Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"
Αγωνιστικοί λεονταρισμοί

- Τι συνέβη και ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο (σ.σ. σήμερα) κινητοποίηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ);

- Η κινητοποίηση της ΕΣΑΕΑ είχε ως αίτημα τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για να συζητηθεί το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο 1648/86 για προλήψεις αναπήρων.

Υστερα από τη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Γραμματεία (κυβερνητικοί συνδικαλιστές) με τον υπουργό Εργασίας, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, αποφάσισαν τη ματαίωσή της. Μάλιστα, σε τέτοιες συναντήσεις, δε δέχονται να συμμετάσχει εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης", όπως γίνεται σε όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αντιπροσωπείες που διαμορφώνονται διαπαραταξιακά. Η ματαίωση αυτής της κινητοποίησης δείχνει ότι δεν ήθελαν να προβληθούν τα αιτήματα για τα οξυμένα προβλήματα απασχόλησης των ΑΜΕΑ. Ηθελαν να χρησιμοποιήσουν τους αναπήρους για να λύσουν εσωκομματικά προβλήματα.

- Τι εννοείτε;

- Εχουν δημοσιοποιηθεί οι γενικές αρχές για το νέο νόμο σχετικά με την πρόνοια και το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή. Η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια αυτά έρχεται να ολοκληρώσει την επίθεση σε όποιες κατακτήσεις υπήρξαν τα τελευταία χρόνια. Δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση σε σημαντικούς τομείς της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής. Καταργεί και συγχωνεύει ιδρύματα. Οι κύριες υπηρεσίες πρόνοιας περνούν στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου το νομοθετικό πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας είναι, ήδη, ψηφισμένο. Επίσης, τομείς περνούν στη φιλανθρωπία και τον "εθελοντισμό" ή στην ελεημοσύνη των διαφόρων ...κυριών του "καλού κόσμου"...

- Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα για τις εσωκομματικές διενέξεις.

- Η ΕΣΑΕΑ, ουσιαστικά, βάζει πλάτες για να περάσουν τα δύο νομοσχέδια και αντιτάσσεται μόνο στο σχέδιο νόμου για την απασχόληση. Βέβαια, δεν αντιτάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση, ούτε επειδή χρησιμοποιούνται τα ΑΜΕΑ για επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την απασχόλησή τους, αλλά διότι στο πρώτο σχέδιο νόμου δεν προβλεπόταν η συμμετοχή τους στις πρωτοβάθμιες επιτροπές προσλήψεων.

Δηλαδή, ανησυχούν να μην χάσουν το μερτικό τους στην τεράστια ρουσφετολογική εκμετάλλευση της ανάγκης για δουλιά των αναπήρων.

- Πώς λειτουργεί η ΕΣΑΕΑ;

- Η διοίκηση της ΕΣΑΕΑ, με ευθύνη της Εκτελεστικής Γραμματείας, δεν έχει συνεδριάσει από τις 23.11.1997.

Είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 14.3.1998. Ομως, με αυθαίρετο τρόπο, ματαιώθηκε η συνεδρίαση.

- Γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι αναβολές;

- Δε θέλουν να ανοίξει συζήτηση στο αρμόδιο όργανο της ΕΣΑΕΑ για τα νομοσχέδια. Επιπλέον επιδιώκουν να παραπεμφθούν στις καλένδες οι καταγγελίες - ακόμα και από στελέχη του κυβερνητικού κόμματος - για ατασθαλίες σε σχέση με τα οικονομικά στην ΕΣΑΕΑ. Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου να γίνει συνεδρίαση για να εξεταστούν οι καταγγελίες για τα οικονομικά της ΕΣΑΕΑ υπάρχει από το Μάη του 1997 και συνεχώς αναβάλλεται.- Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση";

- Μετά και τα καινούρια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής, οι αγωνιστικές δυνάμεις των αναπήρων και των εργαζομένων στο χώρο της πρόνοιας και ειδικής αγωγής θα πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Καλούν κάθε συνάδελφο και τους εργαζόμενους του χώρου να ανταποκριθούν για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου και για την εξυγίανση της ΕΣΑΕΑ, αλλά και για την οργάνωση του αγώνα που θα συγκρούεται ευθέως με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των βασικών κοινωνικών μας δικαιωμάτων και την παραπέρα προώθησή τους.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων, ενάντια στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ