Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαύρο" τώρα πια στους "ξενέρωτους"

Η προτροπή "τα παράπονα στο δήμαρχο", μου φαίνεται σαν να μην έχει καμιά αξία, τα τελευταία χρόνια. Γιατί ελάχιστοι δήμαρχοι "σήκωναν παράπονα". Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει αλλάξει "φορεσιά" και νοοτροπία και"βαράει στο χαβά" της "κουφής" εξουσίας, ξεχνώντας την ιστορία, το ρόλο και την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρότυπό τους το "στυλ Αβραμόπουλου"- "με όλους, για όλα και μ' αποτέλεσμα, τίποτα" - οι περισσότεροι κινούνται στο ίδιο "μοτίβο", σαν "κλωνοποιημένοι".

Δημοσιοσχεσίτες των ΜΜΕ και θαμώνες των δεξιώσεων της οικονομικής και κοινωνικής "ελίτ", αγνοούν ή κάνουν πως δεν ξέρουν, τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Απόμακροι από την "πλέμπα", αντιμετωπίζουν "αφ' υψηλού" τον απλό πολίτη. Νοοτροπία τοπικού "αγά", παρά εκλεγμένου αντιπροσώπου.

"Μάστορες" στο ρουσφέτι, "ειδήμονες" στις πελατειακές σχέσεις, υπόσχονται τα πάντα στις προεκλογικές περιόδους και, ως "σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι", δεν τηρούν, μετά, τίποτα.

Διαχειριστές κονδυλίων για έργα "βιτρίνας", αδιαφορούν για την υποδομή των πόλεων. Φορομπήχτες στην τσέπη των δημοτών, λησμονούν τα χρωστούμενα του κράτους. Μάνατζερ της παραχώρησης δημοτικών επιχειρήσεων κι άλλων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες, υποβαθμίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

Προωθητές των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων και υμνητές των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν ανταποκρίνονται στο χρέος της αντίστασης. Απόντες ή και υπονομευτές των λαϊκών αγώνων, προδίδουν τους ψηφοφόρους τους κι έρχονται σε αντίθεση με τις διαθέσεις του λαού.

Αυτός ο "νέος τύπος δημάρχου" που διαμορφώθηκε, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει σχέση με την ουσία της Αυτοδιοίκησης. Προκαλεί θλίψη και οργή, σε όσους πίστευαν και πιστεύουν στη λαϊκότητα του θεσμού, το σημερινό κατάντημα του δημαρχιακού αξιώματος.

Δεν ήταν έτσι η κατάσταση πριν λίγα χρόνια, αν και τότε πολλοί δήμαρχοι δεν ανταποκρίνονταν στη θέση και το αξίωμά τους. Υπήρχε μια αίγλη των "τοπικών αρχόντων", την οποία αντλούσαν από την επαφή τους με τους απλούς ανθρώπους στη συνοικία, στη γειτονιά, στους χώρους δουλιάς, στους αγώνες. Υπήρχαν πολλοί δήμαρχοι που δε στρογγυλοκάθονταν στις πολυθρόνες του δημαρχείου και στα σαλόνια της ποικιλώνυμης εξουσίας, αλλά βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τους δημότες, διεκδικώντας λύση των καθημερινών προβλημάτων, συμμετείχαν στους μεγάλους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας.

Να θυμίσουμε μόνο μερικά ονόματα που έμειναν στην ιστορία, ως υποδείγματα και παραδείγματα δημάρχων του λαού: Μακρής, Σουλιμιώτης, Παξιμαδάς, Σταματιάδης, Γάλλος, Νικολαϊδης, Δομνάκης, Λαμπρούλης κι άλλοι πολλοί που συνεχίζουν ακόμα. Δήμαρχοι αγωνιστές, που συγκρούονταν με την κεντρική εξουσία υπέρ των συμφερόντων των δημοτών τους και γενικότερα του λαού, άνθρωποι με ήθος, με μεράκι για δουλιά, με έργο ουσιαστικό και σημαντικό, με οράματα για την πόλη τους, για την Ελλάδα, για τον κόσμο ολόκληρο.

Ευτυχώς σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχουν δυνατότητες να εκλεγούν ξανά δήμαρχοι του λαού κι όχι πολιτικάντηδες της εξουσίας. Για να ξαναγίνουν οι δήμοι σπίτια των απλών ανθρώπων του λαού, κυψέλες δημιουργίας, επάλξεις των κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων.

Μια νέα γενιά λαϊκών αγωνιστών έρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να προσφέρει ανιδιοτελώς κι αποτελεσματικά στα κοινά. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι, ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων που υποστηρίζει το ΚΚΕ - ψηφοδέλτια ενωτικά κι αγωνιστικά, με τη συμμετοχή ανθρώπων απ' όλους τους κοινωνικούς χώρους κι απ' όλο το πολιτικό φάσμα - δίνουν τη μάχη των δημοτικών εκλογών. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί, γιατί "δεν πάει άλλο" με τους δημάρχους "ιλουστρασιόν" της "ξενέρωτης εκσυγχρονιστικής" Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΙ ΛΑΟΓΕΝΝΗΤΟΙ ΘΕΣΜΟΙ(2002-10-20 00:00:00.0)
O Πασχάλης Κυριακίδης στην Αργυρούπολη(2002-06-22 00:00:00.0)
Οι δήμοι ζητούσαν αλάτι και τους παρέπεμπαν στα Κιούρκα(2002-01-13 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου(1998-09-12 00:00:00.0)
Αλλες εποχές νοσταλγεί ο δήμαρχος(1998-01-31 00:00:00.0)
Στο πλευρό των κοινοτήτων(1997-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ