Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αέρας στα πανιά της ειρήνης

Η τελική ευθεία για τον τερματισμό της μεγάλης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, αλλά όχι και του αγώνα για την ειρήνη, που συνεχίζεται με νέο αέρα στα πανιά του φιλειρηνικού σκάφους, ήταν το τέλος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο Πεδίον του Αρεως. Οι πρώτοι ειρηνοδρόμοι, η κεφαλή της πορείας, κατέφθασαν εκεί λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. Τα 42 χιλιόμετρα και η μεγάλη νεροποντή που τους διαπέρασε "μέχρι το κόκαλο", αφήνοντας τα σημάδια της πάνω τους, δε στάθηκαν αρκετά ούτε να τους πτοήσουν, αλλά ούτε και να τους καταπονήσουν, ώστε να μειώσουν τον ενθουσιασμό και την αγωνιστικότητά τους."Τα 42 χιλιόμετρα ήταν η αρχή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί", φώναζαν.

Ο κόσμος, που ήταν συγκεντρωμένος δεξιά και αριστερά στα πεζοδρόμια της λεωφόρου, υποδεχόταν τους αγωνιστές της ειρήνης με παρατεταμένα χειροκροτήματα και έμπαιναν και αυτοί στο ρεύμα της ειρήνης. Ο δρόμος δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα ανθρώπινο ποτάμι. Ανθρωποι όλων των ηλικιών με ξεχωριστή την παρουσία των νέων συνέχιζαν με τον ίδιο παλμό να διαδηλώνουν. Τα συνθήματα μαζί με τα αγωνιστικά τραγούδια από την εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία δημιουργούσαν το κλίμα που κρατούσε την ένταση και τον ενθουσιασμό. Γύρω από την εξέδρα, πριν ακόμα αρχίσουν οι ομιλίες, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Το δικό τους "παρών" έδωσαν και άνθρωποι που έφθασαν στο χώρο με τα αναπηρικά τους καροτσάκια.

Παρούσα ανάμεσα στο πλήθος ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,ακόμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,ο δήμαρχος ΑθήναςΔ. Αβραμόπουλος,ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής,ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γ. Λάπας,ο Γ. Τσαπόγας μέλος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, τα παιδιά του Γρ. Λαμπράκη Γιώργος και Γρηγόρης Λαμπράκης,ο συνοδοιπόρος του στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Μπάμπης Παπαδόπουλος,αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς, που έλαβε μέρος σε όλη τη Μαραθώνια Πορεία και άλλοι πολλοί.

Οι ομιλητές

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας,που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, εξέφρασε την πίστη ότι "η ειρήνη θα νικήσει τους πολεμοκάπηλους, οι λαοί θα διαλύσουν τις στρατιωτικές συμμαχίες που ετοιμάζουν πολέμους, θα επιβάλουν τον αφοπλισμό, θα φτιάξουν ένα νέο κόσμο φιλίας, αδελφοσύνης και δικαιοσύνης". Συνεχίζοντας την ομιλία του, επισήμανε:"Ο δρόμος της υποταγής στους ιμπεριαλιστές, της συμμετοχής στις επιθετικές στρατιωτικές συμμαχίες τους, της παραχώρησης βάσεων, στρατηγείων, λιμανιών, της εμπλοκής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων λαών, είναι καταστροφικός για τη χώρα μας και για την ειρήνη. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν εμπλακεί στους μηχανισμούς της "νέας τάξης" του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Και πρέπει όλοι μαζί οι λαοί να αποτινάξουν τον αμερικάνικο ζυγό, να διαλύσουν το ΝΑΤΟ και όλες τις στρατιωτικές συμμαχίες, να αναβαθμίσουν τον ΟΗΕ που έχει καταντήσει όργανο των ΗΠΑ, για να θεμελιώσει, όχι με τα λόγια, αλλά με έργα την ειρήνη".

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ένας ένστολος στρατευμένος νέος, που υπηρετεί στην Κομοτηνή. "Κλήθηκα, είπε, και εγώ, όπως και χιλιάδες νέοι, να στρατευτώ για να υπερασπίσω, όπως μου είπαν, την πατρίδα και το λαό μου. Τώρα όμως μου ζητάνε να υπερασπίσω τα σχέδια των ισχυρών για να επιβάλουν το δικό τους νόμο, να χαράξουν νέα σύνορα με το αίμα μας". Και κατέληξε καταχειροκροτούμενος ότι οι στρατευμένοι δε θα συναινέσουν στη δημιουργία των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, δε θα γίνουν "το μακρύ χέρι" του ιμπεριαλισμού και θα ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της υπόλοιπης νεολαίας και ολόκληρου του λαού.

Η Ελένη Μαρούκα, που μίλησε εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", επισήμανε τους κινδύνους που επιφυλάσσει για το μέλλον της νεολαίας "η επιδίωξη των οικονομικά ισχυρών της Ελλάδας να αρπάξουν κάτι από την πίτα της μοιρασιάς των Βαλκανίων, παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συμμετέχοντας ενεργά στο αιματοκύλισμα των γειτονικών λαών". Ως απάντηση στα σχέδια αυτά, ανέφερε την όλο και πιο μαζική συμμετοχή των νέων στο κίνημα ειρήνης. "Η νεολαία, είπε, δε θα μείνει θεατής στις εξελίξεις". Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Θ. Παπαμάργαρης,πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, τόνισε ότι "ο αγώνας για την ειρήνη είναι και αγώνας για τις κατακτήσεις των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη δουλιά, στην κοινωνική προστασία". Και συνέχισε: "Είναι και αγώνας ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είναι, σε τελευταία ανάλυση, ένας κοινός αγώνας έξω και μέσα στη χώρα, ενάντια στο δίδυμο του κακού, τον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ