Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σοβαρά τραυματισμένος ο Ρ. Φίτσο

Λίγο μετά την απόπειρα και τη σύλληψη του δράστη
Λίγο μετά την απόπειρα και τη σύλληψη του δράστη
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και εθνικιστών, μετά την απόπειρα δολοφονίας του χθες το μεσημέρι στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο και την ώρα που ο Φίτσο προσέγγισε πολίτες που του απηύθυναν τον λόγο, πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι, στο πόδι και στο χέρι. Ο δράστης είναι ο 71χρονος συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα, από την πόλη Λέβιτσε, όπως ανέφεραν οι αρχές, και συνελήφθη λίγο μετά. Στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι προχώρησε στην πράξη του <γιατί διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης>.

Ο 59χρονος Φίτσο μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και στη συνέχεια με ελικόπτερο σε αυτό της πλησιέστερης μεγάλης πόλης, Μπάνσκα Μπιστρίτσα, όπου εισήχθη στην Εντατική.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, για τρίτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, εκλεγμένος έναν χρόνο πριν, είχε προγραμματίσει να περάσει έναν νέο νόμο για την ραδιοτηλεόραση, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση, που μάλιστα προγραμμάτιζε για χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες αναβλήθηκαν μετά την εξέλιξη με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού.

Ο Φίτσο, που στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τη βοήθεια στην Ουκρανία, αρνείται την αποστολή στρατού και όπλων σε αυτήν, ενώ εκφράζει και ορισμένες διαφοροποιήσεις στην ευρωενωσιακή μεταναστευτική πολιτική. Επίσης εμφανίζεται από τα δυτικά ΜΜΕ ως «φιλορώσος» και θαυμαστής του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, όπως και ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σλοβακία σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα είχε οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - εθνικιστών, πολλές φορές και με απειλές προς τον πρωθυπουργό, την οποία συντηρούσε και σημαντικό τμήμα των ΜΜΕ. Αμέσως μετά την απόπειρα, στελέχη του κόμματός του, «SMER-SD» (Κατεύθυνση - Σοσιαλδημοκρατία), μίλησαν ανοιχτά για «έναρξη πολέμου», ενώ κατηγόρησαν ευθέως διάφορα ΜΜΕ για «τον εμπρηστικό τους λόγο».

Πάντως την απόπειρα καταδίκασαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Σλοβακία, ενώ αντίστοιχα μηνύματα στάλθηκαν από κυβερνήσεις και πολιτικούς από όλο τον κόσμο, εκπροσώπους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, καθώς και από εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ