Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Να ξαναβρούμε το πνεύμα της επανάστασης και της θυσίας"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κυριακάτικη εκδήλωση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, από την ΚΟΘ του ΚΚΕ

"Τα τελευταία ΕΚΒΑΝΤΑ είναι η απόλυτη δικαίωση των αγώνων του ΚΚΕ, του ΔΣΕ. Οι στόχοι του, τα ιδανικά του περιμένουν τη δικαίωσή τους. Το καθήκον αυτό εναπόκειται στην εργατική τάξη, στους συμμάχους και στο κόμμα τους, το ΚΚΕ. Ο αγώνας συνεχίζεται... Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές συντρόφους που πέσανε στα πεδία της 80χρονης ταξικής πάλης. Τιμή και δόξα στις Μαχήτριες και στους Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που τιμούμε σήμερα".

Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του στο ΟΛΥΜΠΙΟ ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Κυριακάτικη εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των γιορτασμών των 80 χρόνων του Κόμματος.

Ηταν μια μεγάλη εκδήλωση αγωνιστικού πάθους, ψυχικής ανάτασης, ζωντανής μνήμης και θαρραλέας επαναστατικής σκέψης. Ο μεστός, πύρινος λόγος του ομιλητή, συγκλόνισε το μεγάλο ακροατήριο που ξέσπασε πολλές φορές σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η μεγάλη αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει το μέγα πλήθος των αγωνιστών που την κατέκλυσε και το "πύρωμα της καρδιάς" τους. Ηταν εκεί όλες οι γενιές των αγωνιστών. Από τους ασπρομάλληδες παλαίμαχους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, μέχρι τα σημερινά νιάτα, τους Κνίτες συνεχιστές του αγώνα του ΔΣΕ. Στην αίθουσα όμως δεν ήταν μόνο αυτοί. Ηταν παρούσα και η ψυχή των νεκρών αγωνιστών που καλούσε τους ζωντανούς σε εγρήγορση και στράτευση.

Ηταν τόσο έντονη και δυνατή η παρουσία αυτής της "ψυχής" που το πλήθος δόνησε το χώρο μ' ένα πραγματικό ξέσπασμα αγωνιστικού παλμού όταν ακούστηκαν τα σημαδιακά λόγια του ομιλητή: "Νεκρανασταίνουμε τους ήρωες για να ξαναβρούμε το πνεύμα της επανάστασης και της θυσίας".

Η μεστή ομιλία του Χρ. Κόφφα ήταν όχι απλά ένας ύμνος στην 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και μια αναφορά στην επιστημονική καταξίωση και πρακτική επαλήθευση της πολιτικής σκέψης και ιδεολογίας του Κόμματος και μαζί ένα κάλεσμα όλων για το καινούριο "πάλεμα στα μαρμαρένια αλώνια" της ταξικής πάλης.

"Το Κόμμα", τόνισε ο ομιλητής, "είναι ο συνεχιστής αυτού που πριν χιλιάδες χρόνια σημείωνε ο Αναξίμανδρος: " αιώνιο είναι μόνο ένα, ο πόλεμος των αντιθέτων ή κάλλιο ο νόμος που βρίσκεται κάτω του, ο νόμος της ασταμάτητης αλλαγής"".

Σχετικά με τη σημασία της επιλογής του Δημοκρατικού Στρατού σαν το κύριο θέμα της εκδήλωσης, και ιδιαίτερα της μεγάλης μάχης του Γράμμου τον Ιούνη του 1948 που κατέληξε στον ελιγμό περάσματος στο Βίτσι, ο ομιλητής τόνισε ότι επικεντρώθηκε η προσοχή σ' αυτό το επεισόδιο γιατί βοηθά να γίνουν χρήσιμες γενικεύσεις για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον ρόλο του συσχετισμού δύναμης.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Χρ. Κόφφα, ακολούθησαν προβολή φιλμ σχετικά με την περίφημη μάχη του ΔΣΕ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επιλεγμένα για την περίπτωση τραγούδια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε από μέρους της ΚΝΕ η Κέλλυ Παπαϊωάννου που τόνισε: "Παίρνουμε σήμερα τη σκυτάλη από τους αγωνιστές του ΔΣΕ με τα ίδια ιδανικά για έναν αγώνα ενάντια στους ίδιους εχθρούς". Απονεμήθηκαν επίσης τιμητικά βραβεία στους παρόντες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ