Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Θα γίνουν πιο γρήγοροι οι ρυθμοί

Το υπουργείο Παιδείας θα εμμείνει στη μέχρι σήμερα πολιτική του, ακολουθώντας ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, ξεκαθάρισε χτες στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης,χρησιμοποιώντας μάλιστα το "πρωθυπουργικό" επιχείρημα, ότι αυτή την πολιτική στηρίζει ο ελληνικός λαός έχοντας ψηφίσει τη σημερινή κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, λέγοντας πως επί της ουσίας δε διαφωνεί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως χαρακτηριστικά είπε, "ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τη Βουλή να γίνει ένας διάλογος υψηλού επιπέδου. Θα περίμενα από τον κ. Καραμανλή να μας πει πού διαφωνεί. Προφανώς διαφωνεί στους ρυθμούς υλοποίησης. Δε μας εξήγησε όμως γιατί διαφωνεί".

Παράλληλα, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την εφαρμοζόμενη πολιτική του υπουργείου, ο Γερ. Αρσένης είπε ότι "η παιδεία δεν αφορά μόνο μερικούς αδιόριστους ή αναπληρωτές. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν άκουσα εκτιμήσεις για το πόσο η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται κοντά στους φορείς της κοινωνίας". Πρόσθεσε δε ότι "το ολοήμερο σχολείο δεν έχει μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι μια μεγάλη κοινωνική παρέμβαση", όπως και ότι το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας είναι ένα στοιχείο που, πέρα από την εκπαιδευτική του διάσταση, έχει μια τεράστια κοινωνική συμβολή.

Κατηγόρησε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν αναγνωρίζουν αυτά τα θετικά, λέγοντας πως "ο κομματικός πατριωτισμός πρέπει να έχει κι αυτός τα όριά του. Είναι αδιανόητο για έναν πολίτη να έχει αρνητική θέση. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι εθνική υπόθεση. Είναι το κλειδί για το μέλλον του έθνους. Για να αλλάξουμε τις κοινωνικές δομές".

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι τα μέτρα του υπουργείου θα προχωρήσουν από το φθινόπωρο με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. "Τα ΠΣΕ - είπε - θα προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι και θα πολλαπλασιαστούν. Προσπαθούμε να αλλάξουμε το σύστημα ταχύτατα. Προχωρώντας θα βελτιώνουμε την ίδια την υποδομή. Προχωράμε τώρα και λαμβάνουμε υπόψη τις αδυναμίες που υπάρχουν". Πρόσθεσε δε ότι "Θα θέλαμε να είχαμε και την κατανόηση των κομμάτων", αφού "ο ελληνικός λαός είναι μαζί μας, η συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζει τη μεταρρύθμιση".

Απαντώντας στις καταγγελίες για έλλειψη διαλόγου, σημείωσε ότι "ο διάλογος διαρκείας είναι ένα άλλοθι για να μη γίνει τίποτε. Εμείς ζητάμε τη γνώμη των εκπαιδευτικών φορέων. Αλλο αν μερικοί δε θέλουν να συζητήσουν τίποτε. Εχουμε καλέσει τα κόμματα από τον Αύγουστο του 1997. Ο διάλογος δε σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι πριν ξεκινήσει η κυβέρνηση. Το διάλογο τον επιδιώκουμε αλλά δε θέλουμε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι αδρανείας".

Τέλος, αναφερόμενος στον πρόσφατο διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, υποστήριξε ότι θα συζητηθούν στη Βουλή οι όποιες αδυναμίες του, σημειώνοντας ότι "τον Οκτώβριο θα φέρω στη Βουλή τα συμπεράσματα από το διαγωνισμό. Τι πιο δημοκρατικό και πιο ανοιχτό στο διάλογο!". Παράλληλα, αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε ότι στη σκέψη του υπουργείου "δεν υπάρχει πρόθεση δύο κύκλων σπουδών", υποστηρίζοντας ότι τα όσα ακούγονται "είναι μια συζήτηση με τους πρυτάνεις για ειδίκευση μέσα στα πανεπιστήμια", η οποία δεν έχει καταλήξει κάπου, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση το υπουργείο Παιδείας να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφαρμόζουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε την προηγούμενη περίοδο(2000-08-25 00:00:00.0)
Συνάντηση Σημίτη - Ευθυμίου(2000-04-28 00:00:00.0)
Δεδομένη η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης(2000-04-19 00:00:00.0)
Δε συζητά κατάργηση του νόμου(2000-02-04 00:00:00.0)
Συνάντηση Αρσένη - ΟΙΕΛΕ(1998-12-12 00:00:00.0)
Μέτωπο σωτηρίας της δημόσιας παιδείας(1997-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ