Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997

Υποπτα παιχνίδια με τα ασφαλιστικά ταμεία

Στη λογική του "τζόγου", επιχειρεί να ρίξει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση. Πολύς ο θόρυβος που ξέσπασε, ουδείς, όμως, κουβεντιάζει την κυβερνητική αυθαιρεσία, που με νόμους "βάζει χέρι" στα Ταμεία των ασφαλισμένων


ΣΕΛ.  12   -   13

ΣΥΜΦΩΝΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΑ -
ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΙ
στις ζώνες της φτώχειας

Εφτά περιοχές της χώρας ανακηρύσσονται επισήμως ζώνες μαζικής εξαθλίωσης της εργατικής τάξης!

Περιοχές - θύλακες ανεργίας επέλεξε η κυβέρνηση για να αρχίσει - σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - η εφαρμογή του "ευρωεισαγόμενου" θεσμού των λεγόμενων " Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης ". Θεσμού, που προωθείται κατ' ευθείαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και εργαλείο τις "τριμερείς εταιρικές συμφωνίες" (! ), στοχεύει:

Στην κατάργηση του θεσμού του κατώτερου βασικού μισθού ασφαλείας, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αμοιβής κάτω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην πλήρη απορρύθμιση του ωραρίου και γενικά των εργασιακών σχέσεων ("ευελιξία της αγοράς της εργασίας", το αποκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου). Στην παραχώρηση πλήθους προνομίων, επιδοτήσεων, μπόνους και παντός είδους φοροαπαλλαγών στην εργοδοσία "για την προσέλκυση επενδύσεων".

Οι εφτά περιοχές απ' όπου θα αρχίσει το πείραμα είναι: Ζώνη Κοζάνης - Φλώρινας,Δυτικές περιοχές Αθήνας - Πειραιά,Ν. Αχαϊας,Ν. Μαγνησίας,Ν. Δράμας,Ν. Ημαθίας και Ν. Βοιωτίας.

"Επιχειρείται η κατάργηση θεμελιακών κατακτήσεων της εργατικής τάξης, όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το οχτάωρο", επισήμανε μιλώντας χτες στη Βουλή ο βουλευτής Μ. Κωστόπουλος,κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για τα διαβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης". "Οι κοινωνικοί εταίροι (! ) θα αποφασίζουν και εμείς θα εκτελούμε", ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα!


ΣΕΛ.  14

Δυναμική απάντηση από τους εκπαιδευτικούς

Από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ταυτόχρονα, δόθηκε χτες η απάντηση των εκπαιδευτικών στους απαράδεκτους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι οι καθηγητές και δάσκαλοι δεν έχουν πλέον λόγο να απεργούν αφού - υποτίθεται - έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους! Η απάντηση δόθηκε με ένα πολυπληθές και δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και με μια ακόμα διαδήλωση δασκάλων στην Αθήνα. Συντριπτική απάντηση στην κυβέρνηση, με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων, έδωσε χτες και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", ενώ για αύριο το απόγευμα προγραμματίζεται συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα γίνεται η συζήτηση για την παιδεία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, την οποία προκάλεσε το ΚΚΕ. Σήμερα, εξάλλου, η ΟΛΜΕ διοργανώνει σύσκεψη, στις 6 το απόγευμα, με συνδικαλιστικούς φορείς στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".


ΣΕΛ.  10   -   11


ΝΑΤΟική δύναμη στην Κύπρο

Την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Κύπρο, προσφέρουν τώρα ως "διέξοδο" η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, μετά το μπαράζ κινδυνολογίας περί ελληνοτουρκικού πολέμου


ΣΕΛ.  7
ΩΡΑΡΙΟ
Δράση ενάντια στην ασυδοσία

Για ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, πιέζουν οι πολυεθνικές του εμπορίου. Σε νομοθετική ρύθμιση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας, με βάση τη διάτρητη συμφωνία εργοδοτικών οργανώσεων και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας


ΣΕΛ.  19
Συμπληρωματικές οδηγίες για το Ε9

Ειδικό φυλλάδιο αναγκάστηκε να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών για το γρίφο της δήλωσης για τα ακίνητα. Ο "Ρ", παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει πληροφορήσει σχετικά τους αναγνώστες του, δημοσιεύει σήμερα τις συμπληρωματικές οδηγίες του υπουργείου


ΣΕΛ.  12
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Μοσχοπουλήθηκε από τους Ιταλούς στο "καρτέλ"

Αποκαλύπτεται το μέγεθος των ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ξεπούλησαν τη στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και από κοντά τα "Τσιμέντα Χαλκίδας". Οι δύο "ελληνικές" επιχειρήσεις, μαζί με την εταιρία - μαμά "Καλτσεστρούτσι", πουλήθηκαν στην ... "Ιταλτσιμέντι"


ΣΕΛ.  16

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ