Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Μπαράζ ανατιμήσεων σε εισαγόμενα και εγχώρια

Πώς αντέδρασε χτες, η αγορά, την πρώτη μέρα μετά την υποτίμηση της δραχμής. Αυξήσεις όχι μόνο στα εισαγόμενα, αλλά και στα εγχώρια, προαναγγέλλει η ηγεσία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ, ενώ στην αγορά εντοπίστηκαν και ανατιμήσεις πολλαπλάσιες του ποσοστού υποτίμησης

Καταιγισμό αυξήσεων τόσο σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κλπ.), όσο και σε διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά κλπ.) αντιμετωπίζουν από χτες κιόλας οι εργαζόμενοι καταναλωτές κυρίως στα εισαγόμενα προϊόντα, εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής. Εννοείται ότι στο επόμενο διάστημα θα φανούν και επιπτώσεις της υποτίμησης στις τιμές των εγχώριων προϊόντων, παράλληλα με το νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή - και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περί κινητοποίησης των συναρμόδιων υπουργείων για την πάταξη κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά και την έκκληση στους επιχειρηματίες για "αυτοσυγκράτηση" - το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατήγγειλε ότι επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 48% σε κάποια είδη, από το Σάββατο μέχρι χτες.Παράλληλα, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καλούσε χτες με δηλώσεις της τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, εκπρόσωποι των τελευταίων - συγκεκριμένα των εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων - με ανακοίνωσή τους ξεκαθάριζαν ότι "οι επιπτώσεις στο βαλάντιο του καταναλωτή θα είναι άμεσες και πολύ αισθητές".

Μπροστά στην αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, που θα επιβαρύνει άμεσα τον τιμάριθμο, πράγμα το οποίο "καίει" την κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στα πλαίσια αυτά, τον ακούσαμε χτες να δηλώνει - μετά από σύσκεψη των οικονομικών υπουργών με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας λόγω υποτίμησης - ότι "τα συναρμόδια υπουργεία συντονίζουν τις ενέργειές τους και μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να υπάρχει ομαλότητα στην αγορά". Παράλληλα, συνέστησε "αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία" στους επιχειρηματίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή της αγοράς.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο οποίος παρουσίασε μια σχεδόν... ιδανική εικόνα της αγοράς. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι ο "ανταγωνισμός" θα συγκρατήσει τις επιπτώσεις από την υποτίμηση και ότι βλέπει τις ανατιμήσεις να είναι και μικρότερες από το ποσοστό της υποτίμησης, ενώ καθημερινοί έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου "δε θα επιτρέψουν" την εμφάνιση κερδοσκοπικών φαινομένων. Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει, όπως είπε ο υφυπουργός, την "ομαλή χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις" πορεία της αγοράς, θα είναι οι καθημερινοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ως γνωστόν το μόνο που κάνουν σε καθεστώς "ελεύθερης αγοράς" είναι να την καταγράφουν. Σε ό,τι αφορά την... εξαγγελία ότι έχει ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να καταγράψουν και να στείλουν στο υπουργείο τα αποθέματα των προϊόντων τους, ο ΣΕΣΜΕ τονίζει ότι "δεν έχει καμία αξία", αφού οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις ακόμα και προϊόντων που προμηθεύτηκαν με τις προηγούμενες ισοτιμίες,όσο αυτά τα εξοφλούν με προθεσμιακό διακανονισμό και με τις νέες ισοτιμίες!

Ειδικότερα, τώρα, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων:

Το καλάθι της νοικοκυράς

Αμεσες, όπως δήλωνε χτες το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος,είναι οι επιπτώσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς. Οι αυξήσεις στα είδη αυτά θα κυμανθούν μέχρι το ύψος της υποτίμησης, δηλαδή στο 14%.Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ όσο και οι εκπρόσωποι των εταιριών εισαγωγής τροφίμων ζητούν με τον τρόπο τους ανταλλάγματα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συγκρατήσουν τη μετακύληση των τιμών στη λιανική. Πάντως, ο Κ. Βερόπουλος χτες απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό των αυξήσεων, υποστήριζε, όμως, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση το ποσοστό των αυξήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 4%-5%.Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου), δήλωσε ότι εμμέσως θα επηρεαστούν από την αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής και τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα με ξένες ετικέτες.Πρόσθεσε, δε, ότι η αναπροσαρμογή των τιμών στα εγχώρια είδη θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι προμηθευτές και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με τους προμηθευτές.

Είναι, πάντως, θέμα χρόνου να εμφανιστούν αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων εξαιτίας της αύξησης τόσο της αξίας των εισαγόμενων πρώτων υλών όσο και των καυσίμων. Αυξήσεις αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες μέρες και στο μοσχαρίσιο κρέας και στο χοιρινό, καθώς το 80% της εγχώριας κατανάλωσης του πρώτου και το 50% του δεύτερου προέρχεται από εισαγωγές.

Διαρκή αγαθά

Αμεσα θα φανούν οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής και στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές, έπιπλα εισαγωγής, υφάσματα κλπ. που εισάγονται. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από καταναλωτές, και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις εκπροσώπων πολυκαταστημάτων, ήδη από χτες εμφανίστηκαν οι πρώτες αυξήσεις σε είδη τα οποία βρίσκονταν από την προηγούμενη βδομάδα στις προθήκες των καταστημάτων. Οι αυξήσεις και σ' αυτά τα είδη από εδώ και πέρα, τυπικά, θα εξαρτηθούν από τη χώρα προέλευσης και την ισοτιμία της δραχμής απέναντι στο νόμισμα της χώρας απ' όπου εισάγονται.

Αυτοκίνητα - Ασφάλιστρα

Αυξήσεις από 300.000 μέχρι 2.000.000 αναμένονται στο επόμενο διάστημα και στις τιμές των αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρίες επιδιώκοντας κομμάτι από την πίτα των αυξήσεων και με δεδομένα την αύξηση των τιμών των ανταλλακτικών, που, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν το 35% του συνολικού κόστους των ζημιών στα αυτοκίνητα, μελετούν νέα αναπροσαρμογή των τιμολογίων των ασφαλίστρων. Από την άλλη, οι εκπρόσωποί τους πετούν και το μπαλάκι στις εταιρίες εισαγωγής ανταλλακτικών, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίες έχουν "τεράστια", όπως λένε, περιθώρια κέρδους και μπορούν να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης του κόστους εισαγωγής.

Απειλούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Με ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας και εμβολίων εκβιάζουν πάλι οι φαρμακοβιομήχανοι, και μάλιστα τις επόμενες κιόλας μέρες, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των τιμών όλων των φαρμάκων κατά 13,8%. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αξιώνει την άμεση αναπροσαρμογή του δελτίου τιμών των φαρμάκων στο ύψος του ποσοστού της υποτίμησης, υποστηρίζοντας ότι εάν δε γίνει αυτό, "είναι άμεσος ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις στα περισσότερα φάρμακα και εμβόλια".

Ο ΣΦΕΕ καταλήγοντας διευκρινίζει ότι "ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων με βάση τη νέα ισοτιμία της δραχμής έναντι των ξένων νομισμάτων, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να εγγυηθούν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ