Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Παραμένουν επικίνδυνοι οι Αμερικάνοι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ενώ η ανθρωπότητα ένιωσε ανακούφιση από τη ματαίωση της αμερικανικής επιδρομής κατά του Ιράκ, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και την ιρακινή κυβέρνηση, για την απρόσκοπτη επιθεώρηση των θέσεων με τα υποτιθέμενα βιολογικά και πυρηνικά όπλα αυτής της χώρας, η Ουάσιγκτον άρχισε και πάλι να εκτοξεύει απειλές, μόλις μια μέρα μετά την έγκριση αυτής της συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού (2/3).

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Κλίντον ισχυρίστηκε πως το νόημα της διατύπωσης στο νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι θα υπάρξουν "σκληρότατες συνέπειες", αν ο Σαντάμ Χουσεϊν αψηφήσει αυτή τη συμφωνία, είναι καθαρότατο: "Παρέχει εξουσιοδότηση για δράση, αν το Ιράκ δε μετατρέψει τη δέσμευση που έχει τώρα, σε συμμόρφωση".

Ακόμα πιο ωμός ήταν ο Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Μάικλ Μακ Κάρεϊ, ο οποίος "διευκρίνισε" ότι η φράση "σκληρότατες συνέπειες" σημαίνει "στρατιωτική δράση".

Ωστόσο, η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε απορρίψει την ιδέα έγκρισης μιας αυτόματης προσφυγής σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ - όπως είχε γίνει, άλλωστε, και πριν από το νέο ψήφισμά του.

"Αυτό δεν ήταν η δική μας κατανόηση", δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Κένυας σ' αυτό το Σώμα, Ντζουγκούνα Μαχούγκου. "Η κατανόησή μας ήταν ότι οποιαδήποτε παραπέρα δράση εξαρτιόταν από το Συμβούλιο. Με βάση αυτή την κατανόηση εγκρίναμε το ψήφισμα".

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν, επίσης, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα. Ακόμα και μια διπλωματική πηγή της Βρετανίας εξήγησε ότι, πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, θα πρέπει να συζητήσει αυτό το θέμα το Συμβούλιο. Η Ρωσία, μάλιστα, ζήτησε από τον Ανάν να συμπεριλάβει ως συν-υποδιευθυντή της επιτροπής, που θα επιβλέπει τον αφοπλισμό του Ιράκ, και έναν Ρώσο. Η υπόδειξη αυτή λέγεται ότι πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, ειδικός στα όπλα, στον οποίο η Βαγδάτη απαγόρευσε την είσοδο το Γενάρη, ξαναγύρισε στο Ιράκ, και επιθεωρητές μετέβησαν σε τρεις "ευαίσθητες" τοποθεσίες χωρίς κανένα επεισόδιο.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, δε δίστασε να διακηρύξει και αυτός πως αυτό το ψήφισμα "μας δίνει το πράσινο φως να προσεγγίσουμε τη διπλωματική και δυναμική πολιτική μας... ".

Η αλλοπρόσαλλη αυτή τακτική έφτασε σε τέτοιο σημείο, που ο Πρόεδρος Κλίντον, αμέσως κατόπιν, συγκάλεσε τους συμβούλους του για τη Μέση Ανατολή, γιατί ήθελε, όπως είπε ο Μακ Κάρεϊ, "να εμφυσήσει νέα ζωή σε μια (ειρηνευτική) διαδικασία, η οποία δεν έφτασε πουθενά τους τελευταίους μήνες".

Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά τα αντιφατικά μπερδέματα, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε (3/3) ότι επιταχύνει τα σχέδια για τον εμβολιασμό κατά του άνθρακα των 36.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "επαναβεβαίωσε" ότι και αν ακόμα ο Χουσεϊν εκπληρώσει στο ακέραιο τη συμφωνία με τον Ανάν και επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να εντοπίσουν και αχρηστεύσουν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, δε θα είναι αρκετό για να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας εκδήλωσε (6/3) την υποστήριξη της στην πρόταση της κυβέρνησης για την επείγουσα χορήγηση 2,49 δισεκατομμυρίων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία και στον Περσικό Κόλπο (ένα μέρος τους θα διατεθεί για την αποζημίωση κατοίκων της Καλιφόρνιας, της Φλόριδας και της Νέας Αγγλίας, που υπέστησαν φυσικές καταστροφές τελευταία), αλλά ταυτόχρονα επέκρινε τους συμμάχους των ΗΠΑ, που δε συνέβαλαν στην κάλυψη του κόστους των στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο.

Μιλώντας στις ακροάσεις της επιτροπής αυτής, ο πρόεδρός της, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αλάσκα, Τεντ Στίβενς, παρατήρησε: "Οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι δε θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους όλο το κόστος για την ανάσχεση του Ιράκ".

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" (3/3), οι Υπηρεσίες Μυστικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (FBI) πληροφορήθηκαν ότι ένας Ιρακινός κατάσκοπος στις ΗΠΑ μεταβίβασε στα τέλη του Γενάρη στη Βαγδάτη την είδηση για τις σχεδιαζόμενες από το Πεντάγωνο αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ, οι οποίες θα άρχιζαν μέσα σε δύο βδομάδες και θα συνεχίζονταν επί 5 μέρες, με "έξυπνες" βόμβες και κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας.

Σε αντίθεση με τον υπονομευτικό ρόλο του υπερατλαντικού επικυρίαρχου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε (3/3) στη Νέα Υόρκη τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ - Σαχάτ, για να συζητήσουν τα προβλήματα, σχετικά με το πρόγραμμα, που επιτρέπει στο Ιράκ να διαθέτει περιορισμένες ποσότητες πετρελαίου για να αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα.

Οι συζητήσεις πάνω στο "πετρέλαιο και τρόφιμα" διεξάγονταν στη Βαγδάτη, σε χαμηλότερο επίπεδο αξιωματούχων.

Ο υπουργός αναμένεται να έρθει σύντομα, λίγο προτού ο ΟΗΕ αποστείλει στο Ιράκ μια αντιπροσωπεία ειδικών, για να εκτιμήσουν τη δυνατότητα της χώρας για την άντληση και εξαγωγή περισσότερου πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέτρεψε στο Ιράκ να πουλάει πετρέλαιο αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε 6 μήνες. Η κυβέρνησή του όμως έκανε γνωστό ότι σήμερα μπορεί να παράγει πετρέλαιο αξίας μόνο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι έχει ανάγκη από χρήμα για την επιδιόρθωση των σχετικών εγκαταστάσεων.

Κατά την εκτίμηση του νομικού συμβούλου της ιδιωτικής οργάνωσης "Ενωση για τα Ηνωμένα Εθνη των ΗΠΑ" (UNA - USA), Τζέφρι Λορέντι, η επιβολή των κυρώσεων έχει κοστίσει στο Ιράκ, μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μείωση του εξαγόμενου πετρελαίου, με τραγικές για το λαό του συνέπειες - και πιο πολύ για τα παιδιά και τους προχωρημένης ηλικίας πολίτες.

Η UNA - USA υποστηρίζει ένθερμα την ανάγκη καταβολής των καθυστερούμενων συνδρομών των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Και ο Λορέντι επαναλαμβάνει ότι η Ουάσιγκτον, κόπτεται υπέρ της συσπείρωσης άλλων χωρών για να υπερασπίσουν το Διεθνές Δίκαιο, "όταν, όπως φαίνεται, η ίδια περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ