Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Ο Μάης μήνας κλιμάκωσης των αντιδράσεων

Το ενδεχόμενο κλεισίματος των πανεπιστημίων επ' αόριστον και παραίτησης των πρυτανικών αρχών θα εξετάσουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων την πρώτη βδομάδα του Μάη

Στην απόσυρση του νομοσχεδίου που ευτελίζει την ανώτατη εκπαίδευση επιμένουν οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν εκτάκτως χτες στην Αθήνα, για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους μετά το τριήμερο κλείσιμο των πανεπιστημίων που έληξε σήμερα. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Συνόδου υπήρξαν προτάσεις για παραίτηση όλων των εκλεγμένων πανεπιστημιακών οργάνων, καθώς και για επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Τις προτάσεις αυτές θα εκτιμήσουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων, οι οποίες, αν δεν εισακουστούν οι θέσεις των πρυτάνεων, θα συνεδριάσουν εντός της πρώτης βδομάδας του Μάη για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των ενεργειών τους.

Οι πρυτάνεις εμμένουν στην πρότασή τους για ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια μετά από αξιολόγηση γνωστικών αντικειμένων, υλικοτεχνικής υποδομής, προγραμμάτων σπουδών κλπ. με ακαδημαϊκούς όρους. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δε δεχτεί αυτή την πρόταση, επιμένουν στην ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ, προκειμένου να ενταχθούν αξιοκρατικά στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και θεωρούν αυτές ως τις μόνες προτάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τα ΤΕΙ, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή και, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, παραβιάζει και τις στοιχειωδέστερες προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων.

Για άλλη μια φορά καλούν τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τα ΤΕΙ σε διάλογο για το θέμα της ουσιαστικής αναβάθμισής τους και θεωρούν ότι ως βάση του διαλόγου μπορεί να τεθεί η εμπειρία από αντίστοιχες επιτυχημένες αναβαθμίσεις Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των χωρών της ΕΕ, δίνοντας έτσι και μια έμμεση απάντηση στις διαρκείς επικλήσεις του υπουργού για ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ.

Καλούν τον υπουργό Παιδείας «να ανακαλέσει δημόσια τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς (περί "κατακτητών" κλπ.) για τα εκλεγμένα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα». Επίσης, χαρακτηρίζουν «ατυχή απόπειρα» την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα σε «απλή αντιπαράθεση των πρυτάνεων με τους προέδρους των ΤΕΙ» και να περιορίσει στους πρυτάνεις τις αποφάσεις πολλών συλλογικών οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Παράλληλα, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ουσιαστική συζήτηση με τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Λίγο μετά την έναρξη της χτεσινής Συνεδρίασης της Συνόδου, φοιτητές των ΕΑΑΚ διέκοψαν τις εργασίες της, επικαλούμενοι γενικές συνελεύσεις των σχολών, αλλά δέχτηκαν τις έντονες επικρίσεις των πρυτάνεων, που τους είπαν χαρακτηριστικά ότι μ' αυτή την τακτική «παίζουν το παιχνίδι του υπουργείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ