Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια σημαντική νέα έκδοση...

"Ετσι από το δάνειο του Οθωνα για την Ελλάδα ουσιαστικά δε διατέθηκε ούτε ένα μονόλεπτο. Το 'φαγαν ίσαμε να πεις αμήν, ενώ εμείς για δεκάδες χρόνια πληρώναμε τα σπασμένα και μάλιστα πολύ ακριβά.

Κι όμως, ένα τόσο τεράστιο ποσό, έδινε τότε απεριόριστες δυνατότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας. Μα αντί να γίνει αυτό, αντίθετα, το καταραμένο τούτο το δάνειο κι ο βασιλιάς που το 'φερε, μαζί με τους ασυνείδητους Ελληνες πολιτικούς, έγιναν αιτία να μεταβληθεί η Ελλάδα σε κλοτσοσκούφι των ξένων δυνάμεων και τοκογλύφων".

Το παραπάνω, μικρό απόσπασμα - που πήραμε από την προχθεσινή προδημοσίευση των "Νέων" - είναι από ένα βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει σύντομα και έχει τίτλο "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα". Το σημαντικό, από κάθε άποψη αυτό βιβλίο, είναι μια μελέτη, που είχε κάνει ο Νίκος Μπελογιάννης και καταγράφει τι έγινε με τα δάνεια των πρώτων 120 χρόνων του ελληνικού κράτους. Ποιοι τα συνομολόγησαν, πώς και ποιοι τα σπατάλησαν και τα 'φαγαν. Ποιες ήταν οι βαριές και πολύμορφες συνέπειες σε βάρος της χώρας και της παραπέρα ανάπτυξής της. Το βιβλίο προλογίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και σίγουρα θ' αποτελέσει μια σοβαρή εκδοτική στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ