Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
"Δεν είμαστε ρατσιστές. Μην προσπαθείτε να μας κάνετε"!

Εντυπωσιακή εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και το 3ο Λύκειο Κερατσινίου

Οι νέοι του Κερατσινίου το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής ύψωσαν τη φωνή τους και δήλωσαν ξεκάθαρα: "Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. Μην προσπαθείτε να μας κάνετε"! Η παρουσία και η συμμετοχή των "νέων", όλων των ηλικιών, της πόλης στην αντιρατσιστική εκδήλωση - διοργανώθηκε από κοινού από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κερατσινίου και το 3ο Λύκειο της περιοχής - έδωσαν άλλο χρώμα και άλλη δυναμική στο σύνθημα, που ήταν και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης: "Ας υψώσουμε γέφυρα ειρήνης ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία".

Γιατί στην πλατεία Λαού, το απόγευμα της Παρασκευής, βρέθηκαν μικρά παιδιά - έως 12 χρόνων - που με τις ζωγραφιές τους, αλλά και με τις απλές κουβέντες τους εξέφρασαν ένα αίτημα πολύ μεγάλο: "Εμείς τα παιδιά αγαπάμε τους μετανάστες συμμαθητές μας. Εμείς τα παιδιά θέλουμε οι γονείς μας ν' αγαπούν - όπως και μεις - τους μετανάστες".

Στην πλατεία Λαού βρέθηκαν και οι έφηβοι της πόλης, οι μαθητές του 3ου Λυκείου Κερατσινίου, που χόρεψαν για την Ειρήνη, που κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, που άπλωσαν το χέρι και χάρισαν το νεανικό χαμόγελό τους σ' όλους αυτούς που σήμερα στήνονται στον... τοίχο γιατί έχουν άλλο χρώμα, άλλη γλώσσα, άλλη θρησκεία. "Δεν υπάρχει φύλο, χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι", ήταν οι δικές τους κουβέντες.

Στο πλευρό τους οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι διευθυντές των σχολείων τους, οι γονείς τους, αλλά και εκπρόσωποι πολλών φορέων και συλλόγων του Κερατσινίου.

Πολλά μας ενώνουν, τίποτα δε μας χωρίζει

"Ιδιαίτερα σημαντική", χαρακτήρισε την εκδήλωση και ο Θανάσης Παφίλης,γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Κι αυτό γιατί - όπως επισήμανε ως κεντρικός εισηγητής - η εκδήλωση διοργανώθηκε από νεανικούς φορείς, γεγονός που αποδεικνύει πως η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να πέσει στη σκοταδιστική παγίδα που θέλει διακρίσεις ανάμεσα στους άσπρους και τους μαύρους, στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους... "Ο ρατσισμός είναι προϊόν, είναι εφεύρημα των κοινωνικών συστημάτων που βασίζουν την πολιτική τους στην καταπίεση. Στόχος τους ένας και μοναδικός: Να δικαιολογήσουν αυτή την καταπίεση, να προσφέρουν άλλοθι στις αντιλαϊκές πολιτικές τους", είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.

Ξεκινώντας απ' τον αντισημιτισμό, περνώντας απ' τις θεωρίες περί "βαρβάρων", Τούρκων ή αλλόθρησκων, φτάνοντας στις άλλες θεωρίες περί κατωτερότητας των μαύρων ή των Αλβανών, ο Θ. Παφίλης κατέληξε στη χώρα μας, η οποία το τελευταίο διάστημα βάλλεται από μια πρωτοφανή έξαρση ρατσισμού και ξενοφοβίας. "Οσο θα εδραιώνεται αυτός ο σκληρός καπιταλισμός, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα ρατσισμού. Είναι ανάγκη να αγωνιστεί ο ελληνικός λαός εναντίον των πραγματικών αιτιών που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα κι όχι να στέκεται στο αποτέλεσμα", τόνισε.

Οι αιτίες - υπογράμμισε ο ομιλητής - μπορούν να χωριστούν σε τρεις άξονες: Στις οικονομικές, τις πολιτικές και σε ό,τι σχετίζεται με πολέμους, εντάσεις ή πολιτικούς διωγμούς. "Και στις τρεις περιπτώσεις, όμως, ένα είναι το βέβαιο. Πως οι μειονότητες θα χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται απ' τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ώστε να εξαθλιώσουν τους λαούς, ώστε να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών τους", επισήμανε ο Θ. Παφίλης. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να αναπτυχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα, να παλέψουν, ώστε ξένοι και Ελληνες εργαζόμενοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα, ενώ κάλεσμα απηύθυνε και στους αλλοδαπούς, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να οργανωθούν στα συνδικάτα.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Ζωή Σώκου,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και υπεύθυνη για τα ζητήματα μεταναστών. Αφού επισήμανε πως όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα προσπαθούν να φυτέψουν το μικρόβιο του ρατσισμού για να εδραιώσουν την αυταρχική πολιτική τους, τόνισε πως ακόμα κι αν φύγουν αύριο όλοι οι ξένοι απ' τη χώρα μας, η ζωή μας δεν πρόκειται ν' αλλάξει, δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη ούτε κατά μια σταγόνα. "Πρέπει να πλησιάσουμε τους αλλοδαπούς εργάτες, να τους φέρουμε κοντά στα συνδικάτα, να τους υπενθυμίσουμε πως έχουν δικαιώματα στη ζωή, στη δουλιά, στη μόρφωση. Τίποτα δε μας χωρίζει με τους μετανάστες. Αντίθετα μας ενώνουν η φτώχεια, η εξαθλίωση. Και η μόνη διαφορά μας είναι ότι αυτούς μπορούν να τους απελάσουν, ενώ για μας δε βρήκαν ακόμα τον Καιάδα να μας ρίξουν", κατέληξε η Ζ. Σώκου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Βάσης,απ' τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κερατσινίου, καθώς και δύο μαθητές του 3ου Λυκείου της πόλης: Η Μαρία Δρακουλάκη και ο Γιάννης Κοντούλης. Παρέμβαση επίσης έκανε η Χαρά Μαρούλη, από την Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε η καλύτερη ζωγραφιά από μαθητές των 25 δημοτικών σχολείων του Κερατσινίου, που ζωγράφισαν για την ειρήνη, καθώς και Κύπριων μαθητών του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδια από Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ