Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιονοστιβάδα εξελίξεων - αλλά και αντιδράσεων - σηματοδότησε η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εντάξει τη δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και να προχωρήσει σε νέα, εφάπαξ, υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Την "επόμενη μέρα" της υποτίμησης ακολούθησαν τόσο οι πρώτες ανατιμήσεις όσο και το μπαράζ αντιδράσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των επιχειρηματικών φορέων.

Οι δεσμεύσεις που αποδέχτηκε η κυβέρνηση έναντι των "εταίρων" της παρουσιάστηκαν την Κυριακή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος δε δίστασε να ομολογήσει ότι οι αποφάσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία και το λαό θα παίρνονται στις Βρυξέλλες, "μαζί με τους Ευρωπαίους".

Η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου, ουσιαστικά σηματοδοτεί μια ανηλεή και χωρίς τέλος επίθεση σε βάρος των εισοδημάτων των εργαζομένων και όλων των λαϊκών κατακτήσεων, ενώ θέτουν πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής το γενικό και με συνοπτικές διαδικασίες ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου.

Οι κυβερνητικές επιλογές έχουν ήδη το αντίκτυπό τους στην αγορά, όπου ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της η κερδοσκοπία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια χιονοστιβάδα ανατιμήσεων σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ανατιμήσεις επιβλήθηκαν ήδη στα καύσιμα (βενζίνες και πετρέλαια), που θα προκαλέσουν... "φωτιά" ανατιμήσεων στο σύνολο τόσο των εμπορευμάτων που παράγονται στην Ελλάδα όσο και των υπηρεσιών.

Χτες, πρώτη κιόλας μέρα των μέτρων, οι λογής λογής κερδοσκόποι απέσπασαν δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές από τις χρηματαγορές και τη Σοφοκλέους.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από φορείς των εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση ήδη αποσπά τα χειροκροτήματα των Βρυξελλών και των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ