Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα δάση καίγονται αλλά αυτοί κυβερνούν αλλού
  • Ημερίδα μαζικών φορέων για τις πυρκαγιές στα δάση
  • Αποκαλυπτικές για τη δασική πολιτική οι θέσεις των κυβερνητικών στελεχών
  • ΚΚΕ: Δε φτάνουν οι διαπιστώσεις, χρειάζεται κινητοποίηση

Στην Ελλάδα κάθε ένα δευτερόλεπτο χάνονται 12 τετραγωνικά μέτρα δάσους. Στην Αττική τα τελευταία χρόνια έχουν καεί πάνω από 700 χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Από αυτά έχουν αναδασωθεί περίπου μόνο 75 χιλιάδες. Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής είναι η οικολογική υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου, με τραγικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων αλλά και ολόκληρου του λαού της Αθήνας.

Για να γλιτώσουν όσα δάση απέμειναν στην Αττική, 19 κοινωνικοί, επαγγελματικοί, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς ανέλαβαν πρωτοβουλία και κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας μιαν άλλη πολιτική για τα δάση. Χτες το πρωί διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ημερίδα με θέμα: "Η σωτηρία των δασών της Αττικής, μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη".

Βδομάδα του Δάσους

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης, που πρότεινε την καθιέρωση της Βδομάδας του Δάσους στην αρχή κάθε καλοκαιριού, κατά την οποία εργαζόμενοι, τα σχολεία, οι δήμοι των περιοχών που εφάπτονται σε δάση, οι δασικές υπηρεσίες θα ασχολούνται με τον καθαρισμό του δάσους.

Επίσης, ζήτησε να ιδρυθεί άμεσα ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας και να διατίθεται το 1% του προϋπολογισμού για τις αναδασώσεις και το 1% για αναπτυξιακές επενδύσεις στα δάση.

Μιλώντας, στη συνέχεια, ο υφυπουργός Γεωργίας Π. Φουντάς απέρριψε την ίδρυση ενιαίου φορέα, έκανε λόγο για οικονομική ανάπτυξη και για αλλαγές χρήσης γης. "Είναι ζήτημα αν καλυφθεί το 20% από τα χρήματα που ζητάτε...", πρόσθεσε. Επέμεινε στη συνέχιση της κυβερνητικής δασικής πολιτικής που, σύμφωνα με τους 19 μαζικούς φορείς, δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την καταστροφή των δασών και έχει έμμεσο αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κερδοσκόπων της δασικής γης.

Τόνισε ότι θα προχωρήσει το έργο της σύνταξης δασικών χαρτών, "ξεχνώντας" ότι θέτουν εκτός προστασίας 15 εκατομμύρια στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, που είναι δημόσιες, απεμπολώντας έτσι τα δικαιώματα του δημοσίου σε αυτές. Αναφερόμενος στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν πέρσι είπε ότι ήταν 785.228 στρέμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης, που επέμενε στο ίδιο μοντέλο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, το οποίο, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι "δεν είμαι ο ειδικός που θα ασχοληθεί με το θέμα..." και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα δοθούν για τα δάση πρέπει να κοπούν από αλλού... Στη συνέχεια προχώρησε σε επισημάνσεις και διαπιστώσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Π. Παυλόπουλος, τόνισε την ανάγκη να καλλιεργηθεί άλλη νοοτροπία και επισήμανε την απουσία των περισσότερων ΜΜΕ από τη χτεσινή ημερίδα.

Το ΚΚΕ

"Ο Π. Φουντάς και ο Κ. Σκανδαλίδης τοποθετήθηκαν ως να ήταν περαστικοί. Σα να μην έχουν ευθύνη. Δεκαπέντε χρόνια κυβερνούν", σχολίασε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και αναφέρθηκε στη νέα κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της δασοπροστασίας, του δασικού κτηματολογίου, της διαχείρισης, από τη ραγδαία είσοδο και την άμεση πολιτική παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και την παρέμβαση στο στρατηγικό τομέα του σχεδιασμού.

"Την τελευταία 30ετία οι καταστροφές των δασικών οικοσυστημάτων στην Αττική σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, την εμπορευματοποίηση της γης, τη δράση των οικοδομικών συνεταιρισμών και των εμπόρων γης", υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής. Τόνισε μάλιστα ότι η χρησιμοποίηση κυρίως των πυρκαγιών, των εκχερσώσεων και της δόμησης, η λαθρολατόμευση σε συνδυασμό με την παράνομη λειτουργία όλων των ενεργών λατομείων και τα μεγάλα έργα στην Αττική, που δεν εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες, επιφέρουν πρόσθετες καταστροφές. Από το 1974 μέχρι το 1992 στην Αττική έχουν καεί συνολικά 766.059 στρέμματα, ενώ σε όλη τη χώρα από το 1955 μέχρι το 1997 έχουν καταστραφεί 14 εκατομμύρια στρέμματα περίπου.

"Η συνεχιζόμενη οικολογική υποβάθμιση έχει επιδράσει σε μεγάλο βαθμό στη μεταβολή των βιοκλιματικών συνθηκών και συνολικά στην όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Λεκανοπεδίου", είπε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Η πρωτοβουλία του ΕΚΑ επιβεβαιώνει και τη δική μας άποψη ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να ενδιαφέρεται και να δρα όχι μόνον για τα καθαρά εργασιακά προβλήματα, αλλά να ενδιαφέρεται και να δρα για όλα. Να δρα για το περιβάλλον, την παιδεία, την πρόνοια, την υγεία, τον πολιτισμό", υπογράμμισε. "Η πρωτοβουλία αυτή δεν πρέπει να μείνει σε διαπιστώσεις, αλλά να προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα και κινητοποιήσεις δυνάμεων".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δασική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που αποτελείται από ένα σύνολο μέτρων, μερικά από τα οποία είναι να συνταχθεί το εθνικό και δασικό πολυδιάστατο αποδεικτικό κτηματολόγιο, η επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος και η ψήφιση νέου καταστατικού χάρτη για τα δάση, αλλά και η ανάσχεση της πληθυσμιακής αύξησης και η πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη.

Στην ημερίδα μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Παρουσιάστηκε η εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας από τον Χ. Σμυρνιώτη, γραμματέα Περιβάλλοντος του ΕΚΑ και εισηγήσεις που αφορούσαν τις προοπτικές της δασοπροστασίας στην Ελλάδα (Δ. Σπαθής), τη δασική πολιτική ως αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης (Χ. Θεοχάρης), την κοινωνική διάσταση του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας (Α. Παπασταύρου) και το ζήτημα της αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων (Π. Καλλίρης).

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ