Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει τον ανήξερο ο πρωθυπουργός

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού η Αλ. Παπαρήγα, αφού υπογράμμισε πως "θα έλεγε κανείς ότι ήταν μία ομιλία πολύ χαμηλών τόνων", τόνισε:

"Είδαμε τουλάχιστον έναν εντελώς διαφορετικό πρωθυπουργό από τον πρωθυπουργό που απάντησε στην Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Ο. Κολοζώφ (σ. σ. τότε ο Κ. Σημίτης είχε κάνει λόγο για "φασιστική συμπεριφορά"). Είδαμε ένα διαφορετικό πρωθυπουργό από τις προηγούμενες μέρες, όταν είχαμε τους γνωστούς μεγάλους αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και τα τραγικά επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σήμερα, σαν να μην είχαν μετατραπεί είκοσι πόλεις της χώρας μας, πόλεις - εξεταστικά κέντρα, αλλά περικυκλωμένα από τα ΜΑΤ, σε πόλεις βίας, εναντίον κυρίως των εκπαιδευτικών και των ανύποπτων πολιτών, σαν να μην είχαμε πρόβλημα συνειδητής και μεθοδευμένης δολοφονικής απόπειρας, σαν μην είχαμε προβλήματα δακρυγόνων.

Ο πρωθυπουργός δε στάθηκε σε αυτά τα ζητήματα. Αρκείται στο να επαναλάβει θέματα τα οποία είχε θέσει και αφορούν το ζήτημα της παιδείας.

Παραδείγματος χάριν είχε θέσει το ζήτημα της βίας τάχα κατά τη γνώμη μας που γεννιέται στο χώρο της εκπαίδευσης, μίλησε για πλειοψηφίες, μειοψηφίες μίλησε για υποκινήσεις, για μία σειρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι στενά δεμένα με την παιδεία, αλλά αν θέλετε, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, αφορούν κατεξοχήν την παιδεία, με την έννοια ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έτσι όπως τη λέει η κυβέρνηση συναντάει σοβαρές αντιδράσεις.

Αυτά όλα τα ξεπέρασε ο πρωθυπουργός. Αναρωτήθηκα μήπως ενδιαφέρεται να μη συνεχίσει να πέφτει λάδι στη φωτιά, να μειωθούν οι εντάσεις, να διαμορφωθεί εν πάση περιπτώσει ένα κλίμα που θα επιτρέψει το διάλογο και τον αντίλογο.

Δε θα ήμουν αντίθετη, κύριε πρωθυπουργέ, αν είχατε αυτό το στόχο, χωρίς βεβαίως να παρακάμπτουμε σοβαρότατα προβλήματα δημοκρατίας, τρομοκρατίας και προβοκάτσιας. Δε θα ήμουν αντίθετη, αν αυτό όμως συνοδευόταν και από μία τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα γεγονότα.

Πρώτα - πρώτα, θέλω κάποιες απαντήσεις, πώς γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον ανθρώπων μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας. Και δε μας ικανοποιεί το γεγονός ότι κάποιος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, γιατί αν δεν υπήρχαν τρίτοι και ιδιαίτερα αν τα θύματα δεν έλεγαν ποιος ήταν αυτός, θα ήταν ελεύθερος και θα συνέχιζε ανενόχλητα το έργο του.

Επρεπε να απαντήσετε σε αυτά. Κυρίως όμως μας ανησυχεί το εξής γεγονός: Ο πρωθυπουργός δίνει την εικόνα του ευγενούς και ευπρεπούς πρωθυπουργού, της ευγενούς και ευπρεπούς κυβέρνησης - δεν είναι προσωπικό το ζήτημα - αλλά την ίδια ώρα πλαγίως οι μηχανισμοί της συκοφαντίας δουλεύουν πολύ καλά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ