Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Επανεξετάζεται το θέμα της «χαλάρωσης» του εμπάργκο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τη στάση της απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ δημοσιοποίησε, χτες, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερου στελέχους του Λευκού Οίκου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μετά και από τις εντονότατες πιέσεις που δέχεται από ορισμένους βουλευτές του Κογκρέσου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο του μέτρου απαγόρευσης που αφορά στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων προς το Ιράκ. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να επιτρέψει την εξαγωγή προς το Ιράκ υλικών και προϊόντων τα οποία είτε θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τις συνθήκες της καθημερινότητας του ιρακινού λαού είτε θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου η Βαγδάτη να ανταποκριθεί στο όριο εξαγωγής πετρελαίου αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά εξάμηνο, που της έχει τεθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προϊόντων η εξαγωγή χλωρίου, στο Ιράκ, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα πόσιμου νερού και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να θέσουν ως απαραίτητο όρο εξαγωγής ανταλλακτικών ή προϊόντων που σχετίζονται με την πετρελαϊκή παραγωγή, την πραγματοποίηση ελέγχων από υπαλλήλους του ΟΗΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η Βαγδάτη, όντως, τα αξιοποίησε στους συγκεκριμένους επιτρεπόμενους τομείς.

Αν και το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» έκανε αίσθηση, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ, όπως του επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ, επισήμως δεν έγινε κανένα σχόλιο ή διάψευση από τον Λευκό Οίκο, αλλά ούτε και από την έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ