Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εθνικό" αντεργατικό σχέδιο

"Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση", ονομάζεται η συνόψιση που έκανε το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αντεργατικό έχει δρομολογήσει και σε ό,τι ακόμα χειρότερο προετοιμάζει σε βάρος των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης, δήθεν, της ανεργίας. Τίτλος, εντελώς ψευδεπίγραφος. Αυτό το σχέδιο, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, δεν είναι... εθνικό. Υπαγορεύτηκε - ακόμα και στις λεπτομέρειές του - από τα ευρωπαϊκά κέντρα επεξεργασίας των εντολών των πολυεθνικών, από τους συντάκτες της "Λευκής βίβλου" και των άλλων αντεργατικών ευρω-μανιφέστων, τμήμα των οποίων φυσικά είναι και το... έθνος των κεφαλαιοκρατών της χώρας μας. Αυτό το σχέδιο καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση της ανεργίας, παρά με το μοίρασμά της και με τη μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολήσιμους, δηλαδή σε μισοάνεργους. Μέσα σε 18 μήνες - αναφέρουν, με ύφος εκτελεστή, οι συντάκτες του κατάπτυστου κειμένου - θα έχουν τελειώσει όλα! Ολα, όσα σαρωτικά αναφέρουν στο πολυσέλιδο κείμενό τους. Ολα, όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Η αρχή γίνεται το Μάη με την επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο και πρόκειται να βάλει τις βάσεις για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης στο αμέσως επόμενο διάστημα και εντός των 18 μηνών.

Με τέσσερις "πυλώνες" - έτσι αναφέρονται στο διαβόητο σχέδιο - η κυβέρνηση βάλλει εναντίον των τεσσάρων πραγματικών πυλώνων, πάνω στους οποίους στηρίζονται οι εργατικές κατακτήσεις του αιώνα μας: Το οχτάωρο. Τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Την πλήρη απασχόληση. Την κοινωνική ασφάλιση. Αντ' αυτών προωθεί, αντίστοιχα, τη λεγόμενη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στα πλαίσια της οποίας ο εργοδότης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, όπως και όσο χρειάζεται, την εργατική δύναμη. Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, στα πλαίσια των οποίων θα μπορεί ο εργοδότης να παραβιάζει ακόμα και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - δηλαδή το ίδιο το ελάχιστο μεροκάματο ασφαλείας - στο όνομα των ιδιαίτερων τοπικών προβλημάτων. Τη μερική απασχόληση, που συνεπάγεται μερική αμοιβή και μερική ή καθόλου ασφάλιση. Τη ζούγκλα μιας κοινωνίας ανασφαλίστων, κατά το αμερικάνικο πρότυπο, που ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο η γνωστή έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό. Αυτά, μαζί με ένα πλήθος προγραμμάτων "εκπαίδευσης" που οδηγούν τα κονδύλια προστασίας από την ανεργία στις τσέπες των βιομηχάνων, αποτελούν το διαβόητο "εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση". Σχέδιο, που η κυβέρνηση θα υποβάλει στα κοινοτικά όργανα, τα οποία και θα ελέγχουν την πορεία εκτέλεσής του, όπως ανακοίνωσε, με εθνική... υπερηφάνεια, ο υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό "μέτωπο", είναι γνωστή κάθε αράδα του αντεργατικού κειμένου. Σε επίπεδο προπαγάνδας, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να έχει διαδώσει λεπτομερώς τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της, άσχετα με τι μανδύα τους περιβάλλει κάθε φορά, προετοιμάζοντας "κατάλληλα" το έδαφος. Εκείνο που προέχει, επομένως, δεν είναι ούτε η μελέτη, ούτε ο... διάλογος πάνω στο σχέδιο. Εξάλλου, ο χρόνος "μάζεψε" τόσο, που δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αναμονής. Κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα είναι η οργάνωση και η έναρξη του αγώνα ενάντια στον μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι προ, αλλά εντός, των πυλών. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη πρέπει να γίνει η αρχή για μια αντεπίθεση διαρκείας, με στόχο την απόκρουση και ματαίωση των αντεργατικών σχεδιασμών, με συνεχή οργανωμένη μαζική και συντονισμένη δράση σε όλη τη χώρα, των εργατών, των υπαλλήλων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματιών, της ελληνικής νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ