Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κρυφτούλι" τρόμου

Σε ένα "κρυφτούλι" τρόμου επιδίδεται ο ιμπεριαλισμός, με πρώτες τις ΗΠΑ,όλο τον τελευταίο καιρό στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. "Κρυμμένοι" πίσω από το "διαφανές" επιχείρημα ότι η Σερβία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κοσσυφοπέδιο, συνεχίζουν να "κρατούν ζεστή" την απειλή του βομβαρδισμού, που κρατάει σε αγωνία τους λαούς ολόκληρης της περιοχής. Μα, ποια χώρα στον κόσμο θα δεχόταν ποτέ, να της υπαγορεύσουν να αποσύρει στρατό από μία επαρχία της; Δε θα σήμαινε μια τέτοια κίνηση, από πλευράς της Σερβίας, και την αυτόματη αποδοχή της υποχρεωτικής μεταφοράς των Σέρβων, που ζουν αυτή τη στιγμή στο Κοσσυφοπέδιο; Αυτό τι άλλο σημαίνει, σε οποιαδήποτε βαλκανική ή όποια άλλη γλώσσα, αν όχι τη με το ζόρι επιβολή της αλλαγής των συνόρων ή, ακόμα καλύτερα για τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, τη σχετικότητα των ορίων τους;.. Τέτοια πιθανή εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.., να χειρίζονται κατά συμφέρον και κατά συγκυριακό εσωτερικό τους συσχετισμό τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου στην περιοχή.

Τους δίνει τη δυνατότητα να κινούν ανεμπόδιστα, σαν να πρόκειται για κινήσεις σκακιέρας, πιθανές αντιθέσεις που γεννούν, φιλοδοξίες που "ταϊζουν", προσδοκίες που αφήνουν να φουσκώσουν μεταξύ των κυριάρχων τάξεων των βαλκανικών χωρών. Ετσι, σαν να μην υπάρχει το αίμα των λαών της περιοχής, που θα ξοδεύεται όσο κρατάει η θανατηφόρα παρτίδα, οι μεγάλοι ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές ελπίζουν να μπορέσουν να επιδοθούν ο ένας μετά τον άλλο στο μεταξύ τους σκληρό αγώνα της μοιρασιάς. Να, γιατί από τώρα κατά ρόλο και συγκυριακό συσχετισμό παίρνουν θέσεις και καθορίζουν τους μελλοντικούς ρόλους και τη διάρκειά τους στο "παιχνίδι"... Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, εμφανίζονται οι πιο προκλητικοί και αυτοί που δε χρειάζονται και πολλά "άλλοθι" για να ξεκινήσουν την αιματοχυσία. Εφτασε στο σημείο ο Ρ. Χόλμπρουκ προχτές να κάνει και συνάντηση με ένστολους αξιωματούχους του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, που, κατά τ' άλλα, είναι παράνομος, τρομοκρατικός και "φάντασμα...". Με τέτοιες προκλητικές ενέργειες, οι ΗΠΑ δεν επιχειρούν μόνο να στριμώξουν στην "άκρη του γκρεμού" την ηγεσία της Σερβίας, αλλά δίνουν ταυτόχρονα μήνυμα στους ανταγωνιστές - συμμάχους πως είναι οι ισχυρότεροι, κάνουν ό,τι θέλουν και θα αντέξουν στη μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου.

Οι Γερμανοί, σαν άλλο παράδειγμα, παίζουν "χαρτιά", όπως "απόφαση Συμβουλίου Ασφαλείας" για πιθανό βομβαρδισμό και άλλα ανάλογα, που τους διατηρούν κάποιο ρόλο στην παρτίδα πάνω από το σφαγιασμό των λαών. Να, γιατί ο Κλ. Κίνκελ έσπευσε να "διορθώσει" τον πατριώτη του Φ. Ρίε, όταν στη βιασύνη του δήλωσε πως μπορούν οι ΝΑΤΟικοί να βομβαρδίσουν, χωρίς αναγκαστική κάλυψη από τον ΟΗΕ. Η σημερινή ρωσική κυβέρνηση επίσης, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει "απέξω" και αφού οι θέσεις των "σκληρών" είναι πιασμένες, υιοθετεί το ρόλο του διαλλακτικού, για να μην "χάσει εντελώς επαφή" με τα δρώμενα... Κατά περίπτωση, εμπλέκονται ανάλογα και οι μηχανισμοί, αλλά μέχρι και τα πρόσωπα, που δρουν σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις.

Το πραγματικό δίκιο ή το άδικο δεν το μοιράζουν οι πολυεθνικές και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Το διατυπώνουν και το διεκδικούν οι λαοί, με την ειλικρινή συνεννόηση, την αληθινή αλληλεγγύη και τον κοινό τους αγώνα. Ενας αγώνας που επείγει, για να μην γίνει το χατίρι των ιμπεριαλιστών να τελειώσουν και αυτή τη θανατηφόρα παρτίδα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ