Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Ενισχύθηκε η ΕΣΚ - ΟΤΕ

Ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά βγήκε από τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ και στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο (ΚΕΣ), η παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ. Μάλιστα, η αύξηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές (1992) μειώθηκε κατά 4.830 ο αριθμός των εργαζομένων στον Οργανισμό (23.758 σήμερα, από 28.588), ενώ στις κάλπες προσήλθαν μόνο 15.731 εργαζόμενοι, ανεβάζοντας τα ποσοστά αποχής στο 42,4% στην Αθήνα και στο 26,9% στην επαρχία, γεγονός που αποτελεί ταυτόχρονα και έκφραση αποδοκιμασίας μεγάλης μερίδας εργαζομένων προς την πολιτική και πρακτική των ηγεσιών της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των σωματείων του χώρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ εκλέγουν από έναν εκπρόσωπο στη διοίκηση του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα η ΕΣΚ-ΟΤΕ από 814 ψήφους το 1992 και ποσοστό 3,6%, έλαβε 945 ψήφους και ποσοστό 6,05%. Μείωση σε ψήφους είχε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που από 10.087 ψήφους το 1992, στις νέες εκλογές πήρε 8.331 ψήφους, αλλά λόγω της μειωμένης συμμετοχής παρουσίασε αύξηση του ποσοστού της στο 53,2% από 46%. Αλλά και το ποσοστό αυτό κάθε άλλο παρά επικύρωση της πολιτικής της είναι.

Εξηγείται, κυρίως, από το γεγονός των χιλιάδων προσλήψεων της τελευταίας πενταετίας, που έγιναν με τα γνωστά κομματικά κριτήρια, την υποκατάσταση της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης από ένα εκτεταμένο δίκτυο μηχανισμών του ρουσφετιού, που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στην αναζήτηση ατομικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και στη μεγάλη αποχή που προήλθε κυρίως από τους τεχνικούς.

Θεαματική πτώση στις εκλογές αυτές είχαν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΣΥΝ). Η πρώτη από 8.013 ψήφους και ποσοστό 35,6% το 1992, έλαβε μόλις 4.304 και ποσοστό 27,55%. Η Αγωνιστική Συνεργασία που συμμετείχε στις εκλογές στο συνδυασμό "Συνδικαλιστική Ενότητα" σε συνεργασία με την ΑΣΚ (πρώην στελέχη της ΝΔ), ομάδα συνδικαλιστών του ΔΗΚΚΙ και κάποιους ανένταχτους, πήρε μόλις 1.574 ψήφους και ποσοστό 10,08%, όταν το 1992 το σύνολο των ψήφων των δύο παρατάξεων ήταν 2.849 και το ποσοστό τους 12,6%.

"Η άνοδος της ΕΣΚ-ΟΤΕ που σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της - σχολίασε ο Π. Τσουκαλάς εκπρόσωπος της παράταξης - και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες, φανερώνει ότι παρά τον αποπροσανατολισμό και τις πιέσεις, αυξάνονται οι δυνάμεις που αντιστέκονται και παλεύουν για μια διαφορετική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ. Στην ΕΣΚ-ΟΤΕ, είμαστε βέβαιοι ότι ο σταθερός και αταλάντευτος ταξικός προσανατολισμός στη δράση της, θα βρει μεγαλύτερη απήχηση στο μέλλον".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org