Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Επιμένουν στον αγώνα

Μέσα από ένα νέο κύκλο συνελεύσεων, που ξεκίνησε χτες, ένα ένα τα σχολεία στη Μακεδονία - Θράκη άρχισαν να ξαναμπαίνουν σε καταλήψεις. Το Συντονιστικό Σχολείων Θεσσαλονίκης έχει ήδη καλέσει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 12μ, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., και στον ίδιο χώρο, οργανώνεται πανεργατικό συλλαλητήριο για την παιδεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη χθες υπό κατάληψη τελούσαν 4 σχολεία, ενώ σήμερα αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν. Σε αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν χτες οι μαθητές των Λυκείων Ασβεστοχωρίου και 1ου Συκεών. Ενδεικτικό στοιχείο της απήχησης της πάλης των μαθητών ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αποτελούν οι 1.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε βιβλίο που άνοιξαν οι τέσσερις μαθητές - απεργοί πείνας που κατασκήνωσαν στο χώρο της Καμάρας. Η κίνησή τους ήταν συμβολική και η απεργία έληξε.

Στο πλευρό των μαθητών τάσσονται ολοένα και περισσότεροι γονείς που κατανοούν το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση. Ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Λυκείου Καλαμαριάς καταδικάζει τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης, οι γονείς του 2ου Λυκείου Ανω Τούμπας ζήτησαν την απομάκρυνση του λυκειάρχη, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει, ενώ ο Δήμος Αγίου Παύλου - με ψήφισμά του - καλεί τους δημότες σε συντονισμένο αγώνα μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πήρε χθες θέση στο θέμα της ποινικοποίησης των αγώνων, τονίζοντας πως "κανένας Ελληνας πολίτης δεν μπορεί να είναι αδιάφορος απέναντι στις ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες αποφάσεις της κυβέρνησης".

  • Στην Καβάλα σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του ΕΠΛ και του 2ου Ενιαίου, ενώ στο 5ο Λύκειο έγινε αποχή. Σήμερα, στις 12μ, οι μαθητές διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, ενώ θα γίνουν και μπλόκα σε δρόμους της πόλης.
  • Στη Δράμα δύο Λύκεια είναι υπό κατάληψη, στην Κομοτηνή έχουν αποφασιστεί για σήμερα αποκλεισμοί δρόμων, στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε συγκέντρωση για την ερχόμενη Πέμπτη και αποκλεισμός της Εθνικής οδού. Στην Ορεστιάδα και στην Κατερίνη χθες οι μαθητές όλων των σχολείων έκαναν αποχή, ενώ στα Γιαννιτσά δύο λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ