Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ
Κριτική ενταγμένη στην ίδια πολιτική

"Σκληρή κριτική" από τη σκοπιά των χρηματαγορών, οι οποίες τιμώρησαν τον άτολμο Κ. Σημίτη (! ) και τον υποχρέωσαν σε υποτίμηση, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα στην άμεση λήψη των αντιλαϊκών μέτρων. Την κριτική αυτή συνόδευσε με υποκριτικές αναφορές στο βαρύτατο κόστος που θα έχει η υποτίμηση "σε όλους τους Ελληνες", επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να κερδοσκοπήσει πολιτικά.

Ο Κ. Καραμανλής, δεν έκρυψε την "άγρια" χαρά του γιατί "η υποτίμηση υποβλήθηκε από τις χρηματαγορές που γνώριζαν ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού ήταν εξωπραγματικοί". Ετσι, η υποτίμηση ήταν η "τιμωρία" που επέβαλαν στην... κυβέρνηση Σημίτη γιατί "ήταν άτολμη και ανίκανη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές". Μετά την κρίση, "η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές επιβάλλεται περισσότερο παρά ποτέ", συμπλήρωσε, βάζοντας έτσι πλάτες στην αντιλαϊκή επίθεση. Ταυτόχρονα, εμφάνισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη γιατί είχε δηλώσει ότι δε θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, επιχειρώντας να πείσει ότι αυτός είναι ο αξιόπιστος απέναντι στα αφεντικά.

Στη σύσκεψη των τομεαρχών που έγινε χτες υπό τον Κ. Καραμανλή δεν πάρθηκε καμία απόφαση ούτε για πρόταση μομφής ούτε για εξεταστική επιτροπή, όπως είχε διαρρεύσει, επιβεβαιώνοντας ότι η ηγεσία της ΝΔ είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων. Το μόνο που έγινε ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από βουλευτές της ΝΔ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διαρροή πληροφοριών πριν την υποτίμηση.

Ευθέως, υπέρ της λήψης σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία μάλιστα προσδιόρισαν και απαρίθμησαν, τάχθηκαν με δηλώσεις τους ο Γ. Σουφλιάς και οΣτ. Μάνος, εμφανιζόμενοι μάλιστα ως δικαιωμένοι, γιατί είχαν προειδοποιήσει για τις δραματικές αυτές εξελίξεις.

Ο ΣΥΝ

Για "παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και διάψευση της εικόνας που είχαν καλλιεργήσει για τον Κ. Σημίτη" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην ΚΠΕ του κόμματος την Κυριακή το μεσημέρι με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής. Αφήνοντας, την ίδια ώρα, στο απυρόβλητο την κοιναγορίτικη πολιτική - καθώς στα πλαίσια του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες η υποτίμηση και τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα - μίλησε, ακόμα, για αναξιοπιστία της κυβέρνησης που υποστήριζε τη σκληρή δραχμή για τη στήριξη της οποίας η χώρα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα και, τώρα, προχώρησε στην υποτίμησή της. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ περιόρισε το πρόβλημα, ουσιαστικά, σαν πρόβλημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του.

Σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο Ν. Κωνσταντόπουλος κάνει λόγο για συστηματική παραπλάνηση της Βουλής και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για όσα προηγούμενα έλεγε.

Το ΔΗΚΚΙ

Στην κριτική της πολιτικής της σκληρής δραχμής κινήθηκε η αντίδραση του ΔΗΚΚΙ για την εξέλιξη της υποτίμησης της δραχμής, με χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας.

Χαρακτηριστικά, το "διαφορετικό" που προτείνει το ΔΗΚΚΙ είναι ότι, "έπρεπε εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια, να μην ακολουθείται αυτή η τεχνητή πολιτική της σκληρής δραχμής, αλλά να γίνεται λογική και ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής, ώστε να συμβαδίζει αυτή η πολιτική με πολιτική ανάπτυξης".

Δηλαδή, προφανώς ακολουθώντας τη δοκιμασμένη λογική του παλιού ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι να χάνουν λίγο - λίγο και όχι με μιας, όπως κάνει ο"εκσυγχρονιστής" Σημίτης...

Κατά τ' άλλα ο Δ. Τσοβόλας προέβλεψε πρόωρες εκλογές, ενώ σημείωσε ότι λόγω της "κοινωνικής θύελλας που έρχεται θα ανατραπεί η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ