Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ανησυχίες για την άσχημη πορεία του Κυπριακού

Συνάντηση στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, χτες, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη

Οι ανησυχίες του ΚΚΕ σε σχέση με την τροπή που παίρνει το κυπριακό πρόβλημα στα πλαίσια των διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και για τις αντιδράσεις του Αμερικάνικου Παράγοντα σε σχέση με την πολιτική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για την προμήθεια των πυραύλων S - 300, εκφράστηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε, στα Γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Σε δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά, στους δημοσιογράφους, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, τόνισε:

"Κατά τη σημερινή συνάντηση της κυρίας Παπαρήγα με τον κύριο Λυσσαρίδη εξετάστηκαν οι σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό κάτω απ' το φως και της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξετάστηκαν μια σειρά πλευρές οι οποίες είναι σημαντικές για τις παραπέρα εξελίξεις του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ΚΚΕ εκτέθηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Κόμματος πάνω στα συγκεκριμένα γεγονότα, έτσι όπως εκφράστηκαν κατά τις συνομιλίες του κυρίου Πάγκαλου με την κυρία Ολμπράιτ στη Ν. Υόρκη και επισημάνθηκε ότι προχωρούν ακόμα περισσότερο οι ενταξιακές διαδικασίες ως μια απειλή για ευρωδιχοτόμηση, έτσι όπως την έχουμε ονομάσει, η οποία έρχεται όλο και πιο κοντά όσο προχωράνε οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκαν οι ανησυχίες του Κόμματός μας σε σχέση με την οξύτατη αντίδραση του Αμερικανικού Παράγοντα, των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τους S - 300. Και βεβαίως αυτή είναι μια πολιτική απόφαση και είναι και μια πολιτική αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, διότι αλλάζει το πολιτικό τοπίο. Διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί στην περιοχή με την προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων, η οποία προμήθεια έχει να κάνει με την πολιτική πλευρά και όχι, τόσο, με τη στρατιωτική πλευρά του ζητήματος.Επισημάνθηκαν λοιπόν αυτά τα ζητήματα και το ΚΚΕ υπογράμμισε για άλλη μια φορά τις θέσεις του απέναντι στην άσχημη πορεία που παίρνει το κυπριακό πρόβλημα, που έχει ξεφύγει πλέον από τις βάσεις που υπήρχαν παλιότερα: Από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και από τη διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως, επίσης, και σε σχέση με το ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και υφίσταται αυτή τη στιγμή την κατοχή σε ένα μεγάλο μέρος της από τα τουρκικά στρατεύματα. Συνεπώς αν δε λυθεί απ' αυτή τη βάση το Κυπριακό, κάθε άλλο παρά μπορούμε να περιμένουμε οριστική λύση του Κυπριακού και προς το συμφέρον των δύο Κοινοτήτων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ