Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν το μεγάλο αγώνα οι μαθητές
  • Συλλαλητήριο σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς
  • Μπλόκα, καταλήψεις και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Γενάρη
  • Πάνω από 1.000 τα υπό κατάληψη σχολεία

"Δεν παραδίνουν τα όπλα" οι μαθητές, που δηλώνουν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους για ανατροπή της αντιδραστικής "μεταρρύθμισης", που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και διεκδικώντας την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου για όλους. Μαζί με τους εργαζόμενους σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος. Με σύνθημα "Ολοι μαζί μπορούμε - αλληλεγγύη στους μαθητικούς αγώνες", ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,ΕΚΑ,Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας,Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά,μαθητές,φοιτητές και Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί απευθύνουν σήμερα προσκλητήριο αγώνα για την παιδεία, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

"Το ζήτημα των νόμων 2525 και 2640 είναι πλέον υπόθεση όλων μας", αναφέρεται στο σχετικό προσκλητήριο αντίστασης. "Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας δημιουργώντας δημοκρατικό κλοιό θωράκισης των εκπαιδευτικών αγώνων. Δε θα αφήσουμε το μέλλον και τα όνειρα αυτής της γενιάς να τσαλακωθούν από τη μανία των δεικτών της σύγκλισης, από τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία της εξουσίας. Δε θα αφήσουμε τη νεολαία μας "φτερό στον άνεμο" της ιδιωτικοποίησης, της περιπλανώμενης και της "μαύρης" εργασίας, του κοινωνικού αποκλεισμού ενός ζοφερού μέλλοντος".

Χτες, πραγματοποιήθηκαν νέες γενικές συνελεύσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια, που παρά τις προσπάθειες να σταματήσει με παρέμβαση διαφόρων "αγανακτισμένων" ο αγώνας των μαθητών, αποφάσισαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους συνέχιση των καταλήψεων και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Την Πέμπτη

Επόμενος μεγάλος σταθμός μετά το σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο είναι το μαθητικό συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή όπου θα γίνει καθιστική διαμαρτυρία.

"Ολοι στους δρόμους", τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλώντας στο συλλαλητήριο, για να απαιτήσουν να καταργηθούν οι νόμοι Σημίτη- Αρσένη, να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Χτες, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι "το ποτάμι των χιλιάδων μαθητών δε γυρίζει πίσω" και ότι "κανένας δεν μπορεί να το σταματήσει". Ο Γαβρ. Τσαρκαντόγλου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τόνισε ότι οι μαθητές συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις με καταλήψεις σχολείων, στήσιμο μαθητικών μπλόκων κατά περιοχές και ό,τι άλλο αποφασίσουν τα τοπικά συντονιστικά αγώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, 600 σχολεία τελούν υπό κατάληψη στο Λεκανοπέδιο και συνολικά 1.000 σε όλη την Ελλάδα, με τάσεις αύξησης των αριθμών αυτών. Οι εκπρόσωποι των μαθητών κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο μαζί με τα εργατικά σωματεία και τόνιζαν ότι το μαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη θα αποτελέσει "ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση και το παρακράτος, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασπάσει τις κινητοποιήσεις" τους.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού αναφέρθηκαν και στις χτεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και δήλωσαν ότι δεν μπορεί να κάνει το "διαμεσολαβητή" μεταξύ μαθητών και κυβέρνησης και ζητούν διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, "έναν ουσιαστικό διάλογο", όπως τόνιζαν, όχι διάλογο με "μαθητές μαριονέτες".

"Μπλόκα" αγώνα και χτες

Χτες, οι μαθητές υλοποιώντας την απόφαση του Συντονιστικού έστησαν μπλόκα σε διάφορα σημεία της Αθήνας: Στο Ν. Ηράκλειο στο σημείο "Τρία αστέρια", στη Λένορμαν,στο Καπνεργοστάσιο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας,στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, στο Γαλάτσι,στη διασταύρωση Αγίας Λαύρας και Ταϋγέτου, στους Αγίους Αναργύρους έξω από το Δημαρχείο, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της "Ρενό", στην οδό Κατεχάκη,στην Ηλιούπολη,στο ύψος του Δημαρχείου, στη Βουλιαγμένης,στο ύψος του Πολυκλαδικού Λυκείου, στη διασταύρωση Λιοσίων και Ηπείρου,στην Αχαρνών,στο Βαρβάκειο στο Π. Ψυχικό, στην Π. Ράλλη και στη Βασ. Γεωργίου στον Πειραιά, στη Σαλαμίνα,στη λεωφόρο Δεκελείας στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Και χτες οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με διάφορους "αγανακτισμένους", που στην περίπτωση των μαθητών του Βαρβακείου δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν βία ενάντια στους μαθητές. Συγκεκριμένα, αφού έστησαν μπλόκο στη διασταύρωση Κηφισίας και Κατεχάκη, οι μαθητές του Βαρβακείου πήγαν να στήσουν μπλόκο και στην οδό Μουσών. Εκεί, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου δε δίστασε να το οδηγήσει πάνω στους μαθητές, τραυματίζοντας μία μαθήτρια της Β Λυκείου.

  • Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα οι μαθητές στην Κέρκυρα,στις 11 π.μ. με τη συμμετοχή της τοπικής ΕΛΜΕ, της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ