Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΧΟΥΛΙΑΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΩΧΩΡΙΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι αγρότες απαντούν αγωνιστικά

- Μετά τα πρόσφατα δυναμικά προειδοποιητικά αγροτικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της περιοχής;

- Το κλίμα που επικρατεί είναι αγωνιστικό και θα γίνει ακόμα πιο αγωνιστικό, αν δε δοθούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Σε όλα τα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων, αλλά κι απ' όσο γνωρίζω σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, η αγανάκτηση και η οργή έχει φουντώσει, αφού έχουν φουντώσει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των αγροτών. Στα καφενεία δεν ακούς τίποτα άλλο, από προβλήματα και ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ακούς μόνο τους αγρότες να τα "σέρνουν" στην κυβέρνηση, στην Αγροτική Τράπεζα και στις Βρυξέλλες. Η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξηγεί γιατί την περασμένη Παρασκευή έγινε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στα Φάρσαλα, στο οποίο συμμετείχαν αγρότες που δεν είχαν ξανακατέβει άλλη φορά σε συλλαλητήριο. Το συλλαλητήριο αυτό ενίσχυσε τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της περιοχής μας και φαίνεται καθαρά ότι όλο και περισσότεροι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κατέβουν στους δρόμους του αγώνα, προσπερνώντας την πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας, των ρουσφετολογικών υποσχέσεων και των άλλων μεθοδεύσεων, που επιδιώκουν να περάσουν οι μηχανισμοί της κυβέρνησης.

- Πιστεύετε ότι θα βγει κάτι θετικό για τους αγρότες από την πολιτική διαλόγου που "λανσάρει" ο υπουργός Γεωργίας, αλλά και από τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης;

- Από διάλογο οι αγρότες έχουν χορτάσει τόσα χρόνια. Από ουσία και λύσεις στα προβλήματα, όμως, τίποτα. Αν ήθελε ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση θα ανακοίνωναν λύσεις στα προβλήματα και δε θα μιλούσαν μόνο για διάλογο. Βγήκε ο υπουργός Γεωργίας, παραμονή των συλλαλητηρίων στη Θεσσαλία και μίλησε στα τοπικά κανάλια για μείωση των επιτοκίων. Δεν είπε όμως τίποτα συγκεκριμένο για το τι θα γίνει με τα αγροτικά χρέη, ούτε για κάποια ρύθμιση και πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Είπε ό,τι είπε, προφανώς για λόγους εντυπώσεων και για να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, ενόψει των αγροτικών συλλαλητηρίων στη Θεσσαλία. Δε λέμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο διάλογο, αλλά δε θέλουμε μόνο διάλογο, θέλουμε και λύσεις. Και δε βλέπω πώς θα δοθούν λύσεις, όταν η κυβέρνηση ακουλουθεί πιστά την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρουσιάζει ως μονόδρομο την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ και την "Ατζέντα 2000", ενώ είναι φανερό ότι όλα αυτά οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό.

- Ποια προβλέπετε ότι θα είναι τα επόμενα βήματα των αγροτών της Θεσσαλίας;

- Την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Πανθεσσαλική θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας για να συζητήσει από κοντά τα αιτήματα και προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι αγρότες περιμένουν σταράτες κουβέντες και όχι μισόλογα για το αν θα λυθούν επιτέλους τα προβλήματα κι αν θα αλλάξει αυτή η αντιαγροτική πολιτική. Αμέσως μετά τη συνάντηση, στη Θεσσαλία, θα συνεδριάσουν πρώτα οι αγροτικοί σύλλογοι στα χωριά, οι νομαρχιακές συντονιστικές επιτροπές στη συνέχεια και θα εκτιμήσουν την κατάσταση. Αν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε να είναι σίγουροι αυτοί που κυβερνάνε, ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κατέβουν μαζικά και δυναμικά στους δρόμους και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την τελική δικαίωση.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ