Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
Σκοτώθηκαν αυτόχθονες - συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν προχτές τη νύχτα στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που ενέκρινε η γαλλική Εθνοσυνέλευση (η περιοχή είναι υπερπόντια γαλλική κτήση, στα ανατολικά της Αυστραλίας).

Ο ύπατος αρμοστής (δηλαδή ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης), Λουί λε Φραν, δήλωσε ότι ζήτησε ενισχύσεις από τον στρατό, ενώ ήδη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της χωροφυλακής, για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και οδοφράγματα που στήνονται. Ακομα, συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Νουμεά. Η γαλλική Υπατη Αρμοστεία ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής, οι οποίες επιχείρησαν για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα.

Οι τρεις νεκροί είναι αυτόχθονες Κανάκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Προέδρου της Νέας Καληδονίας, Λουί Μαπού (επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενωση για την Ανεξαρτησία»).

Από τη μεριά του, ο λε Φραν ισχυρίστηκε ότι σε βιομηχανική περιοχή όπου βρέθηκε ο ένας νεκρός ο πυροβολισμός δεν προήλθε από την αστυνομία, αλλά «από κάποιον που μάλλον υπερασπιζόταν τον εαυτό του».

Οι προτεινόμενες αλλαγές (που η γαλλική Βουλή ενέκρινε με 351 ψήφους υπέρ και 153 κατά) θα επιτρέψουν σε περισσότερους από τους Γάλλους κατοίκους στην Καληδονία να ψηφίζουν στις εκλογές, κάτι που οι αυτόχθονες επιμένουν ότι μεθοδεύεται για να αλλοιωθεί η αυξανόμενη υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από τη Γαλλία. Θυμίζουμε ότι σε δημοψηφίσματα που έγιναν το 2018, το 2020 και το 2021 απορρίφθηκε η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Στα δύο πρώτα η καταψήφιση της ανεξαρτητοποίησης ήταν οριακή (με ποσοστό γύρω στο 55%) ενώ στο τρίτο απείχαν εντελώς οι δυνάμεις που στηρίζουν την απόσχιση.

Ο Μαπού εκλέχτηκε το 2021 και είναι ο πρώτος επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι εκλογές για το τοπικό 54μελές Κοινοβούλιο («Εδαφικό Κογκρέσο»), που είχαν οριστεί αρχικά για τα τέλη Μάη, αναβλήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ