Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ "S-300", ΟΙ ΗΠΑ ΚΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Θ. Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον είναι άκρως αποκαλυπτικά για το είδος της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε ενώπιον μιας ακόμα "συμμαχικής" συμπεριφοράς, όπως ξέρουν να την επιδεικνύουν οι ΗΠΑ απέναντι σε όσους τους "ευχαριστούν"... Μόλις συνάντησε, λοιπόν, την ομόλογό του κ. Ολμπράιτ, η τελευταία - επειδή δεν είχε και χρόνο - ήταν επιγραμματική, όπως οι σερίφηδες της "Αγριας Δύσης", διέταξε πάραυτα: Απαγορεύουμε να εγκατασταθούν πύραυλοι "S-300" στην Κύπρο. Μη διανοηθεί κανείς ότι ο κ. Πάγκαλος ενοχλήθηκε. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, κάθε άλλο παρά σκέφτηκε να αντιτείνει στην Αμερικανίδα ότι δεν έχει καμία δουλιά να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, όπως η Κύπρος. Οτι δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει το αν και το πώς ένα ανεξάρτητο κράτος θα διαφυλάσσει την άμυνά του. Οχι. Τέτοιες κουβέντες, όχι μόνο δεν ξέφυγαν από το στόμα του κυρίου Πάγκαλου, αλλά ούτε καν πέρασαν από το μυαλό του.

***

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε σε εφαρμογή τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης που διαπνέεται από την αρχή πως η "φίλη" χώρα των ΗΠΑ αποτελεί ένα "δίκαιο" και "τίμιο" διαιτητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ως εκ τούτου, ζήτησε από το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα... Κάλεσε τον "μίστερ Μπιλ" και τη χώρα του να φροντίσει ώστε το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί πως πάνω από την Κύπρο θα εγκαθιδρυθεί μια "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων". Μια τέτοια εγγύηση θα καθιστούσε ανώφελη την αγορά των "S-300" κατά τον κ. Πάγκαλο, αφού το ΝΑΤΟ θα απαγόρευε τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο... Αν και είναι άλλης τάξεως ζήτημα, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κύπρος παραμένει ανεξάρτητο κράτος και έναντι της Ελλάδας. Που σημαίνει ότι ο κ. Πάγκαλος καλά θα κάνει να μην εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις που αφορούν υποθέσεις μιας άλλης κυβέρνησης, μιας άλλης χώρας.

Η απάντηση των ΗΠΑ στα παρακάλια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσουν καθεστώς τύπου ΙΡΑΚ (!) πάνω από την Κύπρο, είναι γνωστή. Το "όχι" της κυρίας Ολμπράιτ το εισέπραξε ο υπουργός Εξωτερικών και ιδιωτικώς, στις μεταξύ τους συνομιλίες, αλλά και δημοσίως, αφού οι Αμερικάνοι όποιον διαπομπεύουν, δημοσίως τον διαπομπεύουν.

***

"

Οχι", λοιπόν, απάντησαν οι ΗΠΑ. Και γιατί; Μα γιατί, όπως εξήγησαν, δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να έρθει σε σύγκρουση με ένα κράτος - μέλος του. Τι σημαίνει να εγγυηθεί το ΝΑΤΟ πως τα τούρκικα μαχητικά δε θα πετούν πάνω από την Κύπρο; Σημαίνει, πως αν η Αγκυρα δε συμμορφωθεί, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τα αεροσκάφη της. Αυτά τα πράγματα όμως δε γίνονται, κάτι που θα έπρεπε να είναι γνωστό στον κύριο Πάγκαλο από την εποχή της εισβολής του "Αττίλα" στην Κύπρο. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πρότειναν κάτι άλλο: Να συμφωνήσουν μεταξύ τους η Ελλάδα και η Τουρκία σε ένα "μορατόριουμ" πτήσεων πάνω από το Νησί. Πολύ "αθώα" πρόταση εκ πρώτης όψεως. Μόνο που σε ό,τι αφορά το λεξιλόγιο των ΗΠΑ, ή λέξη "προτείνω" έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από τις λέξεις "υπαγορεύω", "διατάζω", "πιέζω".

Αυτές οι νέες πιέσεις των ΗΠΑ είναι τόσο επίμονες και προκλητικές που θα μπορούσε και να λυπηθεί κανείς τον κύριο Πάγκαλο, αν δε γνώριζε ότι είναι ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης και του κυρίου Πάγκαλου που αποθρασύνουν τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες εκείνο για το οποίο πιέζουν είναι πολύ απλό: Πρώτον, ζητούν από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε έναν απευθείας διάλογο με την Αγκυρα, με αφορμή το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, που θα συμπαρασύρει και θα επεκταθεί σε όλο το πακέτο των λεγόμενων ελληνο - τουρκικών διαφορών. Δεύτερον, πιέζουν για εξελίξεις που θα συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία την Κύπρο, κάτω από τη δική τους ομπρέλα, τη στιγμή που οι ίδιες θα διαφημίζουν τη δήθεν "ουδετερότητά" τους. Τρίτον,θέλουν να έρθει η ΝΑΤΟική κατοχή και στρατιωτική απόβαση στην Κύπρο σαν ώριμο φρούτο και αφού πρώτα θα έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το Κυπριακό για τις συνολικές τους διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

***

Τα συμπεράσματα, επομένως, από το ταξίδι του κ. Πάγκαλου στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χρήσιμα για το λαό μας. Κατ' αρχάς, πιστοποιήθηκε για μια ακόμα φορά ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως εγγυητή, τόσο του "διαίρει και βασίλευε" στην περιοχή, όσο και της διχοτόμησης της Κύπρου. Πιστοποιήθηκε ο ρόλος των ΗΠΑ, ως δύναμης επιβολής του νόμου της ζούγκλας και του "δίκαιου" του ισχυροτέρου στις διεθνείς σχέσεις. Μα πάνω από όλα πιστοποιήθηκε η ποιότητα της πολιτικής των υποτακτικών του "πλανητάρχη" και της υπουργού Ολμπράιτ. Υποτακτικοί σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο πάνε και ζητιανεύουν την εγκαθίδρυση "στρατιωτικού νόμου" στους αιθέρες της περιοχής από εκείνους που βομβαρδίζουν την περιοχή, όχι μόνο εμφανίζουν τους δολοφόνους των Βαλκανίων και την πολεμική μηχανή τους ως δύναμη "ειρήνης" και "ασφάλειας", αλλά είναι τέτοιες οι υποκλίσεις τους που εισπράττουν και τα "όχι" εκείνων που προηγουμένως γλείφουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οπως φάνηκε και από το ταξίδι του κ. Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον, σε ό,τι αφορά το λεξιλόγιο των ΗΠΑ, η λέξη "προτείνω" έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από τις λέξεις "υπαγορεύω", "διατάζω", "πιέζω". Αυτές οι πιέσεις είναι μοιραίο να εντείνονται όσο πιο υποτακτικοί στις ΗΠΑ είναι οι συνομιλητές τους


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ