Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Υπόθεση των λαϊκών αγώνων ο Πολιτισμός

Κλιμάκιο της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, επισκέφθηκε το Κέντρο Μελετών Ακρόπολης και τους χώρους ανασκαφής, όπου πρόκειται να χτιστεί το νέο Μουσείο και ενημερώθηκε για τις προοπτικές ίδρυσής του, την εξέλιξη των ανασκαφών και τη συντήρηση των έργων

"Επιτέλους είναι καιρός, η κυβέρνηση να δείξει ένα άλλο πρόσωπο στον τομέα του Πολιτισμού και ιδιαίτερα στους λειτουργούς του". Αυτό επισήμανε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά και επικεφαλής κλιμακίου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), που επισκέφθηκε το χώρο του Κέντρου Μελετών Ακρόπολης (στο άλλοτε στρατόπεδο Μακρυγιάννη). Μαζί με τον υποψήφιο Νομάρχη Αθήνας της ΝΑΣ Θεοχάρη Παπαμάργαρη και τον Βασίλη Κολοβό,στέλεχος της ΝΑΣ, συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν τόσο από την έφορο Αρχαιοτήτων Ακρόπολης Ισμήνη Τριάντη,όσο και από τους εργαζόμενους στην ανασκαφή, που διενεργείται στο χώρο όπου θα χτιστεί το Μουσείο Ακρόπολης.

Στη συνάντησή τους με την Ισμ. Τριάντη, οι υποψήφιοι ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των ανασκαφών, τη συντήρηση των έργων και τις προοπτικές της ίδρυσης του Νέου Μουσείου. Εκατόν τριάντα πέντε εργάτες και 25 αρχαιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς. Οι χρονικές προθεσμίες της ανασκαφής είναι περιορισμένες. Δέκα στρέμματα πρέπει να ανασκαφούν, ενώ μέχρι στιγμής, έχουν ανασκαφεί 5,5 στρέμματα, όπως είπε η Σταματία Γεωργάτου,κατά την ξενάγηση στο χώρο της ανασκαφής. Και να σκεφτεί κανείς ότι για το ενάμισι στρέμμα του μετρό, της γραμμής του Κεραμεικού, χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια...

Βέβαια, πρόκειται για αρχαιότητες που η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη, αφού εκεί θα δημιουργηθεί το Μουσείο. Το πιθανότερο είναι ότι οι αρχαιότητες θα καταστραφούν. Είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί η διατήρηση, γιατί το σχέδιο προβλέπει πολλά υπόγεια. Αν και οι αρχαιολόγοι δεν είναι έτοιμοι να αποφανθούν αν πρόκειται για μοναδικά ευρήματα, αφού η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

"Θεωρούμε ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό και εμείς θα δούμε πώς θα μεταφέρουμε τα αιτήματα, τις ανάγκες του χώρου σε κάθε αρμόδιο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και Πειραιά. Η ενημέρωση μας έδωσε μια συνολική εικόνα για την κατάσταση και τις προοπτικές των έργων", τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής.

"Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτισμός πρέπει να πάνε μαζί", συμπλήρωσε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης. Δεν μπορεί, συνέχισε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αδιαφορεί για τα συμβαίνοντα στον Πολιτισμό".

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι της ΝΑΣ συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους, άκουσαν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους και στη συζήτηση προέβαλαν τις θέσεις της Παράταξης. Σε ένα κλίμα ιδιαίτερα θερμό οι εργαζόμενοι διέθεσαν το διάλειμμά τους και συζήτησαν με τον Σπ. Χαλβατζή και τον Θ. Παπαμάργαρη."Προσπαθούμε - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - να επικοινωνήσουμε με όλους όσοι προσφέρουν για τη δημιουργία αυτού του ειδικού και πνευματικού πλούτου της χώρας. Βέβαια δεν κουβεντιάζουμε μόνο για τα προβλήματα που σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ξεκινάμε από τις αιτίες των προβλημάτων και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται. Την πολιτική που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υλοποιείται από την κυβέρνηση και στηρίζεται από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις. Τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά. Και είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών και κατακτήσεων των εργαζομένων. Εχουμε μια νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων".

"Μπορεί να υπήρξαν αγώνες και κινητοποιήσεις που δε φέρνουν πάντα νίκες. Ομως δεν υπάρχει καμία νίκη στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, που να μην είναι αποτέλεσμα αγώνα ενωμένου, μαζικού, συντονισμένου και διαρκούς", ήταν η απάντηση του Σπ. Χαλβατζή σε ερώτηση εργαζόμενου, που μαρτυρούσε την αγωνία, αλλά και μια μικρή απογοήτευση.

"Τον Οκτώβρη, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Θ. Παπαμάργαρης, μαζί με τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, τα προβλήματα των περιοχών που ζούμε, πρέπει να δοθεί και ένα πολιτικό μήνυμα. Καταδίκη αυτής της πολιτικής, μέσα από τους συνδυασμούς που ορθώνουν ένα ανάστημα και μια φωνή. Πρέπει να υπάρξει μια έκφραση καταδίκης αυτής της πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ