Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόθεση του λαού ο αγώνας για την παιδεία

Μηνύματα αγώνα, μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους μαθητές, εξακολουθούν να καταφτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας. Μαζικοί φορείς και σωματεία δηλώνουν ότι ο αγώνας για την παιδεία είναι υπόθεση όλων και καταδικάζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και την επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων, που ακολουθεί η κυβέρνηση.

  • Ανεπιφύλακτα υπέρ του δίκαιου αγώνα των μαθητών τάσσεται, με ψήφισμά της, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών."Θεωρούμε - τονίζεται στο ψήφισμα - ότι οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς θεατές σε όσα άσχημα συμβαίνουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, με κύρια υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, που εμμένει πεισματικά σε μια κατ' όνομα "κκπαιδευτική μεταρρύθμιση", οποία βάλλεται ολομέτωπα: Από τους μαθητές και τους γονείς τους, τους δασκάλους και τους καθηγητές".
  • Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τον επικίνδυνο κατήφορο αυταρχισμού της κυβέρνησης και τονίζει ότι η καλύτερη απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αλληλεγγύης και μαζικότητας των αγώνων και ο συντονισμός της δράσης όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και μαζικών φορέων, για την κατάργηση του νόμου 2525/97 και την έναρξη διαλόγου εφ' όλης της ύλης.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται "στους μεγαλειώδης αγώνες που αναπτύσσονται στο χώρο της παιδείας, τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και την ωριμότητα, με την οποία αναπτύσσουν αυτούς τους αγώνες που μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα". Η ΠΟΕΜ καλεί όλα τα σωματεία μετάλλου και τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα, στις 7:00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και σε όποιες άλλες πόλεις γίνονται συλλαλητήρια.
  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος (ΟΕΦΣΕΕ) καταγγέλλει "την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης" και καταδικάζει "τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που ανήμπορη να ανακόψει το ελπιδοφόρο κίνημα των μαθητών καταφεύγει στη συκοφαντία και την ωμή τρομοκρατία". Η ΟΕΦΣΕΕ επισημαίνει ότι ο αγώνας για την παιδεία δεν αφορά μόνο τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.
  • Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας καλεί τα μέλη της να"σταθούν δίπλα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται, να πάρουν μέρος στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια". Επιπλέον, η Ενωση καταγγέλλει τα φαινόμενα αυταρχισμού των "αγανακτισμένων γονιών", των εισαγγελικών και αστυνομικών διώξεων.
  • Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, "γιατί επιμένει, παρά τη λαϊκή αντίθεση και κατακραυγή, να περάσει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές του Μάαστριχτ και της "Λευκή Βίβλου", επιδιώκει να γίνουν οι νέοι φθηνή, υποταγμένη εργατική δύναμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου". Ακόμα, καταγγέλλει την τρομοκρατία ενάντια στους μαθητές, καθηγητές και καλεί όλους τους Επαγγελματοβιοτέχνες να πρωτοστατήσουν στους αγώνες, για να μην περάσει ο αντιεκπαιδευτικός νόμος.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και πολιτικών προσφύγων Ν. Ιωαννίνων,σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν ότι στηρίζουν ανεπιφύλαχτα τους αγώνες των μαθητών και στέκονται στο πλευρό τους.
  • Η Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής υπογραμμίζει ότι "η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κήρυξε κατά του κλάδου έναν ιδιότυπο πόλεμο, εκτοξεύοντας εναντίον των καθηγητών και της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας, σε καθημερινή βάση, τις πλέον βαριές κατηγορίες". Ακόμα, επισημαίνει ότι "το υπουργείο θέλει να χρησιμοποιήσει τον κλάδο, για να καθυποτάξει το μαθητικό κίνημα. Αρνούμαστε να τον διευκολύνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Η αποδοχή τέτοιου διαλόγου θα ήταν παιδαγωγικά απαράδεκτη πράξη συντεχνιακής ευτέλειας.
  • Η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων διαμαρτύρεται για την εισβολή γονέων και εξωσχολικών την περασμένη Πέμπτη, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μυκόνου, που είχε σαν αποτέλεσμα διαπληκτισμούς, χειροδικίες και τον τραυματισμό μαθητή. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, επισημαίνει η Α ΕΛΜΕ με ανακοίνωσή της, είναι να οξύνουν την κατάσταση αντί να την εκτονώνουν.
  • Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών εκφράζει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Αθηνά" (Πατήσια).
  • Ο Σύλλογος Γονέων 12ου Γυμνασίου Περιστερίου,με ανακοίνωσή του καταδικάζει τα μέτρα βίας, τρομοκρατίας, αστυνομικών και εισαγγελικών παρεμβάσεων, τα οποία, όπως τονίζει, δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Αντίθετα, οι γονείς διατρανώνουν την πεποίθηση ότι η λύση περνάει μέσα από τις προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο γενικής παιδείας, που θα δίνει τα απαραίτητα μορφωτικά εφόδια, σε όλους τους νέους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ