Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ»
Ενα επικίνδυνο ψευδεπίγραφο νομοθέτημα

Το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο βρίσκεται ξανά από χτες για συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Πρόκειται για αντιδραστικό και επικίνδυνο νομοθέτημα που είχε «παγώσει» για τέσσερις μήνες και το οποίο όπως αναφέρει από τον τίτλο ακόμα ενσωματώνει απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ που, στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ναζισμού, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοέμβρη 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)». Το νομοσχέδιο αντικαθιστά ουσιαστικά τα τέσσερα άρθρα του νόμου 927/1979 και αναφέρεται στην ποινικοποίηση «συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή την επιδοκιμασία ή την κακόβουλη άρνηση ή τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος, των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου ή αυτών του ναζισμού». Δηλαδή οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα θέματα των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου δε μένουν μόνο στη σωστή καταδίκη των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά επεκτείνονται και σε ό,τι θεωρεί «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» η κυρίαρχη άποψη των ιμπεριαλιστών, όπως αυτή εκφράζεται από διεθνή δικαστήρια που ελέγχονται από τους ίδιους.

Στη διάρκεια της συζήτησης από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη ξεκαθαρίστηκε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την τοποθέτηση της εισηγήτριάς του Ζ. Κωνσταντοπούλου ψήφισε «παρών» ενώ ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στην Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, με την πρώτη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προσαρμόζει σωστά στο νομοσχέδιο την παραπάνω οδηγία της ΕΕ και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει δική του πρόταση νόμου. Για την ακρίβεια η Ζ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «ο τίτλος του νομοσχεδίου, αναφέρεται σε άλλο νομικό κείμενο και ειδικότερα στην απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ» και όχι το κείμενό του. Για να απαντήσει ο υπουργός ότι «το σχέδιό σας είναι εντελώς εκτός του πλαισίου της απόφασης της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ