Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
"ΟΧΙ στην υποτίμηση της ζωής μας"

Καθυστερημένα και κάτω από την πίεση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ) αποφάσισε να συγκληθεί σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της, προκειμένου να συζητηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τους δημόσιους υπαλλήλους, μετά την υποτίμηση της δραχμής. Εξέλιξη, που αφορά στην παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας - στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, στην ιδιωτικοποίηση 176 δημοσίων οργανισμών και στην άρση της μονιμότητας των εργαζομένων σ' αυτούς.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΕ, με επιστολή του προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε να συνεδριάσει χτες η Ε Ε και όσο το δυνατόν συντομότερα το Γενικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση για κινητοποιήσεις. Η πρότασή του βρήκε σύμφωνες τις άλλες παρατάξεις πλην της ΠΑΣΚ, που ζήτησε χρόνο για να... μελετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η απόφαση για συνεδρίαση σήμερα της ΕΕ πάρθηκε κάτω από την πίεση της ΔΕ, η οποία καταγγέλλει την ΠΑΣΚ για κωλυσιεργία και την καλεί, έστω και καθυστερημένα, να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΔΕ τονίζει την αναγκαιότητα της "άμεσης σύμπηξης ενός πανδημοσιοϋπαλληλικού - πανεργατικού μετώπου δυναμικών αγώνων για την αποτροπή και ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής" και σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να υποχρεώσουν τα ΔΣ των σωματείων, των Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ να πραγματοποιήσουν δυναμικούς αγώνες, καθώς και να πάρουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οργάνωσης και συντονισμού των αγώνων της βάσης.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται "ευρωεντεταλμένη" η υποτίμηση της δραχμής και τονίζεται ότι ουσιαστικά είναι υποτίμηση της ζωής των εργαζομένων, αφού, συγκεκριμένα για τους δημοσίους υπαλλήλους, δίνεται η χαριστική βολή στο βιοτικό τους επίπεδο, έχοντας προηγηθεί η εξευτελιστική δραχμική "αύξηση" των 100 δραχμών ημερησίως της φετινής εισοδηματικής πολιτικής και η ονομαστική μείωση κατά πολλές χιλιάδες δραχμές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με την αυξημένη φορολογία.

"Μ' αυτή την υποτίμηση - τονίζεται - η κυβέρνηση με μια κίνηση αφαιρεί με πολλούς και ποικίλους τρόπους απευθείας μεγάλο μέρος από το πενιχρό μας εισόδημα και το χαρίζει, για άλλη μια φορά, στους μεγαλοκεφαλαιούχους εντός και εκτός της χώρας μας".

Η ΔΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για "θράσος και έπαρση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο", αφού όπως σημειώνει "ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ανακοίνωσε και τις κυβερνητικές αποφάσεις για ελαστικές μορφές εργασίας και στο δημόσιο, δηλαδή άρση της μονιμότητας, για κατάργηση όσων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει, για ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών με ό,τι αυτές συνεπάγονται κλπ. ".

Τα πυρά της ΔΕ δέχονται και οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, στις οποίες επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι "συμμετέχοντας στον διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" και συναινώντας διά της σιωπής ή απροκάλυπτα στις αντεργατικές κυβερνητικές, έδωσαν "αέρα" στην προκλητικότητα και στην αντιλαϊκή έπαρση της κυβέρνησης".

"Μπροστά στην ακραία αντεργατική και αντιλαϊκή επέλαση και στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που ευρωευαγγελίζεται και πραγματοποιεί σε βάρος μας η κυβέρνηση - καταλήγει η ΔΕ - ο καθένας κατανοεί τη βαρύτητα των αρνητικών πολιτικών και συνδικαλιστικών συσχετισμών και την ατομική και συλλογική του ευθύνη για την άμεση ανάγκη της αλλαγής αυτών των συσχετισμών. Αυτό όμως είναι ανάγκη να εκφράζεται παντού και πάντοτε έμπρακτα, υπέρ εκείνων των δυνάμεων που με συνέπεια, αταλάντευτα και διαχρονικά αγωνίζονται και θυσιάζονται με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων".

Το ΕΚΑ

"Ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημα των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα", συνιστά η υποτίμηση της δραχμής και η ταυτόχρονη εξαγγελία των μέτρων που ανακοίνωσε για το επόμενο 18μηνο η κυβέρνηση, καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα ελέγχου των τιμών στην αγορά, να στηρίξει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και να μην προχωρήσει σε νέες μονομερείς αποφάσεις για τους όρους εργασίας, ασφάλισης και ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ακόμα, απορρίπτει την έκκληση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για αύξηση των μισθών 2,5% και προειδοποιεί ότι σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το εισόδημα των εργαζομένων και τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Στην πιστή εφαρμογή των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου από την κυβέρνηση αποδίδει την υποτίμηση της δραχμής η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,την οποία χαρακτηρίζει "πράξη αντιλαϊκή και αντεθνική". Η ΣΕΑ εκφράζει την απόφασή της να αγωνιστεί ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ

Να αποφύγουν σπασμωδικές αντιδράσεις, να περιορίσουν τις αγορές τους για αρκετό διάστημα - για να επιβάλλουν "αυτοσυγκράτηση" σε όσους θελήσουν να κερδοσκοπήσουν - και να κάνουν έλεγχο αγοράς, συνιστά στους καταναλωτές, μετά την υποτίμηση της δραχμής, η Ενωση Καταναλωτών "Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ).

"Η υποτίμηση θα προκαλέσει ανατιμήσεις και άνοδο του πληθωρισμού, θα δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για κερδοσκοπία και θα εντείνει τη λιτότητα, μειώνοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων", επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ