Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βήμα - βήμα στο χαραγμένο με αγώνες δρόμο
  • Οι νέοι και οι νέες έδιναν το στίγμα της ολοήμερης διαδήλωσης
  • Ενθουσιασμός, αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα χαραγμένα στα πρόσωπα των μαραθωνοδρόμων

"Ο δρυς που έπεσε, έγινε δάσος στις καρδιές των φιλειρηνικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Χιλιάδες Λαμπράκηδες ξεπήδησαν και βάδισαν στα βήματά του. Ο Λαμπράκης ζει και θα ζει για πάντα στις καρδιές των φιλειρηνικών ανθρώπων". Με τα λόγια αυτά ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος απευθύνθηκε στους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες της Ειρήνης που, προκαλώντας ανοιχτά το συννεφιασμένο αττικό ουρανό και δείχνοντας από το πρωί την απόφασή τους να αγνοήσουν τους πιθανούς βρυχυθμούς του, συγκεντρώθηκαν από τις 8.00 π.μ. στον Τύμβο για τη Μαραθώνια Πορεία.

"Τιμάμε σήμερα - τόνισε στη συνέχεια ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης - τον μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και όλους όσοι θυσιάστηκαν για τον κοινωνικό αγώνα και την Ειρήνη. Συνεχίζουμε τον ανυπόταχτο και ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια σε ένα άθλιο αμερικανικό προτεκτοράτο".

Στη σύντομη και σεμνή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ,ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,ο δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Ν. Παπακωνσταντίνου και ο Κ. Ζωγράφος,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Ταύρου.

Η τελετή έκλεισε με το άναμμα της δάδας από τους δύο γιους του Γρηγόρη Λαμπράκη,τον Γιώργο και το, Γρηγόρη και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο,που υπήρξε εκ των συνοδοιπόρων του. Κρατήθηκε, επίσης, ενός λεπτού σιγή.

Στις εννέα παρά τέταρτο η Μαραθώνια Πορεία ξεκίνησε. Στην κεφαλή της, ένα αυτοκίνητο του Δήμου Ζωγράφου μετέφερε ένα τεράστιο λευκό περιστέρι. Με πικέτες, πανό, κόκκινες σημαίες, λουλούδια και με συνθήματα: "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Μαζέψτε τον πρέσβη των Αμερικανών, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών" και "Οχι στο μίσος των εθνικιστών. Ζήτω η φιλία των λαών". Οι Μαραθωνοδρόμοι εκδήλωσαν από νωρίς τις... άγριες διαθέσεις τους. Πολλοί σιγοτραγουδούσαν "... για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή... ", ενώ φοιτητές και μαθητές μοίραζαν προκηρύξεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

"Οχι" άλλο αίμα στα Βαλκάνια

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στην πλατεία της Νέας Μάκρης.Ενα φορτηγό του Δήμου Βύρωνα στολισμένο με φιλειρηνικά και αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και φορτωμένο με δροσερό νερό και αναψυκτικά περιμένει. "Οχι στα ΝΑΤΟικά σχέδια έντασης στο Αιγαίο", γράφει το μεγάλο πανό στην καρότσα. Ο κόσμος χαίρεται αυτό το διαφορετικό κυριακάτικο ξύπνημα και αναμένει και αυτός. Η τροχαία ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Σε λίγο, από το βάθος του δρόμου εμφανίζεται το μεγάλο περιστέρι στην κεφαλή της πορείας και πίσω του, το ανθρώπινο "ποτάμι" των οδοιπόρων της ειρήνης. Η ώρα είναι εννιάμισι ακριβώς. Μεγάφωνα αναγγέλλουν την άφιξή τους. Η κυκλοφορία διακόπτεται. Η πορεία κάνει αισθητή την είσοδό της στην πόλη με συνθήματα. Ο κόσμος ενώνεται με την πορεία. Γνωστοί και φίλοι που έχουν δώσει τα ραντεβού τους σε εκείνο το σημείο αναγνωρίζουν τους δικούς τους. Χαμόγελα, αστεία και καλοπροαίρετα πειράγματα. Τα πρόσωπα ξαναμμένα από το περπάτημα, αλλά η κούραση αυτή είναι γλυκιά. Ο δρόμος και η πλατεία καταλαμβάνονται από τους φιλειρηνιστές. "Δέκα λεπτά ξεκούραση", ακούγεταιαπό τα μεγάφωνα. Τα δέντρα της πλατείας προσφέρουν για πολλοστή φορά τη σκιά τους στους οδοιπόρους. Οπως κάθε χρονιά.

Η πορεία ξεκινάει πάλι. Η μουσική και τα τραγούδια διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Κατά διαστήματα διακόπτονται από συνθήματα. "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Το κέφι ανάβει. Η νεολαία δίνει το ρυθμό και το στίγμα της. Μια κιθάρα γίνεται το κέντρο. Πορεύονται και τραγουδάνε. Τα χιλιόμετρα φεύγουν κάτω από τα πόδια τους με τον ίδιο ρυθμό. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι οδοιπόροι, λες και σε κάθε βήμα ρίχνουν χρόνια από την πλάτη τους. Η είσοδος στη διασταύρωση της Ραφήνας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Οπως και η υποδοχή. "Οχι άλλο αίμα στα Βαλκάνια" θα φωνάξει μια κοπέλα από τα μεγάφωνα μόλις το περιστέρι έκανε την εμφάνισή του.

Σείστηκε η Ραφήνα

Δεύτερη στάση των μαραθωνοδρόμων ήταν η Ραφήνα.Γύρω στις 12 το μεσημέρι η περιοχή σείστηκε από τα συνθήματα των αγωνιστών της Ειρήνης. Πολίτες από τα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια καλωσόριζαν την πορεία, ενώ το σύνθημα "δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος", δονούσε την πόλη.

Σύντομο χαιρετισμό στους μαραθωνοδρόμους απεύθυνε εκ μέρους του Δήμου Ραφήνας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πιστικίδης.

Ο Νίκος Στεφανίδης Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής στο χαιρετισμό του τόνισε: "Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της Ειρήνης. Χαιρετίζουμε τους σαραντάρηδες, που δεν "εκσυγχρονίστηκαν" μαζί με τον Κλίντον, τον Μπλερ, τον πρωθυπουργό. Που δεν "εκσυγχρονίστηκαν" με το χασίσι του Γιώργου Παπανδρέου. Που δεν είναι "σικ", αλλά συνεχίζουν να πορεύονται για την ειρήνη. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες που ξεκίνησαν φέτος για πρώτη φορά και συνεχίζουν μαζί με τις προηγούμενες γενιές να αγωνίζονται για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Για να μην υπάρχουν μισθοφορικοί στρατοί. Για να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία και την Αλβανία. Χαιρετίζουμε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στο ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό και τη "νέα τάξη πραγμάτων"".

Μετά από 10 λεπτά ξεκούρασης, οι αγωνιστές της ειρήνης, υψώνοντας τα πανό τους, ξεκίνησαν την πορεία με προορισμό την επόμενη στάση, που ήταν το Πικέρμι.Τα αυτοκίνητα που περνούσαν δίπλα από τους μαραθωνοδρόμους δε σταματούσαν να κορνάρουν και να χειροκροτούν. Τα συνθήματα: "ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί", "η ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται μ' αγώνες κατακτιέται και σιγουρεύεται", έπεφταν βροχή καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, ενώ τα χέρια χτυπούσαν ρυθμικά παλαμάκια, όταν "έπεφτε" το σύνθημα: "42 χιλιόμετρα είναι η αρχή, θα φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Σύμβολο και κραυγή των επερχόμενων γενεών

Γύρω στη 1.30μ.μ. οι οδοιπόροι της ειρήνης έφτασαν στο Πικέρμι,στον τόπο όπου απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς 54 αγωνιστές. Στη λιτή και σύντομη εκδήλωση στο Πικέρμι απηύθυναν αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκπρόσωποι παραρτημάτων της Εθνικής Αντίστασης και της επιτροπής ειρήνης.

"Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που δοκιμάσαμε όλες τις συμφορές του Β Παγκόσμιου Πολέμου μαζί με όλους τους λαούς, πείνες, καταστροφές και εξαθλίωση και παλέψαμε για τη λευτεριά νιώσαμε βαθιά στην ψυχή μας, πόσο μεγάλη αξία έχει η ζωή όταν τη ζεις εν ειρήνη", τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό καλωσορίζοντας συγχρόνως τους μαραθωνοδρόμους της ειρήνης η Βάγια Ψιττακίδου,πρόεδρος του παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης Ραφήνας, Ν. Μάκρης και περιχώρων και στο νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής παραρτημάτων ΕΑ. Ενώ ο Γεράσιμος Γεωργάτος,αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά, παρότρυνε όλους να συνεχίζουν να συμμετέχουν στην πορεία αυτή που είναι "το σύμβολο και η κραυγή των επερχόμενων γενεών για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα μας".

Η δυναμική πορεία των οδοιπόρων της ειρήνης συνεχίστηκε στις 2.15μ.μ. με επόμενο σταθμό την Παλλήνη. Τα συνθήματα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα μας και στα Βαλκάνια, αλλά και συνθήματα όπως "όρκο στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί" έδιναν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη και φιλία όλων των λαών. Φτάνοντας στην Παλλήνη οι οδοιπόροι της ειρήνης έσμιξαν τις φωνές τουςμε τους συγκεντρωμένους εκεί για να φωνάξουν όλοι μαζί "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Το καλύτερο αύριο περνά μέσα από το αγωνιστικό σήμερα

Το μήνυμα της αντίστασης στις μεθοδεύσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κύκλων στη χώρα μας και στην πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης αντήχησε χτες και στην Παλλήνη. Χιλιάδες ήταν τόσο οι νέοι όσο και οι παλαίμαχοι ειρηνοδρόμοι, που κατέκλυσαν χτες το Γυμναστήριο της πόλης -όπου βρίσκεται το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη - καθώς η Παλλήνη ήταν ο τέταρτος σταθμός της φετινής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωνσταντάς καλωσόρισε τους μαραθωνοδρόμους, που για ακόμα μία χρονιά πορεύτηκαν στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη. Παράλληλα, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δημήτρης Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που τόνισε: "Το ανθρώπινο ποτάμι της ειρήνης αποδεικνύει ότι το καλύτερο αύριο περνάει από το αγωνιστικό σήμερα. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια πατρίδα χωρίς βάσεις, θα παλεύουμε για να κάνουμε τα σύνεργα του πολέμου, εργαλεία της εργατιάς".

Χαιρετισμό έκανε και η Γεωργία Τσαμούρη,μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, ενώ στη συνέχεια το "καραβάνι" της Ειρήνης πορεύτηκε προς την Αγία Παρασκευή.

Νικητές, κόντρα στην κούραση και τον καιρό

Καθώς το πολύβοο φιλειρηνικό ποτάμι είχε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του και ανηφόριζε από τον Σταυρό προς τη στάση της Αγίας Παρασκευής, ο καιρός επιφύλαξε στους οδοιπόρους της ειρήνης μια δυσάρεστη "έκπληξη" καθώς η καταρρακτώδης βροχή, που πλημμύριζε νωρίτερα την υπόλοιπη Αθήνα, δεν εξαίρεσε την περιοχή που κατευθύνονταν η πορεία. Η μπόρα αυτή όμως δεν μπόρεσε να πτοήσει το μαχητικό φρόνημα των αγωνιστών, που έχοντας γρήγορο ρυθμό (βοηθούμενοι από τις μέχρι πριν, ιδανικές για πορεία, συνθήκες) συνέχισαν με μεγαλύτερο πείσμα κόντρα στην κούρασή τους και το "υποχρεωτικό" ανοιξιάτικο "μπάνιο".

Κάνοντας μια μικρή στάση έξω από το Μέγαρο της ΕΡΤ, οι αγωνιστές της ειρήνης διαδήλωσαν για την απαράδεκτη παραπληροφόρηση που κάνουν και τα κρατικά ΜΜΕ, που αγνοούν επιδεικτικά τις δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος. Καταγγέλλοντας, με τις ντουντούκες, τη συνειδητή και κατευθυνόμενη αυτή επιλογή, οι οργανωτές της πορείας επισήμαναν την ανάγκη "ο λαός και η νεολαία με τον ενωμένο αγώνα τους να σπάσουν το εμπάργκο που επιβάλλεται". Αμέσως οι μαραθωνοδρόμοι απάντησαν με δύο χαρακτηριστικά συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα. Βροντοφωνάζοντας "Αλήθεια είναι οι αγώνες του λαού και όχι οι ψευτιές του κάθε καναλιού" και "Τα ΜΜΕ παραπληροφορούν, τους μαζικούς αγώνες αγνοούν" συνέχισαν το δρόμο τους.

Με τα αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά συνθήματα να ακούγονται πιο δυνατά, οι ειρηνοδρόμοι "αιφνιδίασαν" τους εκατοντάδες φίλους της ειρήνης που περίμεναν στην Αγία Παρασκευή, για να ενωθούν με την πορεία. Με το χαμόγελο στα χείλη και την αγωνιστική διάθεση στο ζενίθ παρότρυναν τους "κουμπωμένους" (λόγω της βροχής) αγωνιστές, φωνάζοντας "Πορεία μαζική και κάτω από βροχή να φύγουνε οι βάσεις κι οιΑμερικανοί". Στο σημείο αυτό και ενώ η ισχυρή νεροποντή δε φαινόταν να κοπάζει, οι οργανωτές πρότειναν ότι θα ήταν καλύτερο η πορεία να τερματιστεί εκεί. Ωστόσο, κάτω από την ενθουσιώδη αγωνιστική θέληση των ειρηνοδρόμων, αποφασίστηκε η πορεία να συνεχιστεί χωρίς να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη εκδήλωση. Ετσι το πολύχρωμο, βρεγμένο "ως το κόκαλο" καραβάνι της ειρήνης, με νέες εφεδρείες στις τάξεις του, συνέχισε πιο μαχητικά το δρόμο.

Ηταν εκεί που διακρίναμε στις γραμμές των ειρηνοδρόμων να μπαίνει και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Με γρήγορο ρυθμό οι μαραθωνοδρόμοι κάλυπταν τα χιλιόμετρα και είναι χαρακτηριστικό ότι περνώντας από το Υπουργείο Αμυνας (Πεντάγωνο) οι νέοι της ΝΔΕ έστειλαν το αγωνιστικό τους μήνυμα στους στρατιώτες που εκτελούσαν την υπηρεσία τους. Το σύνθημα "Θέλουμε στρατό δημοκρατικό κι όχι εξαρτημένο και ΝΑΤΟικό" κυριάρχησε, καθώς και η καταγγελία της συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Παράκαμψη ...αντίστασης και πάλης

Ο καιρός, που πια, είχε αρχίσει να "ανοίγει", τροφοδότησε με νέες δυνάμεις και κέφι τους αγωνιστές και συνέβαλε, ώστε η πορεία να κάνει μια δυναμική "παρέκκλιση". Αποφασίστηκε, ακολουθώντας τη διαδρομή Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας, το ατέλειωτο καραβάνι της ειρήνης να "επισκεφθεί" το σύμβολο της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, την αμερικανική πρεσβεία, κάνοντας "έκπληξη" στον ανεπιθύμητο πρέσβη της, Ν. Μπερνς. Φωνάζοντας τα συνθήματα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Μαζέψτε τον πρέσβη των Αμερικανών, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών", οι αγωνιστές της ειρήνης προσέγγισαν την πρεσβεία, που βρέθηκε "απροστάτευτη", με τις αστυνομικές δυνάμεις φανερά "αιφνιδιασμένες". Εκεί, με συνοδεία δυνατά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης απηύθυνε λίγα λόγια επισημαίνοντας τη σημασία της "επίσκεψης" αυτής. Τόνισε ανάμεσα στα άλλα: "Κάναμε αυτήν την παράκαμψη για να δηλώσουμε στον κ. Μπερνς και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, πως σε αυτή τη χώρα ο λαός είναι αδούλωτος και ανυπότακτος και δεν εκφράζεται από τους κυβερνώντες και άλλους που δίνουν "γην και ύδωρ"". Και συνέχισε: "Ηρθαμε να του θυμίσουμε και πάλι πως η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από αγώνες για την ανεξαρτησία. Πως και εμείς, αλλά και χιλιάδες, εκατοντάδες ακόμα χιλιάδες Ελληνες είναι ορκισμένοι σ' αυτόν τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού".

Το ατέλειωτο φιλειρηνικό "ποτάμι" που είχε πια "φουσκώσει" από νέες δυνάμεις που μπήκαν στη συνέχεια, κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σούτσου, προς την αρχική "εκβολή" του, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου τα πεζοδρόμια της ήταν γεμάτα με κόσμο που περίμενε να υποδεχτεί τους κουρασμένους αλλά νικητές, από όλες τις απόψεις μαραθωνοδρόμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ