Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Λύση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας άσκησε χτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής,κάνοντας λόγο για προχειρότητα και ασυνέπεια που αποβαίνουν εις βάρος του εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα για μια φορά ακόμα επανέφερε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με την επιχειρηματολογία της "άμιλλας" που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στην παιδεία, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά: "στην παιδεία βλέπουμε ότι ξυπνάτε ξαφνικά από τον λήθαργο και επιχειρείτε άρον - άρον απρογραμμάτιστα και πρόχειρα να εισάγετε δήθεν μεταρρυθμίσεις. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται εύλογος προβληματισμός τι είναι καλύτερο. Να είστε σε πλήρη απραξία, δηλαδή σε λήθαργο ή να ξυπνάτε και να κάνετε αυτές τις κακοτεχνίες που κάνετε;". Πρόσθεσε δε: "θα έφτανα στο σημείο να πω ότι είναι προτιμότερο το σύστημα που έχει ίσως κάποιες ατέλειες και αδυναμίες παρά το φαινόμενο που παρατηρούμε των διαρκών αλλαγών, μεταβολών και πειραματισμών". Επίσης ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για "άκρατο κομματισμό τον οποίον εισαγάγατε στα εκπαιδευτικά μας πράγματα" λέγοντας ότι ακόμα και οι εκλογές των καθηγητών στα ΑΕΙ έγιναν αντικείμενο "μικροκομματικής εκμετάλλευσης" ενώ επισήμανε ότι τη συνολικότερη λογική της κυβέρνησης διαπνέει η "ισοπέδωση" στην εκπαιδευτική διαδικασία σημειώνοντας ότι "καταργήσατε την αξιολόγηση".

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε προκειμένου να αιτιολογήσει τη θέση του κόμματός του: "να σας θυμίσω μόνο το ζήτημα της τρομακτικής αιμορραγίας συναλλάγματος, τη σοβαρή αιμορραγία υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού. Να σας θυμίσω ότι άμιλλα και ανταγωνισμός ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν παρά μόνον εκείνους που θέλουν να απολαμβάνουν τη ραστώνη των μονοπωλιακών καταστάσεων".

Πρόσθεσε επίσης: "ανεξέλεγκτα χωρίς αυστηρές προδιαγραφές, χωρίς εποπτεία, επιτήρηση της πολιτείας, είναι ήδη εδώ. Και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν σε βάρος του πολίτη, σε βάρος των προσδοκιών και των ονείρων των νέων ανθρώπων. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, διευρύνεται, διογκώνεται και είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη το γεγονός της ύπαρξής της. Γι' αυτό σας επαναλαμβάνω το γεγονός της απόρριψης εκ μέρους σας χτες (σ. σ. προχτές) στη δεύτερη ψηφοφορία για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος της μεγάλης ευκαιρίας που δόθηκε επιτέλους να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση σύγχρονη και ευεργετική. Την απορρίψατε όχι γιατί δεν ξέρετε την αλήθεια αλλά γιατί υποκριτικά δε θέλετε να τη δείτε επειδή φοβάστε τις αντιδράσεις. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική, είναι μικροπολιτική".

Καταλήγοντας κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας: "ειδικά η θέση σας σε αυτό το ζήτημα αποτελεί τρανταχτή απόδειξη αναχρονιστικής νοοτροπίας αλλά και παντελούς έλλειψης τόλμης και αποφασιστικότητας".

Διαξιφισμοί

Οι συνήθεις ανταλλαγές χαρακτηρισμών ακολούθησαν με τη λήξη της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη. Ο τελευταίος θεώρησε προσωπικό χαρακτηρισμό τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί "εκνευρισμού" του πρωθυπουργού "με γεωμετρική πρόοδο" και ανταπάντησε λέγοντας πως "δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι". Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε λέγοντας ότι "ξεφύγατε από τα όρια" και ότι όλες οι παρατηρήσεις του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαύρη επέτειος(2005-04-06 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής για τους παραολυμπιονίκες του Σίδνεϊ(2000-11-16 00:00:00.0)
Αφθαρτοι...(2000-08-19 00:00:00.0)
"Εθνική ντροπή"(1999-02-17 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήστε την!(1998-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ