έσοδα της ΤΑ, αφού η περικοπή του 25% των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων εφαρμόζεται για το '97 και '98. Με βάση αυτή την κατεύθυνση είναι ουτοπικό να διεκδικούμε με αιτήσεις και όχι με αγώνα μαζικό το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που θεσπίζεται.

Ασφυκτικός κλοιός

Επιπλέον, περιορίζονται οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού (αφαιρουμένων των επιχορηγήσεων για μισθούς) στα απόλυτα ποσά του '96, στα οποία μάλιστα δεν υπολογίζονται δαπάνες για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες.

Επιβάλλεται ένας πρόσθετος ασφυκτικός κλοιός στη λειτουργία και δράση της ΤΑ με τον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης για κάθε δαπάνη πέρα από το ύψος των επιχορηγήσεων.Στο άρθρο 10 "Για την αξιολόγηση οργάνωσης και λειτουργίας δημοτικών φορέων" φαίνεται ανάγλυφα και παραστατικά η διαδικασία ανάθεσης λειτουργιών του κράτους σε ιδιώτες.

Πιο ειδικά, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και ο εποπτεύων κατά περίπτωση υπουργός δύνανται να προβαίνουν ή να αναθέτουν σε εξωτερικούς συμβούλους την αξιολόγηση των δαπανών όλων των φορέων του δημοσίου τομέα και τη διατύπωση προτάσεων εξορθολογισμού τους, προς την κατεύθυνση της προσαρμογής σε σύγχρονες μορφές οικονομικής διαχείρισης. Ο τρόπος και η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης αυτής, της αμοιβής των συμβούλων και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των ανωτέρω υπουργών.

Προέκταση του κρατικού προϋπολογισμού

Ακόμα, μια τροπολογία στον κώδικα ΝΑ μεταβάλλει θεσμικά πλέον τη ΝΑ σε προέκταση του κρατικού προϋπολογισμού. Στα δυο εδάφιά της αυτή η τροπολογία αναφέρει: "Ο προϋπολογισμός αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μαζί με την εισηγητική έκθεση, την έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου και την πράξη έγκρισης του ΝΣ, ώστε να αξιολογηθεί από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αν διαπιστώσει ότι: α) υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του και β) δεν έχει τηρηθεί ο τύπος και το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, ζητά από το ΝΣ την αναγκαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την επανυποβολή του στο Υπουργείο Οικονομικών".

Αντίσταση στην πολιτική της λιτότητας

Τελικά, φαίνεται ότι υπάρχει η αντίληψη πως η ΝΑ έγινε για τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε, αλλά εάν δεν εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική, τη λογική της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, την αφήνουμε κι αυτή να μαραζώσει.

Το ΝΣ Αθήνας θα αποδεχτεί αυτή τη λογική; Θα δεχτεί να μετατραπεί η ΝΑ σε Νομαρχία - υπάλληλο του κράτους; Θα αντιδράσει; Θα εναντιωθεί στην πολιτική που την υπονομεύει; Θα περάσει από τα λόγια στην πράξη;

Πρέπει να αντιδράσουμε, να αντεπιτεθούμε. Να αντιταχθούμε σ' αυτήν την πολιτική της λιτότητας. Να ακολουθήσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης μαζί με όλο το λαό. Να διεκδικήσουμε μια πολιτική πραγματικής ανάπτυξης για τη ΝΑ. Να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της ΝΑ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πολιτική συρρίκνωσης και υπονόμευσής της.

Πιο συγκεκριμένα: Να διατεθούν πόροι από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού. Οσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση η ΝΑ να λειτουργήσει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όσο επιμένει στη μίζερη διαχειριστική λογική του συστήματος, κάθε χρόνο θα κάνουμε την ίδια συζήτηση. Θα διατηρήσουμε αυτό το μηχανισμό σαν μέσο για την επιβολή αντιλαϊκών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ