Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Προγραμματισμένη κρίση

Το κυβερνητικό άλλοθι για την επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" αποτελούν οι "αναταράξεις" των τελευταίων ημερών στον εθνικό αερομεταφορέα, που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, αρχικά με απαξιωτικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της και στη συνέχεια με την αδυναμία εκτέλεσης των προγραμματισμένων πτήσεων, λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προβάλλει "ως μοναδική λύση για την άρση του αδιεξόδου" την άμεση εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ σε ξένη αεροπορική εταιρία, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έλευση του "στρατηγικού συμμάχου" ή του "στρατηγικού επενδυτή". Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη βδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της "Salomon" και της ΕΤΕΒΑ (σ. σ. οι "σύμβουλοι" που προσέλαβε η κυβέρνηση για την αναζήτηση "στρατηγικών συμμάχων ή επενδυτών") και αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εθνικού αερομεταφορέα. Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να καθοριστούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι "να κλείσει το θέμα" μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, δηλαδή πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΟΑ δεν αποκλείεται να αποφασίσει και νέες περικοπές, στο ήδη συρρικνωμένο μέχρι το τέλος του μήνα πτητικό πρόγραμμα του εθνικού αερομεταφορέα (θα πρόκειται για την τρίτη από το περασμένο καλοκαίρι), λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Κι αυτό γιατί, οι πιλότοι σε γενική τους συνέλευση απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για την προσφορά υπερεργασίας του κλάδου, με την παραχώρηση δύο ρεπό το μήνα.

Με δεδομένη την απόρριψη αυτή, χτες βράδυ οι εκπρόσωποι των πιλότων είχαν νέα συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΑ και θέμα αιχμής τη δημοσίευση της προκήρυξης για την πρόσληψη 45 πιλότων, η οποία καθυστερεί παρά το γεγονός ότι η περικοπή δρομολογίων της ΟΑ οφείλεται στην έλλειψη πιλότων.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η ΟΑ συρρικνώνει το έργο της, οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες αναγγέλλουν επεκτάσεις των γραμμών τους και την καθιέρωση τακτικών πτήσεων στο εσωτερικό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ