Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε διαρκή επαγρύπνηση το ΕΣΡ

Παρέμβαση στο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ, κάνει, με χτεσινή του οδηγία - σύσταση προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.Τονίζει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να περιορίζονται στα όρια της αντικειμενικής ενημέρωσης, που επιβάλλει το Σύνταγμα, όχι μόνο αποφεύγοντας κάθε πρόκληση, αλλά και αποδοκιμάζοντας κάθε μορφή ξενοφοβίας και μίσους κατά ορισμένης εθνότητας ή κοινωνικής ομάδας.

Αφορμή για την οδηγία - σύσταση, είναι η προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της έξαρσης της εγκληματικότητας κατά την τελευταία περίοδο, με τρόπο που προκαλεί κλίμα φοβίας στους πολίτες. Η διάπραξη ορισμένων εγκλημάτων, όπως επισημαίνεται στην οδηγία, προκάλεσε την έντονη ενασχόληση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με τα γεγονότα αυτά. Κάνει την επισήμανση ότι μερικές εκπομπές, με τον τρόπο που παρουσίασαν, τόσο τα εγκλήματα, όσο και τις σχετικές αντιδράσεις των πολιτών, ήταν πρόσφορες για να δημιουργήσουν αισθήματα ξενοφοβίας και μίσους κατά των οικονομικών και άλλων προσφύγων στη χώρα μας και ιδίως από "συγκεκριμένη γειτονική χώρα", αναφερόμενο στην αλβανοφοβία. Κατανοεί το κλίμα φοβίας, που προκαλεί η διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, υπενθυμίζει, όμως, ότι το "έγκλημα ως ατομική πράξη ορισμένων προσώπων, ανήκει στην ευθύνη των δραστών και δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε μομφή κατά της εθνότητας, της φυλής, του λαού ή άλλης κοινωνικής ομάδας, στην οποία ανήκει ο εγκληματίας".

Στην οδηγία, υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το ΕΣΡ, έχοντας συνείδηση των κινδύνων, που δημιουργεί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός για την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία, είναι σε "διαρκή επαγρύπνηση για την τήρηση του νόμου και του διεθνούς δικαίου στο χώρο της λειτουργίας των ΜΜΕ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ